Daca in urma cu multi ani managerii isi puteau asigura succesul in cariera doar prin absolvirea unui Master of Business Administration (MBA), in prezent, efectul unui astfel de program nu mai este acelasi in prezent, insa arata despre un individ ca este interesat de viitorul sau profesional si a investit timp si bani pentru a se dezvolta, a declarat Barbara Stottinger, decanul programul de EMBA al Universitatii WU din Viena.

"Recrutarile de executivi au loc in prezent nemaitinandu-se cont de granite, iar, la nivel global, gasesti multi manageri pregatiti pentru pozitiile deschise, iar daca pui CV-urile acestora unul langa altul, un MBA este elementul care il poate pune deoparte pe un executiv. Asta nu inseamna ca este un tichet de intrare intr-o cariera de succes, insa arata cat de mult iti pasa de cariera ta, arata ca ai facut eforturi, ca ai investit in cariera", a explicat Barbara Stottinger.

Acum 20-25 de ani daca aveai cele trei litere pe cartea de vizita insemna ca ai biletul pentru C-level, astazi este elementul care te pune deoparte, te ajuta sa iesi din multime

Ea a aratat ca daca pana in urma cu cativa ani dupa absolvirea unui MBA se considera ca un manager facuse toti pasii in cariera, in prezent, in contextul schimbarilor dese din mediul de business, invatarea continua poate reprezenta cheia succesului pe plan profesional.

Si pentru a putea tine pasul cu transformarile din mediul de afaceri, managerii sunt cel mai adesea interesati sa invete despre strategie, leadership si inovatie.

"Consider ca acestia sunt cei trei piloni necesari oricarei afaceri. Trebuie sa iti monitorizezi si sa adaptezi constant strategia, trebuie sa iti dezvolti abilitati de leadership, in contextul globalizarii si a diversitatii din piata muncii, si, de asemenea, trebuie sa fii antreprenorial, chiar daca ai compania ta, chiar daca lucrezi intr-o companie. Aceasta este combinantia de care oamenii au nevoie constant", a mai spus decanul programul de EMBA al Universitatii WU din Viena, cu activitate si in Romania.

Mai multi manageri isi platesc studiile, companiile reduc bugetele pentru educatie

Constienti de importanta dezvoltarii profesionale, tot mai multi manageri platesc din buzunar costurile unui MBA sau EMBA.

"In ultimii ani, am observat o schimbare semnificativa, din ce in ce mai multi profesionisti isi asuma drumul din cariera, nu asteapta sa le propuna companiile o imbunatatire. In acelasi timp, scade numarul companiilor care sustin investitiile in dezvoltarea angajatilor. Bugetele organizatiilor pentru educatie sunt in scadere", a spus Stottinger.

Mai mult, ea a adaugat ca multi manageri nu accepta ajutor financiar din partea organziatiilor pentru sustinerea studiilor din cauza conditiilor care li se impun, cea mai importanta fiind obligativitatea de a ramane in companie pentru un numar de ani dupa absolvire.

"In multe cazuri studentii nu accepta ajutorul financiar al companiilor, pentru ca de obicei atunci cand organizatia investeste in tine, trebuie sa ramai inca 3-4 ani in firma. Studentii considera ca un MBA este o oportunitate de reorientare in cariera si ca este posibil sa afle ca vor sa faca ceva diferit in viata, ca vor sa isi schimbe jobul, motiv pentru care nu vor sa intre intr-un program avand acele constrangeri din partea companiilor", a mai adaugat Barbara Stottinger.

Managerii romani investesc anual 3-3,5 milioane de euro in programe de Master of Business Administration (MBA) sau Executive MBA, in conditiile in care in medie 200 de persoane absolva anual aceste cursuri, potrivit datelor WU.

In Romania sunt in jur de 5.000- 5.500 de absolventi cu diplome de MBA si Executive MBA.

WU Executive Academy organizeaza din 2006 in Bucuresti programul de Executive MBA. Programul costa 35.000 de euro si a fost urmat pana in prezent de 230 de persoane.

Desfasurat in regim part-time, pe parcursul a 14 luni, programul EMBA Bucharest din cadrul WU include 14 module. Acesta are o structura speciala a cursurilor, axata in proportie de peste 80% pe studiile de caz internationale, aplicate pe situatiile actuale ale companiilor.

WU Executive Academy este parte a Vienna University of Economics and Business (WU), cea mai mare universitate de business din Europa. In fiecare an, pana la 750 de studenti absolventi si aproximativ 1.200 de manageri, experti din peste 75 de tari, studiaza in cadrul programelor de Executive MBA. In prezent, programele si rezidentiatele se desfasoara in peste 15 de tari de pe trei continente.

Sursa foto: Radu Bercan, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri