Un procent de 44% dintre reprezentantii generatiei Y sustin ca, daca ar avea ocazia, si-ar parasi actualii angajatori in urmatorii doi ani, iar doua treimi ar pleca in alta companie daca perioada de timp este extinsa pana in 2020, arata studiul Deloitte Global. Iata care sunt dorintele tinerilor si cum ii pot retine companiile.

Rezultatele studiului au la baza aproximativ 7.700 de respondenti apartinand generatiei Y (tineri nascuti in perioada 1980-2000) din 29 de tari, in perioada septembrie-octombrie 2015.

Temeri ca “lipsa abilitatilor de lider” si “sentimentul de a fi trecut cu vederea” au fost des mentionate de catre cei care urmau sa faca o schimbare in cariera, in viitorul apropiat. Insa comportamentele si opiniile generatiei Y graviteaza in jurul temelor mari precum echilibrul cariera/viata privata, dorinta de flexibilitate si diferentele de valori.

Ce fel de angajator isi doreste generatia Y

Generatia Y cauta angajatori cu aspiratii similare, iar sapte din zece considera ca valorile personale se regasesc si in organizatia pentru care lucreaza. Aceasta poate fi o posibila reteta de succes pentru companiile care doresc sa ii pastreze pe tinerii profesionisti.

Eliminarea diferentelor aspirationale este vitala pentru a atrage si pastra generatia Y (Millennium)

Tinerii vor sa lucreze pentru organizatii axate pe imbunatatirea abilitatilor, cresterea veniturilor si nivelului de satisfactie al angajatilor, care genereaza locuri de munca si produc bunuri si servicii cu un impact pozitiv in viata oamenilor. Generatia Y admite nevoia afacerilor de a creste si genera profit, dar considera ca organizatiile sunt adeseori prea concentrate pe aceste doua obiective. Pentru generatia Millennium, organizatiile cu un obiectiv clar vor avea succes pe termen lung, iar cele care nu il au sunt in pericol.

Conform studiului Deloitte, angajatorii care ofera oportunitati de leadership, mentorat, incurajeaza un echilibru intre cariera si viata private, ofera flixibilitate si mai multa libertate in cariera, intretin o atitudine ce incurajeaza si recompenseaza comunicarea deschisa, comportamentul etic si incluziunea, au cele mai mari sanse in retentia angajatilor generatiei Y.

O generatie cu valori traditionale

Contrar perceptiei generale, studiul a revelat faptul ca generatia Y nu este in mod special influentata de zvonuri. Respondentii indica o dorinta scazuta de a deveni celebri, de a avea profile puternice in social media sau de a acumula averi. In schimb, generatia Y are mai degraba aspiratii traditionale.

Vor sa detina o locuinta, sa gaseasca un partener de viata si o stabilitate financiara care sa le permita o pensie confortabila.

Ambitia de a contribui la bunastarea companiilor in care lucreaza si, implicit, la bunastarea omenirii, in general, a fost de asemenea des mentionata in cadrul studiului.

Cand li s-a cerut sa mentioneze impactul unor factori in deciziile la locul de munca, valorile personale/morale au iesit pe primul loc. Majoritatea celor din generatia Y nu au o problema sa isi sustina principiile cand sunt rugati sa faca ceva ce intra in conflict cu valorile personale. Aceasta caracteristica ii include si pe cei aflati intr-o pozitie ierarhica superioara, care pot duce mai departe, in consiliile administrative, valorile personale, fapt ce sugereaza ca viitorii lideri vor lua decizii bazandu-se atat pe valorile proprii cat si pe obiectivele respectivei organizatii.

“Generatia anterioara cauta relatii pe termen lung cu angajatorii, iar majoritatea nu concepea sa isi refuze supervizorul. Generatia Y este mai independenta si, cel mai probabil, isi va pune valorile proprii inaintea valorilor organizatiei. Ei redefinesc succesul profesional, gestionandu-si proactiv cariera, si, pe masura ce avanseaza profesional, principiile lor raman neschimbate, lucru care poate avea un impact serios asupra mediului de afaceri viitor”, a spus CEO-ul Deloitte Global, Punit Renjen.

Alte aspecte incluse in studiul Deloitte includ:

O relatie stransa intre satisfactie si scop. 40% din subiectii studiului care sunt multumiti de locul de munca si 40% dintre cei ce intentioneaza sa-si pastreze postul, la acelasi angajator, pana dupa 2020, considera ca angajatorii au un scop bine stabilit, dincolo de succesul financiar. Procentele celor care indicau o satisfactie redusa la locul de munca sau intentionau sa plece in urmatorii doi ani erau de 22%, respectiv 26%.
Generatia Y nu pleaca doar din ratiuni economice. Dorinta de a-si parasi locul actual de munca in urmatorii cinci ani este mai ridicata in randul celor care lucreaza pe o piata emergenta (69%) decat a celor ce lucreaza pe piete dezvoltate (61%). Totusi, extreme precum Marea Britanie (71%) indica faptul ca dorinta de schimbare a locului de munca nu se datoreaza doar mediului economic.
Business-ul, in slujba binelui. Generatia Y are o parere foarte buna despre business, in general; trei patrimi (73%) cred ca business-ul are un efect benefic asupra societatii. Procentul este la fel ca in 2014 si arata ca, in ciuda faptului ca unele economii locale si regionale au avut perioade de recesiune, generatia Y ramane convinsa de potentialul de a produce schimbari pozitive.
• Nemultumiti de posibilitatile de dezvoltare personala. Aproape doua treimi (63%) dintre cei chestionati cred ca potentialul lor nu este dezvoltat complet, iar 71% dintre cei estimeaza ca isi vor parasi locul actual de munca in urmatorii doi ani sunt nemultumiti de modul in care aptitudinile le-au fost valorificate- cu 17% mai mult decat cei ce planifica sa ramana pe acelasi post pana dupa 2020.
Concentrati pe productivitate, dezvoltare personala. Generatia Y vrea mai mult timp pentru discutii privind noi metode de lucru, pentru dezvoltarea aptitudinilor si isi doresc mentori.
Cauta flexibilitate. Trei sferturi din generatia Y ar prefera sa lucreze de acasa sau din alte locuri unde se simt mai productivi. Totusi, doar 43% dintre acestia au aceasta posibilitate.
• Sentimentul de control. Trei sferturi (77%) dintre cei chestionati simt ca au controlul asupra carierei proprii.

Compania de audit si consultanta Deloitte Romania numara peste 500 de angajati in Romania, in birourile din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara. Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale - audit, taxe, consultanta, consultanta financiara.

Sursa foto: g-stockstudio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri