Tinerii studenti romani, aflati la inceput de drum in viata profesionala, pun pe primul plan cand pun construiesc bazele unei cariere echilibrul dintre viata personala si munca si mult mai in spate oportunitatea unei functii inalte, se arata intr-un studiu realizat de compania de recrutare APT.

Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor a 226 de studenti in anul intai si al doilea la facultati specializate in psihologie, IT si utilaj tehnologic si este parte dintr-un proiect POSDRU care a vizat dezvoltarea aptitudinilor de munca ale persoanelor aflate in situatia de tranzitie de la scoala la viata activa.

Astfel, 21% dintre respondenti considera ca primul criteriu in alegerea unei cariere este echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. In topul importantei tinerii au nominalizat si specializarea in domeniul ales (19%), posibilitatea construirii unei baze financiare solide (16%), precum si sansa deschiderii unei afacerii proprii (10%).

"Am constatat ca majoritatea tineriloracorda o importanta mult mai mare vietii personale, fata de generatiile anterioare, poate chiar fata de parintii lor. Parintii din ziua de azi isi petrec multe ore la serviciu, adesea vin acasa seara, ceea ce ii face pe copii sa le resimta acut lipsa, atat din perspectiva rolurilor educationale, dar mai ales sub aspect afectiv si emotional. Si nimic nu poate compensa lipsa timpului pe care un parinte ar trebui sa il petreaca impreuna cu copilul sau. De aceea acesti tineri sunt hotarati sa nu faca acelasi lucru cu viitoarea lor familie", a declarat pentru wall-street.ro Ioan Poclitaru, tutore si coordonator program Simactiv, marketing manager APT Group.

El a povestit cum o tanara i-a marturisit ca ii ramasese vie in minte si in suflet dezamagirea resimtita atunci cand, la ceremonia absolvirii liceului, tatal ei a lipsit, avand ceva (mai) important de rezolvat la serviciu.

"M-a impresionat ca, desi studenta avea deja 19 ani in acel moment, deci era o persoana adulta, nevoia de a-i avea alaturi pe parinti, mai ales in momentele semnificative ale vietii, ramasese la fel de puternica. Un alt student mi-a explicat ca pentru el banii sunt importanti in masura in care nu ii limiteaza timpul petrecut impreuna cu cei dragi, familie sau prieteni. Considera ca timpul de munca suplimentar, peste cel standard de 8 -9 ore pe zi, nu merita efortul, daca este facut in dauna restrangerii relatiilor cu familia si prietenii. Cum nu este posibil sa le ai pe amandoua, majoritatea studentilor si-au exprimat clar dorinta de a nu repeta modelul parintilor, cel putin in aceasta privinta”, a aratat Ioan Poclitaru.

Pe urmatoarele locur, pentru studenti importante sunt provocarile profesionale (8%), obtinerea unui post managerial sau a unor distinctii inalte (7%) si oportunitatea de a contribui la dezvoltarea societatii (7%).

De asemenea, tinerii isi doresc un job prin care pot calatori in afara tarii (5%), au sansa sa creeze sau sa dezvolte produse noi (4%) sau chiar se pot stabili in straintate (3%).

Grupul APT a incheiat recent proiectul Simactiv, finantat prin POSDRU, cu o valoare de 450.000 de euro, derulat in parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu. Proiectul a fost demarat in luna mai 2014.

In cadrul Simactiv au fost consiliati in cariera 386 de studenti, dintre care 196 au efectuat stagii de practica (fiind remunerati cu suma de 800 de lei), iar 17 tineri si-au gasit un loc de munca in urma stagiului de practica.

Compania de resurse umane a fost infiintata in anul 1994 si are ca obiect principal de activitate recrutarea de personal, alaturi de servicii de marketing si comunicare, precum si software pentru maximixarea proceselor de HR. APT Group estimeaza pentru acest an afaceri in crestere cu 20%, de la 96,6 milioane de lei (21,7 mil. euro) in 2014, in conditiile cresterii cererilor de servicii de recrutare din partea companiilor cu activitate pe piata locala.

Principalii concurenti pe piata de recrutare ai APT Group sunt Lugera, ManpowerGroup, Adecco, GiGroup si Agentia Professional.

Sursa foto: Tanara visatoare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri