Tinerii absolventi de facultate se lovesc la intrarea pe piata muncii de cel putin doua probleme, pe de-o parte lipsa mijloacelor de a pune in practica in universitati partea teoretica pe care o studiaza si pe de alta parte exprienta in piata muncii, pe care companiile le-o solicita la angajare.

Uneori, sansa acestora de a-si creste sansele de angajare sta in proiectele initiate de companii care ofera stagii de practica tinerilor, adesea cu scopul de a-i indetifica pe cei cu potential.

Un astfel de proiect a fost "pRoedl”, derulat de compania germana de consultanta financiara si audit Roedl & Partner Audit, prin care 500 de studenti din Bucuresti au beneficiat de stagii de internship si sesiuni de orientare profesionala.

"Am initiat acest proiect pentru ca am constatat ca tinerii au sanse mici de angajare dupa finalizarea studiilor pentru ca li se cere experienta. (...) Stagiile de practica in cadrul proiectului pRoedl le-au oferit studentilor oportunitatea sa-si completeze cunostintele teoretice acumulate in facultate si sa-si exerseze abilitatile intr-un mediu de lucru multinational", a declarat Anca Sucala, manager de proiect.

Tinerii au primit recomandari din partea celor implicati in proiect si 40 de tineri dintre acestia si-au gasit un loc de munca.

"Ei s-au angajat in principal ca asistenti de audit, contabili juniori, agenti de vanzari. Salariile cu care acestia au fost angajati, cel putin la noi in companie, sunt peste valoarea salariului minim pe economie", a explicat Sucala.

Platiti mai bine sau mai slab, tinerii romani se bucura ca au oportunitatea sa intre pe piata muncii si sa puna in practica teoria studiata pe bancile facultatilor.

Mihai Melnic, tanar absolvent care si-a gasit un loc de munca, recunoaste ca in cadrul internshipului urmat a utilizat pentru prima data un program de contabilitate.

"Aceasta este unul dintre cele mai importante proiecte la care am participat. Cand am terminat facultatea, toti imi cereau experienta, iar eu nu aveam. Am ales sa fac practica in domeniul contabilitatii, am inceput sa aplic ce invatasem in facultate si am lucrat intr-un program de contabilitate. Inainte, nu mai vazusem cum arata un program de contabilitate", a explicat Mihai Melnic.

Mai mult, un studiu realizat recent de compania de recrutare APT, tinerii studenti romani, aflati la inceput de drum in viata profesionala, pun pe primul plan cand pun construiesc bazele unei cariere echilibrul dintre viata personala si munca si mult mai in spate oportunitatea unei functii inalte sau asigurarea unei baze financiare solide, se arata intr-un studiu realizat de compania de recrutare APT.

"Tinerii studenti nu au legatura cu munca"

Conform unui raport realizat de ANOFM, 89,5% dintre studenti considera ca nu exista suficiente oportunitati de practica si locuri de munca in Romania. Mai mult decat atat, doar 7% cred ca informatiile acumulate pe parcursul studiilor sunt in concordanta cu cerintele actuale ale pietei muncii.

Anca Sucala, Anca Sucala, managing partner Roedl & Partner Romania, sustine ca tinerii romani sunt pregatiti la nivel teoretic de catre universitatile din Romania, fara a avea insa o imagine despre piata muncii.

"Marea majoritatea a studentilor sunt foarte bine pregatiti, desi curricula este de discutat, fiind foarte multa informatie teoretica. Nu au insa legatura cu ceea ce inseamna munca, nu au acces la documente, nu invata despre lucrurile de care se vor lovi la locul de munca. Din pacate, unii angajatori ofera adeverinte de practica, desi practica nu are loc sau tot ceea ce fac tinerii este sa indosarieze documente si sa faca copii xerox", a adaugat Sucala.

Proiectul „Fiecare student are nevoie de Practica, Remarcare, Organizare, Evolutie, Directie, Lansare – pRoedl” s-a derulat pe parcursul a 18 luni, in perioada 29 aprilie 2014 si 28 octombrie 2015. 200 de tineri au efectuat stagii de practica, cu o durata de 3 saptamani, sase ore pe zi. Fiecare intern a primit o subventie de 250 de lei, iar cele mai bune 75 de proiecte de incheiere a stagiului de practica au primit cate un premiu de 600 de lei.

Roedl & Partner este o companie multinationala care ofera servicii integrate de audit, contabilitate si resurse umane, consultanta fiscala si juridica.. Aceasta si-a inceput activitatea in Germania, in 1977, astazi fiind prezenta in 46 de tari si avand 102 de birouri. Subsidiara din Romania a Roedl & Partner are in prezent peste 70 de angajati, calificati ca experti contabili, auditori si consultanti fiscali si juridici, biroul din Bucuresti fiind deschis inca din anul 1998, urmat de dezvoltarea celor din Cluj-Napoca, Sibiu si Timisoara.

Sursa foto: tanar la laptop, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri