In medie, peste 100.000 de romani primesc in fiecare luna indemnizatie de somaj de la statul roman, insa pentru a obtine acest ajutor primul pas este sa isi pregateasca un dosar cu actele necesare. wall-street.ro iti prezinta cele mai frecvente greseli pe care le fac cei fara un loc de munca, cand solicita sprijin financiar, erori pe care trebuie sa le eviti, daca vrei sa primesti bani de la stat.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, persoanele interesate trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, sa nu indeplineasca conditiile de pensionare, sa nu realizeze venituri sau, daca realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (500 de lei) si sa fie inregistrate la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In cazul absolventilor, se aplica aceleasi conditii, cu exceptia stagiului de cotizare. De asemnea, acestia trebuie sa demonstreze ca intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca, daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.

Perioadele pentru care se acorda indemnizatia de somaj difera in functie de stagiul de cotizare:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acesteia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.

In cazul persoanelor cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, la suma mentionata se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

In cazul absolventilor, indemnizatia de somaj se acoda pe o perioada fixa de 6 luni.

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj o persoana aflata in cautarea unui loc de munca trebuie sa fie inregistrata la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca ori la punctul de lucru in a carui raza isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca a avut ultimul loc de munca sau a realizat venituri in acea localitate.

Ulterior inregistrarii, trebuie sa depuna un dosar cu o serie de documente.

Acte necesare indemnizatiei de somaj

  • actul de identitate;
  • actele de studii si de calificare;
  • carnetul de munca sau alte acte care atesta, potrivit legii, existenta unor raporturi de munca sau de serviciu, in cazul persoanelor provenite din munca;
  • adeverinta medicala din care sa reiasa ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale

Odata cu inregistrarea, persoanei i se va intocmi un plan individual de mediere. In cazul in care se identifica un loc de munca, potrivit pregatirii profesionale si nivelului studiilor, se va emite dispozitia de repartizare pentru a participa la selectia organizata, cu respectarea prevederilor legale, de catre angajatorul care a declarat, la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, locul de munca vacant.

In cazul in care nu se identifica un loc de munca potrivit pregatirii profesionale si nivelului studiilor, persoana in cauza beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplineste, cumulativ, conditiile mentionate anterior.

Indemnizatia de somaj se acorda numai in baza cererii adresate agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, insotita de adeverinta eliberata de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

Cele mai mari greseli pe care le fac romanii care vor indemnizatie de somaj

  • dosarul este depus la alta agentie decat cea la care are domiciliul;
  • dosarul este incomplet (lipsa diploma de studii, adeverinte vechime, decizii de incetare, copii carte de munca, adeverinta venit sau adeverinta medicala);
  • adeverintele sunt completate eronat de catre angajator (date personale incorecte, lipsa numar de inregistrare document, CNP eronat etc.);
  • persoane in cauza nu solicita de la toti angajatorii cu care au avut raporturi de munca, toate documentele necesare intocmirii dosarului pentru a obtine indemnizatia de somaj (decizie de incetare, adeverinta vechime etc.);
  • se accepta incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor sau demisie, cazuri in care nu se poate beneficia de indemnizatie de somaj;
  • sunt refuzate locurile de munca oferite (considera ca au dreptul la indemnizatie de somaj chiar daca exista locuri de munca), sunt refuzate cursurile de calificare si recalificare oferite;
  • sunt indeplinite conditiile de pensionare cumulativ cu cea a statutului de somer;
  • sunt trimise, de catre titular, alte persoane sa depuna dosarul pentru obtinerea indemnizatiei de somaj;
  • in cazul absolventilor, se prezinta la AJOFM dupa expirarea termenului de 60 de zile de la data absolvirii.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul anului 2015, circa 436.000 de someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,9%.

Insa conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Citeste si Topul celor mai mari sume acordate de statul roman ca indemnizatie de somaj in 2016

Sursa foto: alphaspirit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri