Un procent de doar 16% dintre angajatorii din Romania anunta intentii de sporire a numarului total de angajati in primul trimestru al anului viitor, in timp ce doua treimi (66%) nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca,

Pe de alta parte, 15% dintre companiile respondente anticipeaza scaderi ale numarului de angajati in prima parte a anului viitor.

Potrivit datelor cercetarii, o data eliminate variatiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Neta de Angajare este de +12%, relativ stabila comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015 si cu 2 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul intai din 2015.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

„Este incurajator ca in trimestrul I din 2016 se confirma semnalele timpurii de crestere a increderii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul in curs, cu atat mai mult cu cat perspectivele regionale sunt mai uniforme. Chiar daca optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca in trimestrul in curs in toate sectoarele de activitate, ceea ce este de inteles avand in vedere interdependentele cu alte economii de pe glob, faptul ca si in 2016 Previziunea Neta de Angajare continua sa aiba valori din doua cifre, asa cum a inceput din 2015, ne da motive sa speram ca acesta este in sfarsit debutul unei tendinte de crestere sustenabila a numarului de locuri de munca,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

In noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal. Cea mai robusta prognoza pentru intervalul ianuarie – martie 2016 este formulata in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raporteaza planuri de crestere a numarului total de angajati.

Si in sectorul Industrie prelucratoare, ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca dimensiunea fortei de munca este tot de circa 1 din 4, in ciuda unei usoare restrangeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015.

Previziunea slabeste de altfel prin raport cu trimestrul in curs in opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat in sectoarele Constructii, respectiv Industrie prelucratoare. Singura Previziune negativa ramane insa cea din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii au raportat intentii pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani.

Din punct de vedere regional, Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest fiind cei mai optimisti, pentru al doilea trimestru consecutiv. Previziunea Neta de Angajare este de +13% in ambele regiuni, ramanand relativ stabila comparativ cu trimestrul al patrulea din 2015.

In regiunea Sud-Vest, Previziunea se imbunatateste cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul in curs, atingand valoarea de +9%, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. In schimb, Previziunea Neta de Angajare din regiunea Nord-Est slabeste cu 9 puncte procentuale si atinge +4%, valoare care, desi pozitiva, este cea mai putin optimista din intreaga tara.

Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +16%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, sunt cei mai prudenti, enuntand o Previziune de +2%.

ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 14 – 27 octombrie 2015 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Sursa foto: robuart, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri