Peste 60.000 de profesionisti lucreaza in prezent in industria serviciilor pentru afaceri din Romania, cea mai mare parte in domeniul IT si in externalizarea operatiunilor clientilor, se arata intr-un studiu realizat de KPMG. Pana la finalul lui 2017, acest sector se va dezvolta constant si va atinge pragul de 100.000 de angajati.

In anul 2014, profesionistii din industrie reprezentau 1,9% din populatia activa a tarii, iar sectorul a contribuit cu 1,4% la produsul intern brut, conform datelor din piata. Companiile din domeniu previzioneaza o crestere de peste 60% a numarului de angajati pana in 2017, conform unui studiu realizat recent de KPMG pentru Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania (ABSL)

Aproximativ 25% dintre profesionisti sunt angajati in servicii de IT, aproape aceeasi pondere in externalizarea operatiunilor clientilor, iar 50% in servicii financiare si de contabilitate, resurse umane si altele, conform studiului care a analizat activitatea a 29 dintre cele mai importante companii din industria serviciilor pentru afaceri, desfasurata pe parcursul anului 2015.

Industria serviciilor pentru afaceri a depasit 1,5 miliarde de euro in 2014, ca urmare a cresterii accelerate inregistrate pe parcursul ultimilor ani, din care 45% a fost generata de cele 29 de companii, care au inregistrat o cifra de afaceri de 675 milioane euro in 2014. Valoarea totala a investitiilor in comunitatea locala, prin programe de educatie sau responsabilitate sociala, depaseste 600.000 euro, conform studiului realizat de KPMG.

Sectorul serviciilor pentru afaceri este extrem de competitiv si reprezinta una dintre industriile cu cea mai rapida crestere din Romania, avand o contributie importanta la exporturi si un impact puternic pe piata locala a muncii. Principalii jucatori din industrie si-au exprimat, in cadrul studiului, intentia de a-si extinde activitatea in urmatorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la sudiu au in vedere oferte de servicii noi clientilor existenti sau potentiali, in timp ce 18% doresc sa isi extinda activitatea oferind aceleasi servicii clientilor noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea si optimizarea activitatilor curente.

Capitalul strain este sursa principala de investitii in industria serviciilor pentru afaceri din Romania. Principalii investitori straini sunt companii din tari din Europa Occidentala (precum Franta, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) si Statele Unite. Pe langa acestea, companii din Brazilia si Bulgaria si-au inceput, de asemenea, operatiunile pe plan local.

Industria locala ofera o gama larga de servicii clientilor din Europa, America de Nord si Romania, acoperind si America de Sud, Africa, Asia Pacific, precum si Orientul Mijlociu.

Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din Romania este cea mai importanta organizatie care reprezinta acest sector in tara noastra si care reuneste cele mai mari companii de profil din domeniile Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Outsourcing IT (ITO) si Cercetare Dezvoltare (R&D). ABSL Romania are ca scop dezvoltarea si transformarea industriei serviciilor pentru afaceri intr-o parte integranta a cresterii economice din Romania prin intermediul colaborarii in cadrul industriei si prin implicarea autoritatilor si grupurilor interesate.

Sursa foto: joburi, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri