Salariile medii din sectorul privat au crescut in medie cu 4,1% in acest an, nivel similar celui de anul trecut, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, citat de Nicoleta Dumitru, manager in cadrul PwC, in cadrul emisiunii de business WALL-STREET 360. Este, de asemenea, primul an in care cresterea medie salariala din sectorul privat a fost mai mare decat cea planificata initial de companii (3,9%), mai spune managerul PwC.

"Desi diferenta nu este semnificativa, aceasta indica o tendinta de crestere si, de asemenea, se continua tendinta de crestere reala a salariilor, deoarece rata inflatiei este in scadere. Evident, exista niste diferente la nivel de sector, si anume sunt anumite sectoare - IT, farmaceutic, FMCG - unde procentul de crestere salariala a fost mai mare comparativ cu media generala a pietei. Dintre acestea, in anii anterior, FMCG era o industrie care acorda cresteri mai mici decat media, insa in acest an a intrat pe o tendinta de crestere putin mai accelerata, cumva si pentru ca masurile fiscale care s-au luat a incurajat consumul si a contribuit la cresterea performantelor financiare. Practic, angajatorii si-au permis sa ofere mai mult", spune Nicoleta Dumitru (foto).

In plus, potrivit studiului PayWell realizat de PwC, ca urmarea a perioadei de deflatie pe care o traverseaza tara noastra, in principal datorita reducerii cotelor de TVA, angajatii romani se bucura de o apreciere a puterii de cumparare, ceea ce s-ar putea traduce intr-o crestere sustinuta a consumului atat in 2015, cat si in 2016. Cea mai mare crestere salariala in 2015 a fost inregistrata in sectoarele farmaceutic si bunuri de larg consum (4,5% in fiecare caz). Cresteri salariale sub media pietei au fost calculate pentru sectoarele bancar (2%) si retail (3.7%).

"Exista si cealalta categorie, de sectoare economice care au oferit cresteri salariale mai mici si aici discutam despre sectorul bancar, care in continuare, ofera cresteri la jumatatea pietei, adica 2,2-2,5% si sectorul de retail care spre deosebire de anii anteriori incepe sa se alinieze, adica se reduce din diferenta. In acest an in retail a fost o crestere de 3,7%", mai spune Nicoleta Dumitru.

Pe categorii de angajati, cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la nivelul muncitorilor (4,2%) si al personalului operational (4,3%), in vreme ce salariile managementului de top au crescut intr-un ritm ceva mai redus (3,9%). PwC mai arata ca sre deosebire de anii anteriori, in 2015 s-au remarcat cresteri salariale mai sustinute in sectoarele direct influentate de evolutia consumului intern, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum.

"Revenind la sectorul bancar, acesta inca se confrunta cu foarte multe provocari. Este un sector in care intern au loc fuziuni si preluari sau tranzactii cu credite neperformante pentru restructurari de portofolii. Exista si influente externe, daca ne gandim la criza datoriilor din Grecia, asadar, este un sector in care inca se lucreaza si astfel este naturala precautia angajatorilor pana cand intram intr-un stadiu de stabilitate", arata Nicoleta Dumitru.

In concluzie, angajatorii dau inca dovada de prudenta in ceea ce priveste dinamica salariala, preferand sa bugeteze majorari salariale modeste. Experienta ultimilor ani a demonstrat ca aceste alocari bugetare sunt, de cele mai multe ori, ajustate pe parcursul anului in functie de performanta companiei, evolutia economiei si a segmentului de piata in care activeaza aceasta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri