Cele mai frecvente motive invocate de angajati pentru a pleca dintr-o companie sunt nivelul salarial si relatia cu seful direct, potrivit Smartree, companie de externalizare a serviciilor de salarizare si administrare de personal, care mai arata ca cele mai mai fluctuatii de personal au loc in domeniul retail si in sectorul financiar-asigurari. Iata ce pot face companiile sa ii retina in organizatii pe cei care se gandesc sa plece.

In Romania, salariul inca se afla pe primul loc in topul motivelor pentru care angajatii aleg sa plece dintr-o companie, astfel ca, indiferent de domeniu, cei mai multi specialisti care isi dau demisia considera ca remuneratia lor nu reflecta volumul de munca, experienta sau pozitia ocupata in cadrul companiei respective.

Nici relatia cu seful direct nu este ideala pentru angajatii romani

Locul doi pe lista motivelor pentru care angajatii renunta la joburile lor este ocupat de seful direct. Practic, relatia cu superiorul ajunge deseori la un nivel de nemultumire care ii impiedica pe foarte multi angajati sa lucreze in continuare. Supraaglomerarea cu sarcini zilnice, pretentii nerealiste, lipsa feedback-ului in timp util – toate tin de relatia angajatilor cu seful direct, care, potrivit statisticilor Smartree, nu este una ideala in Romania.

Lista motivelor continua cu distanta fata de locul de munca, care ii poate determina pe angajati sa isi doreasca sa isi schimbe jobul.

„Distanta pana la birou a inceput sa conteze foarte mult in Romania, pe masura ce noile generatii pun accent tot mai mult pe echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. Astfel, atunci cand companiile isi muta sediile sau atunci cand angajatii se muta cu locuinta intr-o zona mai indepartata de 45 de minute de birou, foarte multi considera ca timpul pierdut pe drum nu merita”, declara Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Topul motivelor invocate pentru a pleca din companiile care activeaza pe piata din Romania este completat de mediul si politica organizationala (lipsa procedurilor sau dimpotriva, prea multe proceduri care intarzie finalizarea proiectelor) si lipsa perspectivelor de dezvoltare. Astfel, cei care vor sa faca performanta se simt adesea ingraditi de politicile organizationale ale firmei si de un orizont limitat de dezvoltare.

Domeniul financiar-asigurari, surpriza din topul industriilor in functie de fluctuatia personalului

In ceea ce priveste topul industriilor cu cea mai mare fluctuatie a personalului, o statistica Smartree realizata in perioada iulie-septembrie 2015 in cadrul a 150 de companii multinationale prezente in Romania releva o surpriza: indomeniul financiar-asigurari, fluctuatia personalului a ajuns sa fie mai mare decat in toate celelalte domenii analizate, in afara de retail, despre care se stie ca este fruntas la acest capitol.

Astfel, in perioada analizata, topul industriilor in functie de fluctuatia personalului este urmatorul: Retail (6,43%), Financiar&Asigurari (4,47%), Logistica&Transport (4,45%), Servicii (4,27%), Pharma (2,40%), Productie (2,16%), IT&C (1,91%), FMCG (1,42%), Agro (0,54%), Energie (0,50%).

Cum pot retine companiile angajatii

Potrivit Smartree, primele trei elemente care asigura o rata mare de retentie a angajatilor sunt pachetul de beneficii, mediul de lucru si incurajarea dezvoltarii profesionale, prin intermediul cursurilor de specialitate, training-urilor etc.

„Pe de alta parte, fluctuatia mare a angajatilor este sinonima cu mediile profesionale in care angajatul este doar o rotita in sistem care poate fi usor inlocuita, in conditiile unei slabe specializari, cu nivel salarial mic si in care nu se pune deloc accentul pe dezvoltarea personala a salariatului sau mediul de lucru este foarte stresant, fara a fi recompensat pe masura”, a declarat Raluca Penes.

Datele companiei mai arata ca cele mai multe masuri de limitare a fluctuatiei de personal in Romania se regasesc in IT. Angajatii din acest domeniu sunt cei mai norocosi la acest capitol, ei primind diverse beneficii extrasalariale, de la masina de serviciu si pana la abonamente la sala de sport, masa de pranz, telefoane si gadget-uri de ultima generatie sau bonusuri consistente, per proiect sau anuale.

Tehnici de HR menite sa limiteze migratia angajatilor

Tehnicile de HR menite sa limiteze migratia angajatilor pornesc de la o strategie foarte clara in momentul angajarii, care sa fie in acord cu o cultura organizationala orientata catre angajat. Deocamdata, acest model se regaseste cu precadere in Occident, desi timid se dezvolta si in Romania.

„Camere de relaxare si hobby, training-uri interne sustinute de angajatii care castiga recunoastere si puncte transformate in premii si bonusuri, posibilitatea de avansare in cariera in cadrul companiei, transparenta deciziilor si mediul democratic, toate acestea reprezinta elemente care reduc fluctuatia de personal. Totodata, un pachet salarial creat pe termen lung (planuri de pensie, asigurari de viata, zile de concediu extra in functie de vechimea in companie, beneficii pentru membrii familiei etc.) este o modalitate prin care companiile occidentale isi pastreaza angajatii”, a detaliat Penes.

Un alt instrument de limitare a migratiei angajatilor este interviul de exit, care incepe sa capete amploare si in companiile din Romania. Prin intermediul acestui instrument companiile afla motivele de plecare din companie, in scopul de a contura strategia de retentie a salariatilor.

Smartree, companie cu activitate pe piata de externalizare a serviciilor de salarizare si administrare de personal, a fost infiintata in anul 2000, iar in prezent are birouri in Bucuresti, Pitesti si Timisoara. Compania ofera servicii de salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara si consultanta in domeniu.

Smartree proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, precum si companii cu capital integral romanesc. Smartree beneficiaza de experienta si competentele a peste 80 de specialisti in payroll, administrare de personal si recrutare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri