Fostul viceguvernator al BNR, Cristian Popa, a fost numit vicepresedinte si membru al Comitetului de directie al Bancii Europene de Investitii (BEI) de catre Consiliul guvernatorilor bancii,alcatuit din cei 28 de ministri de finante din Uniunea Europeana.

Popa a fost numit de Consiliul guvernatorilor BEI in baza unei propuneri a Ministerului Finantelor Publice din Romania. El va prelua functia la 1 martie 2016, conform Mediafax.

"Este o onoare si un privilegiu sa ma alatur Comitetului de directie al bancii si astept cu interes sa sprijin implicarea bancii in Romania, Europa si la nivel mondial. In ultimii 25 de ani, Banca Europeana de Investitii a jucat un rol crucial in sprijinirea unor oportunitati economice mai favorabile, a accesului la finantare, a inovarii si infrastructurii atat in Europa si in afara acesteia si astept cu nerabdare sa contribui la activitatea in echipa a bancii, pe baza acestui palmaresului sau notabil si a experientei demonstrate", a spus Popa.

Popa il inlocuieste pe actualul reprezentant al Romaniei la BEI, Mihai Tanasescu, aflat in acest post din 2012, dar in concediu prelungit, din octombrie 2014, in contextul unei anchete DNA privind licentele Microsoft, in care sunt implicati alti opt fosti ministri, acuzati de luare de mita intr-una dintre cele mai mari afaceri de pe piata locala de IT. Atributiile sale au fost preluate de ceilalti vicepresedinti BEI.

Inainte de numirea sa la BEI, Cristian Popa a fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
El are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator.

La mijlocul anul 2014, cand a parasit BNR, Popa era cel mai longeviv membru al conducerii executive a bancii centrale dupa Mugur Isarescu, obtinand primul mandat de viceguvernator in 1998. Cand a intrat in board era cel mai tanar membru al consiliului de administratie al BNR, la 34 de ani.
In cadrul bancii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale.

De asemenea, in 2005, a introdus strategia de tintire a inflatiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum.

Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere si dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI si OCDE.
In plus, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agentiile internationale de rating si bancile internationale de investitii precum si activitatile privind integrarea europeana in cadrul BNR (pana in 2007). In aceasta calitate, acesta a coordonat directiile de politica monetara, cercetare, publicatii, modelare econometrica si prognoze, afaceri europene si relatii internationale, precum si stabilitate financiara. Printre responsabilitatile acestuia s-au numarat conducerea grupului de lucru al BNR pentru tintirea inflatiei, coordonarea participarii BNR in dialogul cu agentiile de rating suveran si bancile de investitii, precum si un rol cheie in negocierile BNR si activitatile de zi cu zi cu institutiile financiare internationale.

Cristian Popa are un doctorat in stiinte economice, cu o specializare in economie internationala/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Fostul viceguvernator vorbeste fluent engleza, franceza, spaniola si italiana.

Vicepresedintii BEI sunt numiti de Consiliul guvernatorilor, la propunerea Consiliului de administratie.
Presedintele BEI si cei opt vicepresedinti compun Comitetul de directie, organul executiv colegial permanent al bancii. Sub autoritatea presedintelui bancii si sub controlul Consiliului de administratie, Comitetul de directie gestioneaza afacerile curente ale BEI, pregateste deciziile pentru administratori si asigura executarea acestor decizii.

BEI reprezinta institutia financiara a Uniunii Europene, avand ca actionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde ministrii de finante din cele 28 de state UE. Institutia acorda imprumuturi in principal statelor UE la dobanzi foarte avantajoase pentru investitii in domenii precum transport, comunicatii, industrie, agricultura, energie, educatie, sanatate si IMM-uri.

Vicepresedintele roman coordoneaza activitatiile de finantare din Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia si tarile AELS.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri