In 2014, directorul executiv al unei companii americane primit o carte postala care ilustra trasaturile si comportamentele oamenilor de succes si ale celor care esueaza.

Cartea postala primita de Dave Kerpen a fost trimisa de un membru al Organizatiei Antreprenorilor, Andy Bailey, director executiv al unei alte companii. Desi cei doi nu s-au intalnit niciodata, Kerpen a scris, pe reteaua de socializare LinkedIn, ca a fost profund impresionat de cartea postala pe care a primit-o, care l-a facut „sa-si reconsidere valorile in care crede si sa-si aminteasca, in fiecare zi, care sunt atitudinile si comportamentele pe care trebuie sa le imbratiseze pentru a avea succes”, conform Business Insider.

Cartea postala primita de Kerpen puncta 16 diferente intre oamenii de succes si cei care esueaza, insa psihologii ne atrag atentia ca exista si alte deosebiri intre cele doua tipuri de oameni.

Oamenii de succes aleg calitatea. Ceilalti aleg cantitatea

Oamenii de succes pretuiesc calitatea in detrimentul cantitatii si a pretului mic. Un lucru de proasta calitate se va deteriora mult mai repede decat unul de buna calitate, iar oamenii de succes privesc orice achizitie ca pe o investitie.

O pereche de pantofi de calitate va rezista mult mai mult timp, iti va oferi un confort sporit si un plus de eleganta, in comparatie cu pantofii ieftini, „de bazar”. Prima impresie conteaza in proportie de 80%, dupa cum spun psihologii, atunci cand ai o intalnire foarte importanta cu o persoana necunoscuta. Spre exemplu, pantofii spun cele mai multe lucruri legate de stilul unei persoane si sunt primul accesoriu vestimentar pe care o femeie il observa la un barbat. In plus, pantofii de calitate nu sunt greu de gasit in mediul online, dupa cum vedem pe otter.ro.

Oamenii de succes imbratiseaza schimbarea. Ceilalti se tem de ea

Oamenii de succes inteleg faptul ca schimbarea este un proces constant si urmeaza trendurile, in timp ce oamenii predispusi la esec raman blocati intr-un anumit stadiu al vietii personale sau al carierei, conform lifehack.org. In plus, dupa cum noteaza Dave Kerpen, „imbratisarea schimbarii este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care cineva le poate face”. Traim intr-o lume care pare sa se miste din ce in ce mai repede, iar capacitatea noastra de adaptare la avansul tehnologic este mai mica decat dezvoltarea tehnologiei, de aceea este foarte important sa depunem tot efortul necesar pentru a nu „ramane in urma”.

Oamenii de succes vorbesc despre idei. Ceilalti vorbesc despre oameni

In loc sa „barfeasca” despre rezultatele si reusitele altora, oamenii de succes vorbesc despre ideile lor sau ale celorlalti. Impartasirea ideilor pe care le considera stralucite poate avea efecte benefice asupra dinamicii unei viitoare actiuni, deoarece persoanele din jur pot oferi noi puncte de vedere si pot imbunatati ceea ce initial parea o idee grozava.

Oamenii de succes isi asuma responsabilitatea pentru esecurile lor. Ceilalti dau vina pe altii

Liderii de succes si oamenii de afaceri se confrunta, de-a lungul carierei, cu perioade bune si cu perioade nefaste, insa intotdeauna isi asuma responsabilitatea pentru esecurile lor. Ei incearca sa afle unde au gresit, sa invete din acele greseli si sa nu le repete. Oamenii de succes inteleg ca sunt responsabili pentru propriile lor actiuni. Pe de alta parte, oamenii predispusi la esec considera ca intotdeauna au dreptate, sunt incapatanati si dau vina pe altii atunci cand esueaza, conform elitedaily.com.

Oamenii de succes vor ca ceilalti sa reuseasca. Ceilalti vor ca cei din jurul lor sa dea gres

Oamenii de succes vor ca ceilalti sa reuseasca in tot ceea ce isi propun. Ei considera ca a avea prieteni de succes este mult mai util decat a avea prieteni care dau gres in viata personala si in cariera. Pe langa faptul ca vor putea invata intotdeauna de la cei mai buni decat ei, oamenii de succes au sanse mai mari de a fi ajutati de prietenii care au reusit in ceea ce au intreprins decat de cei care abia se pot ajuta pe ei insisi.

Oamenii de succes gandesc pozitiv. Ceilalti sunt negativisti

Oamenii de succes sunt optimisti si cred cu tarie ca vor reusi. Ei cred ca sunt capabili sa faca tot ceea ce isi propun, iar credinta lor este validata prin reusita. Sunt ambitiosi si au planuri mari. Oamenii care sunt predispusi la esec se plang mereu, sunt deprimati si se asteapta intotdeauna sa dea gres. Lipsa increderii in ei insisi ii priveaza, de fapt, de succesul pe care il admira la ceilalti.

Oamenii de succes sunt consecventi si harnici. Ceilalti asteapta miracole

Persoanele care reusesc in viata si in cariera sunt consecventi si muncesc din greu. Ele nu se abat niciodata de la telul lor, insa isi ajusteaza planurile in functie de situatie. Oamenii care esueaza asteapta miracole, chilipiruri si se bazeaza prea mult pe noroc. Isi doresc sa reuseasca printr-un minimum de efort si devin frustrati atunci cand asteptarile le sunt inselate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri