Romania se claseaza pe locul 52 din 109 tari participante in ceea ce priveste atragerea de profesionisti de top si dezvoltarea talentelor pe piata fortei de munca, potrivit studiului Global Talent Competitiveness Index. Iata opt idei prin care tara noastra poate atrage si mentine angajatii talentati.

Scoala de business INSEAD prezinta Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2015-16, un studiu anual realizat in parteneriat cu Grupul Adecco si Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI).

Raportul GTCI este un clasament international care masoara competitivitatea unei tari in functie de aproximativ 70 de criterii privind mediul de afaceri, relatia dintre guvern si afaceri, sistemul de taxare, educatie, calitatea vietii sau prezenta profesionistilor cu inalta pregatire. Scopul acestuia este acela de a imbunatatii capacitatiile de administrare a talentului ale tarilor si companiilor.

Romania ocupa locul 52 din 109 tari monitorizate in cadrul studiului privind atragerea de profesionisti de top si dezvoltarea talentelor pe piata fortei de munca, in timp ce Bulgaria, competitorul direct al Romaniei in Europa de Sud-Est, ocupa locul 44.

Autorii studiului observa ca Romania are un punctaj slab in cazul atragerii candidatilor pe piata muncii, aspect care poate fi imbunatatit prin atragerea imigrantilor si a firmelor straine. Ponderea firmelor straine in economia romaneasca este scazuta, iar nivelul transferului de tehnologie este unul redus.

Acestia sugereaza ca Romania trebuie sa isi deschida economia catre candidatii potriviti pentru posturile de conducere veniti din alte tari. In acest caz, tara noastra se poate inspira din experienta Spaniei sau Cehiei, care au avut politici coerente de atragere a candidatilor cu abilitati de conducere. Un alt exemplu de urmat este Marea Britanie, care a reusit sa transforme multi candidati cu abilitati de management in antreprenori.

“Economia Romaniei nu poate recupera decalajul fata de tarile dezvoltate fara aplicarea unei strategii coerente de mentinere si atragere a talentelor pe piata muncii. Fara profesionisti recunoscuti pe plan global care sa lucreze si sa traiasca aici, nu putem avea o economie competitiva”, a afirmat Florin Godean, country manager Adecco Romania.

Primele cinci tari in topul competitivitatii pentru atragerea si pastrarea candidatilor pe piata muncii sunt Elvetia, urmata de Singapore, Luxemburg, Statele Unite si Danemarca.

Studiul Global Talent Competitiveness Index ofera decidentilor din Romania opt recomandari pertinente pentru o mai buna gestionare a candidatilor si atragerea de forta de munca:

• Mobilitatea a devenit un element cheie in dezvoltarea candidatilor: ei au nevoie de un mediu in care mobilitatea internationala si “circulatia creierelor” este incurajata.

• Dezbaterile privind migratia trebuie sa puna accentul pe solutii, nu pe emotii: tarile vor continua sa priveasca problema migratiei din perspectiva identificarii de candidati potriviti pentru nevoile lor.

• Practicile de management fac diferenta in atragerea candidatilor: In afara stimulentelor salariale si a standardului de viata, un alt aspect important pentru candidati este profesionalismul managementului si investitia in dezvoltarea personalului.

• In timp ce oamenii continua sa se mute in cautare de locuri de munca si oportunitati, slujbele se muta acolo unde exista candidati: unele tari au inceput sa atraga investitori internationali datorita costului rezonabil al candidatilor creativi: China, Coreea de Sud, Filipine si Vietnam in regiunea Asia Pacific; Malta, Slovenia, Cipru si Moldova in regiunea europeana; Turcia, Iordania si Tunisia in Orientul Mijlociu si Africa de Nord; si Panama in America Centrala.

• Apar noi magneti pentru candidati: In timp ce tari precum SUA, Singapore si Elvetia au fost si raman atractive pentru candidati, competitia ar putea deveni intensa in randul altor poli, precum Indonezia, Iordania, Chile, Coreea de Sud, Rwanda si Azerbaidjan, pe masura ce tot mai multi candidati aspira sa munceasca in aceste centre tot mai atractive.

• Muncitorii slab calificati sunt in continuare inlocuiti de roboti, in timp ce lucratorii din birouri sunt mutati de algoritmi: pe masura ce mobilitatea continua sa fie redefinita de tehnologie, lucratorii din domeniul cunoasterii si intregi ramuri economice ar putea fi mutate. Unii lucratori ar putea lucra de acasa in timp ce altii ar putea gasi slujbe la mare distanta de casa.

• Intr-o lume in care candidatii circula in cautare de oportunitati, orasele si regiunile devin jucatori esentiali in competitia pentru cei mai buni angajati: pe masura ce tot mai multe metropole adopta politici ingenioase de atragere a candidatilor, agilitatea si branding-ul metropolelor par a fi diferentiatori mai importanti decat marimea lor

• Numarul redus de candidati cu abilitati tehnice medii (muncitori calificati, specialisti) reprezinta un handicap pentru tarile in curs de dezvoltare: lipsa lor continua sa se faca simtita in tari in curs de dezvoltare precum China, India si Africa de Sud.

Studiul GTCI acopera 83,8% din populatia lumii si 96,2 din Produsul Intern Brut mondial.

INSEAD este una din cele mai mar scoli de business din lume, cu campusuri universitare in Europa (Franta), Asia (Singapore) si Abu Dhabi. Un numar de peste 1.300 de cursanti absolva anual in cursuri MBA, executive MBA, specializari de master si de doctorat.

Adecco Romania, parte a grupului cu Adecco, cu sediu la Zurich, este cel mai mare jucator din domeniul resurselor umane, cu o cifra de afaceri de peste 69 de milioane de euro, in 2015. Adecco Romania gestioneaza peste 8.000 de persoane angajate temporar, are o baza de date cu peste 400.000 de candidati si deserveste zilnic 450 de clienti. Echipa Adecco numara in Romania 160 de persoane, iar serviciile oferite au o plaja foarte larga, de la recrutare si selectie, la outsourcing, recrutare in masa, dar si outplacement si training.

Sursa foto: Ferbies, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri