Legea pentru modificarea Odonantei de Urgenta privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului aduce o serie de avantaje viitoarelor mame, cat si celor care se vor afla in diverse forme de concediu la data intrarii in vigoare. wall-street.ro ti le prezinta pe cele mai importante, asa cum au aparut dupa publicarea in Monitorul Oficial, in 20 aprilie.

Seful statului Klaus Iohannis a anuntat saptamana aceasta ca a semnat decretul de promulgare a legii privind indemnizatia de crestere a copilului si a cerut ministrului Muncii sa gaseasca solutii financiare pentru a acorda aceste avantaje mamelor.

Principalele modificari la indemnizatia de crestere a copilului

  • indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil si se elimina optiunea de a alege un singur an;
  • parintii vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani; pana la modificare erau luate in calcul doar ultimele 12 luni anterioare nasterii, ceea ce nu permitea intreruperi;
  • indemnizatia nu poate avea o valoare mai mica de 85% din salariul minim brut pe tara;
  • se elimina plafonul maxim de 3.400 de lei al indemnizatiei;
  • in cazul sarcinilor multiple, mama primeste pentru al doilea copil 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara;
  • daca decid sa se intoarca la locul de munca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut); se elimina valoarea fixa de 500 de lei;
  • se prelungeste perioadei de acordare a stimulentului de insertie pana la varsta de trei ani a copilului pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani,
Varianta care se va aplica de la 1 iulie 2016 Varianta care se aplica in prezent
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp ce cel putin 12 luni venituri din salarii... supuse impozitului pe venit...beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precums i de o indemnizatie lunara

Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat venituri timp de 12 luni venituri din salarii ...supuse impozitului pe venit....pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si indemizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si o indemnizatie lunara.

Indemnizatia lunara reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

a) indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 de lei.

b) Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Nivelul indemnizatiei se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut garantat pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere; Cuantumul indemnizatiilor lunare se majoreaza cu 600 de lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere;

Pentru persoanele care intorc la munca cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani acordarea suplimentului de insertie se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Suplimentul este in valoare de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei.

Persoanele care se intorc la munca inainte de implinirea varstei de un an au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 de lei pentru perioada ramasa pana la implinirea copilului a varstei de doi ani.

In contextul in care salariul minim brut pe tara se va majora in data de 1 mai de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, valoarea minima a indemnizatiei va fi de 1.062,5 lei (85%).

Astfel, o mama cu nastere multipla va primi o indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii, la care se vor adauga alti 1.062 de lei pentru fiecare copil nascut incepand cu al doilea.

Creste valoarea stimuletului de insertie

De asemenea, parintii aflati in concediul de crestere al copilului care vor alege sa revina mai devreme in campul muncii, inainte ca cel mic sa implineasca doi ani, vor primi lunar un stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima aferenta concediului, adica 531 lei. In prezent, stimulentul de insertie are un cuantum lunar fix, de 500 de lei.

Noua lege se va aplica incepand din data de 1 iulie si va avea efect asupra tuturor mamelor aflate la acea data in concediu de crestere a copilului, in concediu fara plata sau sunt in perioada in care primesc stimulent de insertie.

Pentru persoanele care, la data de 1 iulie 2016, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie, modificarile se aplica astfel:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani, in cazul copilului cu handicap);

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani (4 ani, in cazul copilului cu handicap), se face din oficiu.

Ce imbunatatiri pot aduce modificarile aduse legii indemnizatiei

Cristina Pocora, vicepresedintele Comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor, cea care a propus modificarile, isi doreste ca imbunatatirile legislative sa duca la cresterea natalitatii.

"Mi-as dori ca efectul principal al acestor modificari sa fie depasirea mediei de 1,4 copiii per femeie activa si sa avem o crestere a numarului nou-nascutilor in Romania. Sper, de asemenea, ca si femeile concentrate pe cariera vor avea mai multi copii, deoarece aceasta este categoria in randul careia simtim o reticenta in ultimii ani", a declarat pentru wall-street.ro Cristina Pocora.

De asemenea, specialistii in resurse umane considera ca noile prevederi vor incuraja mamele sa ramana mai mult timp acasa cu copilul.

Sursa foto: Monkey Business Images, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri