A venit si acel moment in care progresul facut in cariera te face sa te gandesti serios ca salariul tau ar trebui sa fie pe masura rezultatelor bune obtinute in urma efortului si timpului depus. Iata cateva strategii care te ajuta sa fii platit mai bine pentru munca ta.

Se stie ca iti trebuie mult curaj sa ceri o marire de salariu, mai putin evident este insa faptul ca inainte de a face acest pas este nevoie si de altceva. Fara pregatirea de care depinde modul in care iti abordezi seful nu vei obtine un salariu mai mare. Dincolo de discursul lung si putin fortat pe care vrei sa il tii in fata angajatorului, se ascund cateva tehnici eficiente; cum te poti pregati pentru acel moment important din cariera ta?

1. Apeleaza la argumente solide

Daca te gandesti la cateva argumente esentiale care sustin faptul ca rezultatele muncii tale sunt vizibile iti va fi mai usor sa deschizi subiectul cand vorbesti cu seful tau. De ce? Pentru ca argumentele pe care le prezinti acestuia nu numai ca ii demonstreaza managerului ca intr-adevar meriti o marire de salariu dar iti dau si mai multa incredere in tine astfel incat sa il abordezi cu usurinta. Unul dintre pasii pe care trebuie sa ii faci este sa aduci cat mai multe argumente, conform Harvard Business Review. Asta presupune sa te raportezi in mare parte la contributiile tale la succesul companiei.

2. Alege momentul potrivit

Oricat de bine te intelegi cu seful tau, in cazul in care acesta trece printr-o perioada dificila ar fi mai bine sa nu vorbesti despre asteptarile tale salariale; probabil ca angajatorul are destul de multe probleme pe cap ca sa se gandeasca si cum sa gaseasca o cale de mijloc care sa te multumeasca. Faptul ca iti alegi momentul oportun ii arata acestuia ca iti pasa cu adevarat atat de relatia voastra cat si de companie. Ideal ar fi sa discutati despre o posibila marire de salariu atunci cand iti sunt atribuite noi responsabilitati sau cand ai terminat cu succes o sarcina destul de importanta pentru firma.

3. Evita sa te compari cu ceilalti

In loc sa faci o comparatie intre membrii echipei tale in ceea ce priveste beneficiile materiale, ar trebui sa te axezi mai mult pe performanta ta in cadrul companiei. Cu alte cuvinte insista asupra faptului ca aduci valoare afacerii fara sa mentionezi ca nu ti se pare corect ca membrii echipei sa castige mai multi bani cata vreme au mai putine atributii decat tine.

4. Adopta o atitudine optimista

Chiar daca situatia nu este roz si ai nevoie neaparat de o marire de salariu nu incerca sa te victimizezi sau sa te plangi; asta nu face decat sa il puna pe angajatorul tau intr-o pozitie neplacuta. Acesta va simti cererea ta ca pe o presiune; discuta cu el in asa fel incat sa nu aiba senzatia ca nu are de ales. Conditiile pe care i le impui s-ar putea sa creeze o tensiune in relatia voastra.

5. Ia in considerare personalitatea sefului

Conform Forbes.com, inainte de a purta discutia cu managerul tau trebuie sa-ti adaptezi abordarea la personalitatea acestuia. De exemplu, cand vine vorba de un sef care spune lucrurilor pe nume este bine sa fii cat mai direct, fara sa renunti la diplomatie insa. Un exercitiu imaginar in care te pui in locul sau te poate ajuta sa anticipezi intr-o oarecare masura reactiile angajatorului.

6. Preia mai multe responsabilitati

Este esential sa arati ca esti dispus sa preiei noi sarcini pe langa responsabilitatile pe care le ai deja pentru a demonstra sefului ca in urma maririi salariului vei fi stimulat sa te implici si mai mult in munca ta. Potrivit Entrepreneur.com, faptul ca ai si mai multe atributii iti ofera oportunitatea de a deveni un angajat indispensabil in companie.

7. Cere un feedback constructiv

In cazul in care seful iti da de inteles ca nu este dispus sa iti mareasca salariul, intreaba-l de punctele tale slabe la care trebuie sa mai lucrezi si care probabil reprezinta motivul refuzului sau. Pentru ca discutia sa fie cat mai productiva afla ce anume ar trebui sa faci pentru a obtine in curand o marire. Poti apela chiar si la sfaturile managerului pentru a te asigura ca intelegi situatia in care te afli.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri