Salariile din industria textila s-au situat pe un trend usor ascendent, crescand treptat in ultimii ani, dar acest lucru s-a datorat majorarii salariului minim pe economie si mai putin evolutiei pietei muncii, desi productia de confectii de tip lohn capata o amploare din ce in ce mai mare. Odata cu modificarea salariului minim pe economie de la 1 mai la 1.250 lei brut sunt asteptate mici cresteri salariale si in industria textila, intre 5% si 7% la nivelul inferior, potrivit lui Gabriel Minciu, Temporary Staffing Recruitment Manager, Lugera.

Productia de tip lohn este reprezentata in Romania de companiile straine care aleg sa-si deschida fabrici de productie si sa realizeze confectii pe plan local pentru ca ulterior sa le exporte pentru comercializare in afara granitelor. Acest tip de procesare a condus treptat la scaderea productiei pe piata interna, care a avut de suferit si de pe urma disparitiei furnizorilor romani de materii prime.

Altfel spus, industria textila si a confectiilor din Romania a suferit un declin in ultimii ani, iar singurul sector care s-a dezvoltat a fost cel al productiei de tip lohn, caracterizata in principal prin forta de lucru ieftina si personal necalificat sau cu pregatire slaba.

Care este salariul maxim pe care il poate castiga un muncitor

Salariul de la care pleaca un muncitor necalificat dintr-o fabrica de productie textile este cel minim pe economie. La acesta se adauga bonusuri de performanta, in functie de numarul de produse livrate, ore suplimentare, precum si sporuri de noapte sau de weekend. Angajatii mai pot beneficia si de tichete de masa sau transport asigurat. In functie de acesta, angajatii pot ajunge la un salariu net cuprins intre 1.100 si 1.700 lei, dar nu sunt multi cei care ajung sa incaseze la finalul lunii mai mult de 1.200 lei.

In ceea ce priveste nivelul de salarizare al personalului calificat, tehnicienii pot castiga pana la 2.100 lei net lunar, iar pentru operatorii de unelte cu comanda numerica (CNC) salariul poate fi si de 2.500 lei, potrivit Cristinei Jurconi, manager Manpower.

“Momentan, toate companiile din domeniul textil se concentreaza pe aplicarea prevederilor privind salariul minim pe economie, incercand sa urce putin peste valoarea de 1.250 lei brut pentru un debutant, dar exista presiuni pe costul manoperei pentru cei care lucreaza in sistem lohn, care restrang posibilitatile de a face cresteri salariale, mentinand in acelasi timp un pret competitiv”, spune Camelia Vasile, consultant Manpower.

Productie vs. retail. Unde se castiga mai bine

Daca nivelul de munca din faza productiei este mult mai mare decat din cea a comercializarii, lucrurile stau tocmai invers cand vine vorba de salarizare. Explicatia sta in faptul ca cele doua sunt industrii diferite, cu criterii de selectie a personalului si sisteme de bonusare diferite. “In plus, produsele textile iesite pe poarta fabricii incep sa primeasca adaosuri”, potrivit lui Ciprian Daraban, National Operations Manager Adecco, care adauga ca diferenta dintre salariatii celor doua industrii este de cel mult 300 de lei.

Aceasta diferenta provine din sistemul de bonusare diferit: daca in productie sunt sporuri si prime in cuantum fix, in retail se aplica comisioane in functie de cantitatea vanduta, spune Gabriel Minciu, Lugera. “Cei care lucreaza in retail pot avea salarii mai mari decat cei din productie, daca se ia in considerare partea variabila (comisioane din vanzari) care poate mari veniturile cu 60-70%, adauga Cristina Jurconi, Manpower.

Cine mai lucreaza in fabricile de productie si cat de greu se gaseste forta de munca

Pe langa salarizare, si criteriile de selectie ale angajatilor din productie sunt diferite. Astfel, in industria textila lucreaza in mod preponderent femei, majoritatea calificate in domeniu sau cu experienta pe masina de cusut. “Vorbim despre o industrie care prin specific angajeaza femei pentru ca se depune o munca migaloasa, repetitiva, care necesita foarte multa atentie si nu este necesara forta fizica”, spune Ciprian Daraban, Adecco.

Cu toate acestea, angajatorii sunt deschisi si catre angajarea persoanelor necalificate si autodidacte, precum gospodina care a invatat singura sa croiasca si sa coasa la masina. Calificati sau necalificati, majoritatea muncitorilor trebuie sa aiba disponibilitate pentru a avea program prelungit si pentru a lucra in afara orelor de munca.

Cat de greu se gaseste personal pentru industria textila? “Recrutarea in industria textila este dificila pentru ca se cauta persoane cu experienta. Interviul de angajare ia forma unei testari efective pe masina de cusut industriala”, spune Ciprian Daraban, Adecco.

Pe langa experienta ceruta, industria textila se adreseaza preponderent femeilor, ceea ce ingusteaza si mai mult oferta disponibila. Alte provocari in selectia personalului rezulta din faptul ca numarul absolventilor de profil este din ce in ce mai mic si nu reuseste sa completeze lipsa de personal calificat, retras din activitate prin pensionare si migrare catre alte domenii sau alte tari.

“Putem vorbi deja de zone intregi in care resimtim efectul migratiei accelerate din ultimii ani: vestul si centrul tarii, Timis, Cluj, Sibiu, Brasov si Arad si in care angajatorii au recurs la relocarea de angajati din alte judete, fie din zona de est, fie din zona de sud-vest”, spune Gabriel Minciu, Lugera.

Sursa foto: S_L/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri