Zeci de familii din Romania cu venituri peste medie isi permit sa trimita copiii la scoli de elita din afara tarii si platesc pana la 50.000 de euro pentru un an de gimnaziu sau liceu. Numarul mic de elevi din clase, profesorii scoliti, care ii ghideaza de mici in cariera, si activitatile extrascolare sunt principalele atuuri ale institutiilor de invatamant care ii conving pe parinti sa scoata din buzunar sume cu care ar putea sa cumpere un apartament in Romania.

"Anual, peste 30 de elevi pleaca in scoli si licee din afara tarii. Este vorba despre copii ai unor antreprenori sau manageri din companii si, in general, copii din familii cu venituri peste medie", a declarat Teodora Raducanu, coordonator studii gimanziale si liceale in cadrul companiei de consultanta in educatie IntegralEdu.

Potrivit acesteia, cele mai importante atuuri ale institutiilor de invatamant din strainatate sunt:

  • numarul mic de elevi din clase (6-12), ceea ce permite participarea activa a acestora la cursuri;
  • echilibru intre teorie si practica, ceea ce le permite elevilor sa isi dezvolte invatarea logica si argumentarea;
  • evaluarea reala a elevilor, ceea ce ii ajuta in cariera pentru ca stiu care le sunt domeniile forte;
  • numarul mare de activitati extrascolare;
  • profesori pregatiti si care stiu sa ghideze si sa ii orienteze in cariera pe elevi.

Cat costa un an de gimnaziu sau de liceu in strainatate

Pretul unui an de studiu costa in Marea Britanie, cea mai populara destinatie pentru romani, intre 14.000 si 30.000 de lire sterline (39.900 de euro), in Germania si Austria intre 18.000 si 34.000 de euro, in Portugalia intre 26.000 si 27.000 de euro, in Elvetia - 60.000 de franci elvetieni (54.300 de euro), iar in Canada pana la 60.000 de dolari (54.000 de euro).

"Cei care au profil academic bun pot aplica pentru burse academice sau sportive, care poate acoperi pana la 40% din taxele de scolarizare", a spus Raducanu.

Potrivit acesteia, varsta ideala la care elevii pot sa faca transferul de la invatamantul romanesc la cel din afara granitelor este dupa ce implinesc 11 ani si pana in 16 ani.

"Cea mai importanta este dorinta copilului de a pleca sa studieze in strainatate, ei nu trebuie fortati sa faca acest pas. (...) Cu cat copilul este mai mic, cu atat admiterea este mai usoara si la fel si adaptarea", a explicat Teodora Raducanu.

Ea recomanda celor interesati sa studieze in afara sa inceapa informarea cu cativa ani inainte, astfel incat copiii sa aiba timp sa se pregateasca si sa isi aduca cunostintele la nivelul celor din tara de destinatie.

Peste 45.000 tineri romani studiaza in strainatate, la diverse niveluri educationale, licee sau universitati, iar numarul acestora este in crestere cu aproximativ 20% pe an. Domeniile de top in care acestia aleg sa studieze cu IT, business management, media si comunicare, management hotelier si inginerie, conform statisticilor IntergralEdu.

IntegralEdu, companie care ofera consultanta pentru studii in afara tarii, organizeaza week-end-ul acesta targul educational World Education Fair la hotelul Radisson Blu.

Grupul de firme Integral are o experienta internationala de peste 24 de ani in consilierea elevilor, parintilor si a tuturor celor interesati de alegerea celor mai bune programe educationale si institutii de invatamant din strainatate, studii gimnaziale, liceale, universitare si centre de limbi straine. Prezenta in Romania din anul 2008, IntegralEdu reprezinta peste 500 de institutii de invatamant de top din Europa si SUA.

Sursa foto: Katy Spichal, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri