Fiecare persoana trebuie sa stie cateva lucruri foarte importante inainte de a face o investitie si de a porni pe calea antreprenoriatului.

Contrar opiniei majoritatii oamenilor, nu trebuie sa fii expert pentru a face o investitie, dupa cum noteaza si site-ul listenmoneymatters.com. Nu trebuie sa fii nici macar bogat pentru a deveni antreprenor, desi cele mai multe persoane esueaza inainte sa inceapa o afacere, deoarece se simt intimidate sau pur si simplu nu stiu cum sa faca primii pasi.

Investitiile pot lua multe forme, de la deschiderea unui cont de economii cu o dobanda generoasa la demararea unei afaceri, insa depinde de tine ce strategie de inmultire a banilor vei alege in viitorul apropiat. Iata care sunt cele sapte lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a face o investitie:

1. Alege cu atentie sursa de finantare

Fiecare investitie necesita existenta unui capital, insa nu intotdeauna investitorii au la dispozitie banii necesari inainte de a incepe un business. Spre exemplu, IMM-urile care investesc in servicii si produse romanesti au la dispozitie astfel de solutii foarte avantajoase, menite sa le asigure capitalul de lucru necesar pentru dezvoltarea afacerii.

2. Fiecare investitie este riscanta

Nimic nu este 100% sigur atunci cand vorbim despre investitii. Fiecare investitor poate castiga bani sau poate pierde intreaga suma investita. Multi experti financiari te sfatuiesc sa nu investesti banii de care vei avea nevoie in urmatorii cinci ani, deoarece, daca piata pe care activezi se prabuseste, nu vei avea suficient timp la dispozitie sa-ti recuperezi investitia, conform businessinsider.com.


3. Nu trebuie sa fii un expert pentru a investi


Putini dintre cei mai bogati oameni din lume erau experti financiari inainte de a demara primele investitii, iar cei mai multi dintre ei au esuat cel putin o data in afaceri inainte de a da lovitura. Citeste cat mai multe informatii despre domeniul in care vei activa, insa nu uita ca cele mai valoroase lectii sunt cele care vin la pachet cu derularea propriu-zisa a afacerii.

4. Cu cat incepi mai repede, cu atat mai bine

Atunci cand ai o varsta mai mica de 30 de ani, marele tau avantaj este timpul. Chiar daca vei esua in primul tau business, vei avea destul timp la dispozitie pentru a te redresa financiar si a incerca de inca trei sau patru ori sa reusesti in lumea afacerilor. Niciodata nu este prea tarziu pentru a deveni antreprenor, insa cu cat demarezi mai repede o afacere, cu atat sansele tale de succes sunt mai mari. Explicatiile sunt simple: spre exemplu, intelegi mult mai bine modul in care functioneaza retelele de socializare, iar presiunile economice sunt mai mici, noteaza site-ul under30ceo.com.

5. Ai nevoie de un scop clar inainte de demara o afacere

De ce vrei sa investesti? Care este scopul tau? Ce obiective ai? Dupa ce ai stabilit obiectivele (de exemplu, vrei sa castigi bani pentru a cumpara o locuinta, pentru a plati taxele de scolarizare ale copiilor, pentru a strange un milion de euro sau pentru a aduna bani pentru batranete), vei intelege mai bine cat de ampla trebuie sa fie investitia ta si cat de mari sunt riscurile pe care ti le poti asuma.

6. Investeste diferit in functie de cat timp ai la dispozitie


Este foarte important sa stii cat timp ai la dispozitie pentru a face rost de suma de bani pe care ti-o doresti. Cu cat o afacere promite un profit mai mare si mai rapid, cu atat businessul respectiv este mai riscant. Cu toate acestea, cu cat ai la dispozitie mai mult timp pentru a-ti atinge scopul, cu atat iti permiti sa risti mai mult, deoarece vei avea sansa de a-ti recupera investitia pana la „termenul limita” pe care ti l-ai stabilit. Daca stii care este perioada de timp in care iti permiti sa te ocupi de afacerea ta, vei elabora o strategie de business mai coerenta.

7. Nu investi toti banii in aceeasi afacere

Pentru orice antreprenor este foarte important sa-si diversifice investitiile. In acest fel succesul nu va mai depinde de un singur business. Acest lucru este deosebit de important, deoarece economia din prezent este foarte putin predictibila, iar profitul companiei va creste prin investitii diferite, care raspund in mod diferit la aceleasi evenimente economice, conform investopedia.com.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri