Femeile obtin de cele mai multe ori salarii sub nivelul barbatilor de pe aceleasi pozitii, desi ar merita aceleasi sume de bani, pentru ca nu stiu sa negocieze bine cu superiorii si se jeneaza sa ceara remuneratii mai mari, a declarat pentru wall-street.ro expertul in negociere, Sabin Gilceava.

"Stiu ca exista o serie de statistici care arata ca femeile, in general, sunt mai prost platite decat barbatii, si asta se intampla pentru ca ele se jeneaza sa isi negocieze salariul mai bine. Din statistici reiese ca femeile sunt cu minim 15% mai prost platite decat barbatii, iar in Romania cred ca situatia sta chiar mai prost decat atat", Sabin Gilceava este trainer si consultant in negociere, seful companiei Leverage Negotiation.

O pregatire in negociere ar ajuta-o pe o femeie sa castige macar la fel ca un barbat

Potrivit lui Gilceava, un curs de negociere de trei zile costa in jur de 750 de euro.

Pe de alta parte, trainerul arata desi femeile sunt cele care cer mai putin la salariu, insa de fiecare data cand femeile cer obtin mai mult decat barbatii

"Femeile se caracterizeaza prin siguranta. Iar o femeie este mai putin agresiva in momentul in care este sigura decat un barbat", a adaugat Sabin Gilceava.

Cele mai bune argumente prin care poti obtine o marire de salariu dorita

Expertul in negociere Sabin Gilceava a aratat ca o marire de salariu poate fi usor de obtinut, daca angajatul prezinta argumentele potrivite. El mai spune ca mare parte dintre romani, desi au toate atuurile sa primeasca o crestere de salariu, nu isi cer drepturile, iar atunci cand o fac nu aduc argumentele..

"In peste 80% dintre cazuri negocierile esueaza nu pentru ca nu au zone of possible agreement (n.red - intervalul in care ambele parti obtin beneficii), problema este fie ca nu cer, fie ca modalitatea in care solicita o marire de salariu nu este corecta, chiar daca au toate argumentele care ii indreptateste sa obtina", a declarat Sabin Gilceava.

Potrivit acestuia, cele mai bune motive pe care poti sa i le oferi angajatorul pentru a-l determina sa scoata niste bani in plus din buzunar sunt acelea in care ii arata ca in primul rand compania are ceva de castigat sau de pierdut.

"Cand ceri o marire de 10%, nu vii cu argumentele ca trebuie sa dai copilul la gradinit, ca trebuie sa iti schimbi iPhone-ul si sa iti iei o masina noua. Dar din perspectiva angajatorului acestea nu sunt niste argumente care sa justifice o crestere a salariului, corect este sa vada angajatorul ca are ceva de castigat sau de pierdut", a aratat trainerul.

Sabin Gilceava este trainer si consultant in negociere, avand o experienta de peste 18 ani in domeniu. In 2009 si-a lansat propriul business, Leverage Negotiation, in care ofera consultanta in negociere. Serviciile pot fi de la pregatirea a procesului de negociere, simulari, shadowing in negociere, pana la reprezentarea clientului in negocieri dificile.

Wall-Street.ro iti recomanda o colectie de carti pe acest subiect!

Sursa foto: wavebreakmedia, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri