Privim granita conventionala dintre ani precum o prapastie neagra cascata in timp, adanca pana in capatul celalalt al Pamantului, inceputa cu pregatirea petrecerii de Revelion si sfarsita in lumina puternica de dupa draperii pe 1 ianuarie pe la pranz.

Nu stiu daca prapastia asta exista, nu am stat suficient la nici o petrecere de Revelion in asa fel incat sa-i vad marginile. Cunosc doar senzatia de inceput care ma cuprinde. Mark Twain ma inspira la fiecare inceput de an „Explore, Dream, Discover”. Nevoia de agenda si de stilou (sunt cam de moda veche…), dorinta de a cauta printre ganduri proiecte vechi sau noi pe care sa le ridic si sa ma uit sub ele, sa le caut de semnificatie si sa ma bucur de reusita lor, imaginara deocamdata.

Ma gandesc la agendele tuturor liderilor acestei lumi si-mi imaginez ca ele cuprind solutiile si proiectele din spatele tuturor problemelor ei. Trebuie sa fie extrem de incarcate… incalzirea globala, segregarea sociala, imigratia, terorismul, instabilitatea pietelor financiare, lipsa de predictibilitate politica si economica, pretul petrolului, limitarea resurselor minerale, educatia, tensiunile militare, saracia, bolile…

Si exista lideri care conduc firme, spitale, ONG-uri, indivizi care au rolul de a crea contextul in care oamenii isi consuma capacitatea de creatie, de munca, pasiunea si isi obtin mijloacele pentru a trai si a se dezvolta. Si agendele lor sunt la fel de incarcate! Proiectele lor anima lumea si o misca inainte in fiecare zi.

Dar liderii sunt si ei oameni, au familii, copii, sanatate, nevoia de relaxare, dorinta de a invata, de a se perfectiona, nevoia de a intalni oamenii pe care-i conduc, de a-i insufleti, de a-i asculta. Si acestea gasesc intotdeauna spatii albe si cerneala pentru agendele lor, le ofera echilibru.

Agenda de lider la inceput de an contine raspunsul ascuns al tuturor problemelor lumii, corectat cu capacitatea acestora de a gasi solutii, de a le implementa, de a dezvolta oamenii. Nu este un simplu drum scriptic de la A la B, in care sunt listate proiecte si le sunt bifate rezultatele, ci este impulsul de imaginatie care duce oamenii oriunde, asa cum spunea excelent Einstein. Contextul de siguranta si progres vine din pasiune si energie. Este un lucru valoros…

Un singur lucru lipseste viitorului luminos al omenirii: sa avem liderii potriviti si capabili sa transforme proiectele lor in realitati! Deoarece da, este o diferenta intre agende si ce ramane in urma actiunilor noastre.

Daca m-ati intreba care sunt elementele cele mai importante, necesare pentru a transforma proiectele din agende in realitati, as spune:

- capacitatea de a simplifica - este esentiala atunci cand nastem proiectele ca solutii la diversele provocari, atunci cand din noianul de efecte trebuie sa alegem cauza si trebuie sa-i alegem fagasul natural spre rezolvare. Exact asa cum izvorul gaseste solutia lui spre a curge si a se varsa in ceva mai mare.

- capacitatea de a prioritiza - nevoia de a prioritiza vine din alegerea complicata care trebuie facuta , deoarece experienta ne spune ca nu ne putem focusa cu adevarat pe un numar mai mare de 3 obiective strategice in paralel.

- capacitatea de a delega si de a insufleti oamenii - liderii adevarati traiesc intre oameni, in mijlocul lor, deseori se confunda cu ei. Sunt vizibili pentru a-i insufleti, pentru a le oferi energia necesara iar succesul si implinirea vine atunci cand oamenii sunt convinsi ca ei au facut totul!

- capacitatea de a face diferenta intre birocratia zilnica si activitatile pe proiecte strategice. Orice om, cu atat mai mult orice lider are ceea ce am putea numi “daily issues”. Fie ca-i vorba de cumparaturi sau de semnaturile din mapa de corespondenta, de plimbatul cainelui sau de raspunsul la mail-uri. Diferentierea pe axa timpului si pe axa importantei, alta decat prioritizarea care se refera strict la alegerea proiectelor strategice pe care lucreaza, da posibilitatea alocarii corecte si constiente de resurse activitatilor zilnice. Aici se poate face diferenta intre succes si esec!

- capacitatea de a urmari progresul facut, de a recunoaste schimbari si greseli si de a corecta. Uneori vedem cu claritate drumul din fata noastra, alteori nu. Important este ca un leader sa gaseasca oamenii potriviti pe proiectele potrivite si sa le ofere libertatea si respectul pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea. Si in acest caz, evolutia proiectelor ne poate face sa schimbam directii, sa facem alte alegeri. Capacitatea de a asuma greselile este importanta aici. Un lider este puternic, el asuma si renaste!

Ma uit increzator la 2016, deoarece stiu ca va fi foarte dificil. Ma tem mai mult de anii care se anunta calmi, prosperi. Ei sunt cei care adorm spiritul si nimic nu este mai important pentru functionarea lumii noastre decat spiritul treaz al unui lider.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri