Mare parte dintre tinerii care sunt in cautarea primului loc de munca aplica haotic la joburi, uita sa se prezinte la interviuri, iar atunci cand ajung fata in fata cu angajatorul cer salarii mari, desi nu au experienta in piata muncii. Adela Marin, director general in cadrul companiei Complete Training, spune ca bazele unei cariere trebuie puse inca din liceu, cand tinerii au posibilitatea sa dezvolte o serie de proiecte si sa faca voluntariat.

"Avem posturi deschise si aplica si cateva mii de oameni pentru o singura pozitie, insa doar cateva procente dintre acestea sunt si pertinente. (...) Este o agitatie generala, iar la interviuri se prezinta jumatate dintre cei care confirma", a explicat Adela Marin.

Daca totusi ajung la timp la interviuri pentru posturile la care isi depun CV-urile, candidatii tineri vor sa isi faca singuri programu, iar salarii pe care le cer depasesc pragul destinat incepatorilor.

"Mare parte dintre tineri ne spun ca prefera sa stea acasa si nu faca nimic, daca postul nu este exact ce vor. Ei nu stau la discutii. Au asteptari ireale legate de salariu si de program si, din pacate, nu sunt foarte realisti", a adaugat Marin.

Experienta in piata muncii, inca din scoala, esentiala la angajare

Odata cu simplicarea accesului la invatamantul superior, diploma de facultate nu mai este neaparat un factor diferentiator la angajare, motiv pentru care activitatile din perioada studiilor sunt cele care fac diferenta.

"Deschizandu-se piata si fiind foarte usor sa urmezi o facultate, tinerilor li se pare ca daca au urmat cursurile unei universitati, tot universul este la picioarele lor. Din pacate, companiile sunt foarte stricte, vor ca tinerii sa demonstreze ca au luat contact cu piata muncii si nu mai sunt intelegatori cu cei care nu au facut nimic in timpul studiilor", a mai spus Marin.

Astfel, ca daca vor un job, care sa fie si bine platit, tinerii trebuie sa faca intre in contact cu piata muncii prin diverse activitati, cum ar fi practica si internshipuri in timpul liceului si facultatii sau voluntariat.

"Nu te costa nimic sa faci un blog in domeniul tau de activitate, in care sa scrii unul sau doua articole pe saptamana, sau poti activa intr-un ONG, ori poti merge sa faci practica la evenimente. Toate acestea te ajuta sa cunosti piata muncii si angajatorii tin cont de ele la angajare", a aratat Adela Marin.

Candidatii tineri cer joburi cu salarii de 400-500 de euro, dar nu au nicio activitate extrascolara

Managerul a aratat ca cele mai mari salarii oferite incepatorilor au urcat in 2015 la 1.500 de euro net pe luna, pentru pozitii din domeniul IT, in care candidatii au demonstrat la angajare o serie de activitati derulate inca din timpul studiilor.

"In domeniul IT am recrutat oameni fara experienta si cu 1.500 de euro pe luna. Intr-adevar erau incepatori la locul de munca, insa aveau portofolii, aratau ca au facut ceva. De exemplu, niciun programator nu a venit fara cel putin un proiect lucrat pe platforme internationale sau siteuri si bloguri proprii", a precizat Adela Marin, director general in cadrul companiei Complete Training.

Complete Training este o firma de recrutare, consultanta si training, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 70.000 de euro. Echipa este formata din traineri acreditati, specializati in diferite domenii de activitate, consultanti HR, avocati specializati in dreptul muncii si psihologi.

Piata programelor de instruire a angajatilor a fost estimata la valoarea de 30-40 de milioane de euro in Romania in 2014. Principalii actori pe piata de training din Romania sunt Ascendis, CBC Romania, Trend Consult, Equatorial (Achieve Global), Dale Carnegie Training Romania, Hart Consulting, Accelera.

Sursa foto: wavebreakmedia, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri