Este omul din spatele managerul, persoana ale carei atributii se intind de la raspunderea la e-mail-uri si organizarea programului cu intalniri pana la participarea in locul sefului la diverse intalniri. Meseria de asistent personal poate fi practicata cu succes atat de femei, cat si de barbati, iar salariul variaza intre 500 si 1.500 de euro pe luna.

"In ultima perioada, am derulat o serie de cursuri, unul foarte solicitat fiind cel de asistent personal. Asistentul personal este acel angajat care, practic, este mana dreapta si omul din spatele managerului. Este cel care trebuie sa cunoasca clientii, furnizorii si absolut toate sarcinile, si care nu trebuie sa aiba doar abilitati organizatorice, ci si calitati interpersonale foarte bine dezvoltate", a declarat pentru wall-street.ro Adela Marin, director general in cadrul companiei Complete Training,

Astfel, atributiile unui asistent personal se intind de la raspunderea la e-mail-urile primite de manager, organizarea programului acestuia, mentinerea relatiilor cu partenerii si pana la prezentarea in locul sefului la sedinte, intalniri si deplasari.

Asistentul personal este, de fapt, interfata managerului cu lumea exterioara si un raspuns mult mai profesionist al acestuia. Managerii vor ca asistentii personali sa fie pregatiti tehnic foarte bine, asa incat sa poata oferi raspunsuri in locul lor in anumite situatii.

Salariul pentru pozitia de asistent personal incepe de la 500 de euro pe luna si poate urca pana la 1.500 de euro, in functie de nivelul de pregatire tehnica a angajatilor.

Pentru a se diferentia de secretare, cei care isi doresc sa faca profesionist meseria de asistent personal au la dispozitie cursuri de formare profesionala, care costa aproximativ 3.000 de lei.

In cadrul programului de training, angajatii invata notiuni legate de managementul relatiilor, managementul timpului, gestionarea relatiilor cu persoane dificile, informatii despre organizarea intalnirilor, notiuni de marketing si de contabilitate primara.

Si barbatii sunt cautati pentru postul de asistent personal

Chiar daca impresia generala despre functiile de secretara sau asistent personal este ca sunt ocupate aproape in exclusivitate de femei, in realitate, in utlimii ani, tot mai mult barbati sunt recrutati pe aceste pozitii.

"Sunt si barbati si femei pe aceste pozitii. Multi timp a fost ideea de «ele», insa, in ultimii doi ani, aceasta tendinta s-a mai schimbat. De exemplu, in domeniul automotive am recrutat asistenti personali de sex masculin si asta pentru ca ei inteleg mai bine sectorul, putand fi chiar o interfata a managerului", a aratat Adela Marin.

Ea a mai adaugat ca sunt inca prezente situatiile in care managerii solicita o femeie pentru postul de asistent personal, insa din ce in ce mai rar.

"Sunt si preferinte personale, desigur, insa incercam sa nu facem discriminari. Am incercat ca atunci cand un barbat se apropia foarte mult de cerinta si de profil sa explicam de ce merita sa il alegem pe acel candidat, chiar daca se voia fata. Am sustinut cauza lui in fata angajatorului, iar uneori ne-a iesit, alteori nu", a mai spus managerul companiei Complete Training.

Un curs de asistent personal in cadrul Complete Training are 10 sedinte, pe durata a o luna de zile, iar la final se elibereaza o diploma de participare.

Complete Training este o firma de recrutare, consultanta si training, care a inregistrat in 2014 o cifra de afaceri de 70.000 de euro. Echipa este formata din traineri acreditati, specializati in diferite domenii de activitate, consultanti HR, avocati specializati in dreptul muncii si psihologi.

Piata programelor de instruire a angajatilor a fost estimata la valoarea de 30-40 de milioane de euro in Romania in 2014. Principalii actori pe piata de training din Romania sunt Ascendis, CBC Romania, Trend Consult, Equatorial (Achieve Global), Dale Carnegie Training Romania, Hart Consulting, Accelera.

Sursa foto: El Nariz, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri