Romanii isi „umfla” CV-urile pentru a-si spori sansele de angajare, insa nu mai mult decat alti europeni. Companiile solicita de cele mai multe ori dovedirea educatiei si a experientei profesionale si pun accentul pe obtinerea de referinte. Importante pentru companii sunt si verificarea certificarilor viitorilor angajati si a cazierului judiciar. Unii recrutori au adevarate „liste negre” cu angajati care si-au falsificat CV-urile, conform Revistei CARIERE.

In vara anului trecut a aparut o stire potrivit careia un antrenor faimos de la noi si-ar fi umflat cv-ul cu performante pe care nu le-ar fi realizat niciodata. Daca o persoana cunoscuta, cu CV-ul la vedere, face lucrul acesta, cat de mare este tentatia pentru o persoana care vrea sa obtina o slujba de a-si umfla performantele?

Fie ca au unele dubii la interviul de angajare si vor sa afle daca un candidat are intr-adevar experienta profesionala si studiile pe care le pretinde, fie ca sunt filiale ale unor firme din strainatate sau au in vedere angajarea unor expati sau chiar a unor studenti, numarul firmelor care apeleaza la serviciile de background screening pentru a verifica trecutul celor carora urmeaza sa le ofere un post a crescut.

„Prin verificarea trecutului profesional sau procesul de background screening ne propunem cresterea nivelului de onestitate intre angajat si angajator pe piata din Romania, si nu numai” afirma Irina Arsene CEO, Mindit, companie care ofera serviciul de background screening dupa modelul din SUA. Primele semnale ca un CV nu reflecta realitatea vin din chiar datele cuprinse in acesta (neconcordanta varstei cu experienta descrisa in CV, ca pozitie ocupata, ani lucrati sau atributii). „Poate fi un semnal de alarma si atunci cand studiile si experienta sunt necorelate, de exemplu: candidatul are in CV un post care necesita studii sau calificari obligatorii, dar acestea nu se regasesc in sectiunea aferenta pregatirii.” declara Natalia Campan, consultant, agentia Manpower, filial din Iasi.

Irina Arsene, CEO-ul Mindit, spune ca verificarea informatiilor din CV se face cu acordul candidatului si acopera patru mari paliere: educatie, experienta profesionala, trecutul legal si reputatia in social media.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Frannyanne / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri