Tinerii romani recent intrati pe piata muncii isi doresc sa avanseze rapid, stau putin intr-o pozitie si ajung sa insire un numar mare de joburi in CV inainte de 30 de ani, a declarat Andrew Littauer, presedinte si cofon­dator al companiei de resurse umane APT, care explica intr-un interviu acordat wall-street.ro de ce un angajator nu vede cu ochi buni aceste miscari.

"Ma uit in CV-urile aplicantilor la joburile pe care noi le avem deschise si de multe ori vad ca aplicantul are 27 de ani si a avut sapte joburi deja. Ei cred ca acest lucru spune despre ei ca sunt foarte buni pentru ca au reusit sa obtina sapte joburi, cu remuneratie crescuta si responsabilitati mai mari. In realitate, din perspectiva mea, ca angajator, nu ma pot baza ca acel candidat va mai lucra pe pozitia pe care il angajez peste un an sau doi. Tinerii trebuie sa stie ca nu este un aspect pozitiv sa aiba 6-7 joburi pana la varsta de 27-30 de ani", a declarat Andrew Littauer, manager de origine americana, venit in Romania la inceputul anilor `90.

Romanii sunt angajati foarte ambitiosi, insa nu sunt la fel de loiali ca americanii la locul lor de munca.

Potrivit acestuia, tendinta de a cauta un loc de munca remunerat mai bine este fireasca, insa tinerii ar trebui sa stie ca angajatorii apreciaza candidatii cu vechime de mai multi ani intr-o pozitie.

Dorinta de a lucra in strainatate trebuie calculata cu atentie

Despre o alta dorinta a tinerilor romani, aceea de a lucra intr-o tara straina, Andrew Littauer este de parere ca o astfel de decizie trebuie cantarita cu atentie. El crede ca romanii cu pregatire superioara au mari sanse ca in urma unei analize atente sa isi dea seama ca este mai profitabil sa munceasca in Romania.

"Daca as avea o diploma a unei universitati de prestigiu, as vorbi mai multe limbi si as opera pe calculator, sigur as ramane in Romania. Decizia de a ramane in tara ta vine cu o serie de avantaje, pentru ca ai familia langa tine si vorbesti limba materna, iar acestea la un loc iti dau incredere de sine. Mai ales ca Romania este pe un trend crescator, sunt oportunitati in piata asa cum nu erau in anii 1990. Iar investitorii straini sunt mai mult decat incantati sa angajeze romani pe toate nivelurile", a aratat managerul.

Potrivit acestuia, tinerii dornici sa creasca profesional in afara tarii trebuie sa faca o analiza atenta a costurilor.

"Poate primesti un salariu mai bun afara, insa acolo nu exista acea retea de suport. Sigur, daca ai pe cineva afara care te poate sprijini «jump for the opportunity», insa daca esti pe cont propriu, chiar daca ai un salariu mare cheltuielile tale vor fi mari. Intr-adevar, in Romania salariile sunt mai mici, dar sunt in crestere", a explicat Andrew Littauer.

Compania de resurse umane a fost infiintata in anul 1994 de catre Andrew Littauer si are ca obiect principal de activitate recrutarea de personal, alaturi de servicii de marketing si comunicare, precum si software pentru maximixarea proceselor de HR. APT Group estimeaza pentru acest an afaceri in crestere cu 20%, de la 96,6 milioane de lei (21,7 mil. euro) in 2014, in conditiile cresterii cererilor de servicii de recrutare din partea companiilor cu activitate pe piata locala.

An Cifra de afaceri APT Group
2012 15 milioane de euro
2013 19,5 milioane de euro
2014 21,4 milioane de euro

Principalii concurenti pe piata de recrutare ai APT Group sunt Lugera, ManpowerGroup, Adecco, GiGroup si Agentia Professional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri