Angajatii au dreptul sa solicite companiei concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale, perioadele variind in practica in general de la cateva zile pana la trei luni. Mai nou, romanii isi iau concediu in care nu sunt platiti pentru a-si incerca norocul intr-un loc de munca in strainatate, iar daca lucrurile nu decurg conform planurilor, revin in tara, a declarat pentru wall-street.ro Laura Gheara, managing director General Human Resources.

Durata si modul de acordare a concediului fara plata este reglementat in Contractul Colectiv de Munca si/ sau in Regulamentul Intern. De regula companiile acorda intre 1 luna si 3 luni de zile de concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale ale angajatilor.

Durata suspendarii contractului in concediu fara plata

Perioada aferenta unui concediu fara plata se declara in Registrul General de Evidenta a Salariatilor (Revisal), contractul de munca este suspendat pe perioada concediului fara plata, conform HG 500 / 2011, aceasta perioada nu constituie vechime in munca.

Cele mai frecvente motive pentru care angajatii solicita concedii fara plata sunt studiile, respectiv sustinerea unor examene, si rezolvarea unor probleme personale.

"O situatie mai putin obisnuita, dar cu care incepem sa ne confruntam mai des in ultimul timp este urmatoarea: angajatii doresc «sa-si incerce norocul peste hotare», solicita un concediu fara plata de la angajator pentru rezolvarea unor probleme personale, de 30 de zile, timp in care ei pleaca in afara tarii in cautarea unui loc de munca; in situatia in care totul este in regula si sunt multumiti cu noul loc de munca, trimit o demisie pe email / fax catre angajatorul initial si raman sa munceasca la angajatorul din afara tarii.

In general angajatii solicita 5, 10 zile de concediu fara plata pentru sustinerea unor examene in cazul studentilor aflati in sesiune si 30 zile pentru situatia expusa mai sus atunci cand se hotarasc sa plece in afara tarii, dar nu-si scriu demisia pentru ca nu vor sa piarda actualul loc de munca pana nu sunt siguri ca locul de munca din afara tarii corespunde cerintelor lor.

Cand angajatorul poate refuza acordarea concediului fara plata

Concediul fara salariu este un drept al salariatului, se acorda doar la cererea angajatului, angajatorul neputand forta angajatul sa isi ia concediu in care nu este platit. Pe de alta parte insa, acest drept al angajatului trebuie aprobat de companie, salariatul neputandu-si lua concediu fara plata daca angajatorul nu ii permite acest lucru.

Sunt situatii in care angajatorul nu aproba efectuarea unui concediu fara plata (putine la numar), atunci cand activitatea angajatorului nu permite lipsa de la locul de munca a angajatilor, a aratat Laura Gheara, managing director al companiei de resurse umane General Human Resources.

Sursa foto: nonwarit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri