Isi dorea sa fie avocat, dar simtea ca rezulatele muncii sale vor veni tarziu si rabdarea nu este punctul sau forte. Catalin Ionescu are 23 de ani, urmeaza cursurile unei facultati de informatica in Marea Britanie, a lucrat pentru Amazon, iar in prezent este programator intr-o companie cu sediul in Silicon Valley, care ii ofera un salariu de 60.000 de dolari in primul an. In Romania s-ar intoarce doar pentru a-si deschide o companie, insa il sperie birocratia din tara noastra.

Catalin a absolvit in Bucuresti Colegiul National Tudor Vianu, dupa care a plecat la studii in Marea Britanie, unde a urmat cursul de Computer Science in cadrul Universitatii Bristol.

"Foarte multa vreme mi-am dorit sa devin avocat. In copilarie am fost fascinat de filmele in care un avocat venea cu un argument perfect si uimea pe toata lumea. Mi-am dat seama insa ca pare destul de greu sa fii avocat, iar rezultatele in aceasta meserie sunt tardive. Domeniul IT l-am ales pentru ca mi-a suras ideea de a putea sa contruiesc lucruri. In facultate am descoperit cu adevarat pasiunea pentru tehnologie si am realizat ca acest domeniu are un spectru incredibil de larg de posibilitati", a spus tanarul.

Printr-un credit a reusit sa isi finanteze taxele de studiu, care depasesc 9.000 de lire sterline pe an, iar in timpul vacantelor a inceput sa lucreze.

"Eram in anul al doilea de facultate, la 21 de ani, cand am inceput sa lucrez pentru un start-up din Londra. Ideea companiei era sa analizeze articolele din presa folosind inteligenta artificiala pentru a face predictii financiare. Am lucrat part-time aproape trei luni in timpul facultatii si am scris o serie de aplicatii pentru a prelua stirile si a le prezenta sistemului pentru analiza. Pot spune ca aceasta experienta mi-a dat o doza de incredere in ceea ce pot construi de unul singur. Pe de alta parte, lucrand cu acest start-up am realizat cat de mult imi place zona FinTech si ca poate intr-o zi voi porni si eu o companie in acest domeniu. Salariul era de 500 de lire sterline pe luna", a explicat Catalin Ionescu.

A lucrat intr-un job la gigantul Amazon

La finalul celui de-al treilea an de studiu a luat parte la un internship in cadrul celui mai mare retailer online la nivel international, Amazon. Ulterior, a fost acceptat intr-un program care recruteaza tineri studenti din Marea Britanie pentru joburi in start-up-uri Silicon Valley, numit Silicon Valley Internship Programme.

Mi-a suras idea de a experimenta si viata americana pentru o perioada

Castiga 60.000 de dolari pe an

"Mi-am inghetat studiile din Marea Britanie dupa anul trei pentru a lucra in San Francisco. Am inceput sa lucrez la compania Caring in septembrie 2015 si am un contract de un an de zile. Salariul oferit prin intermediul programului este acelasi pentru toti participantii, respectiv 60.000 de dolari anual, urmand sa creasca dupa aceasta perioada, pentru cei care vor sa continue", a explicat tanarul.

Caring este o companie care ofera materiale de suport pentru tinerii care au grija de parinti in varsta, fiind un soi de "broker imobiliar" pentru furnizorii de asistenta pentru persoane in varsta. Catalin lucreaza ca programator, intr-o echipa de opt ingineri, alaturi de trei americani, trei britanici si un francez.

"Mi-a placut componenta sociala a jobului, faptul ca ajutam oamenii", a spus el.

Intre cele mai importante beneficii oferite de angajator in top se afla, pe langa salariu, programul flexibil, putand lucra de oriunde din lume, cu conditia de a fi online un numar de ore si de a participa la sedinta zilnica.

Spune ca s-a integrat usor in echipa multiculturala, insa recunoaste ca ii lipsesc colegii romani pe care ii avea alaturi in Marea Britanie, si, in primul rand, cei de acasa.

"Cu siguranta cele mai placute si totodata importante aspecte ale activitatii mele se refera la faptul ca am ocazia de a lucra cu un grup de oameni incredibil de inteligenti si motivati, de la care pot invata foarte mult. O supriza foarte placuta a fost in momentul in care am inceput sa lucrez si nu am fost tratat ca un intern. Am fost o parte egala din echipa de ingineri cu responsabilitati aproape la fel de importante ca si ceilalti colegi cu mai multa experienta. Nu in ultimul rand, compania se comporta cu adevarat ca un start-up, avand o structura foarte deschisa, in care programatorilor le sunt ascultate opiniile despre traiectoria pe care se afla compania. Insumat, pentru mine cel mai puternic motivator este faptul ca in fiecare zi de munca simt ca am un impact real asupra companiei", a precizat Catalin.

Probabil cel mai mult imi lipseste sa aud vorbindu-se in jurul meu in romana. Cand eram in facultate, veneam si de 2-3 ori pe an in tara. Acum, probabil o sa vin doar o data pe an

Catalin isi doreste sa revina dupa finalizarea contractului in Marea Britanie pentru a-si termina studiile, iar una dintre variante ar fi sa revina la compania Caring.

A simtit "gustul" antreprenoriatului

In vara lui 2014, Catalin a avut prima experienta antreprenoriala, cand a infiintat alaturi de alti doi tineri o companie pe nume Blissity, care isi propunea sa ajute ONG-urile sa stranga finantare.

"Doi dintre noi eram studenti la informatica la Bristol, cel de-al treilea co-fondator era licentiat in drept international. Ideea era pe cat de simpla, pe atat de frumoasa. Noi voiam sa ajutam ONG-urile sa stranga finantare. Astfel, invitam oamenii sa doneze pentru ONG-uri si in schimb primeau un voucher de cumparaturi de la unul dintre lanturile de magazine cu care ne asociasem. Cu ideea aceasta si o platforma in stadiul de MVP am pornit la cautat de investitori", povesteste el.

Cei trei au am participat la Web Summit in Dublin, unde au avut un stand si au intalnit foarte multi oameni care au fost incantati de idee si de modelul de business. Tinerii antreprenori au aplicat si la cateva acceleratoare din Londra, insa dupa ceva vreme au inceput sa vina refuzurile din partea investitorilor.

"In principiu, motivele au fost bazate pe faptul ca cei 2 co-fondatori informaticieni erau inca studenti. Noi nu ne doream sa renuntam la facultate fara a fi siguri ca vom avea finantare pentru companie, iar investitorii isi doreau o dovada mai puternica de implicare din partea noastra", a explicat Catalin Ionescu.

Desi ideea lor nu a avut succes, Catalin nu renunta la ideea de a avea propria companie, doar asteapta momentul in care va avea o idee inovatoare.

Inca mai astept sa cunosc viitorul co-fondator si sa gasesc acea idee care ma va tine treaz zi si noapte si sa aiba impact la nivelul societatii

El a precizat insa ca nu ii surade ideea de a infiinta o firma in Romania, unul dintre motive fiind birocratia crescuta din tara noastra.

Si-ar dori sa lucreze pentru Elon Musk

Catalin spune ca Romania nu este, din punctul sau de vedere, ofertanta pentru un specialist in IT, mare parte din piata "fiind dominata de outsourcing". Cu adevarat tentant pentru el, daca nu va mai lucra pentru Caring, ar fi sa aplice pentru un job la SpaceX, companie condusa de Elon Musk, unul dintre cei mai influenti antreprenori din istoria tehnologiei.

"Ma gandesc serios sa aplic pentru un job la SpaceX. Imi place cum suna ideea de a trimite oameni in spatiu", a incheiat tanarul specialist in IT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri