O inventie romaneasca ar putea schimba paradigma in domeniul recrutarii. Compania de cercetare si dezvoltare de solutii in domeniul evaluarii psihologice, Psychometric Systems, a lansat un instrument, inventat de cercetatorul roman Dumitru Grigore, in care au fost investiti 500.000 de euro, care permite angajatorilor ca in doar cateva minute sa realizeze un profil psihologic candidatilor si sa vada daca se potriveste cu ceea ce cauta.

Dezvoltat in Canada si produs in Europa, sistemul MindMi este rezultatul a 17 ani de cercetare in domeniul psihometriei, avand la baza experienta vasta a cercetatorului Dumitru Grigore, fizician, psiholog, autor si antreprenor.

Informatiile oferite de catre sistemul MindMi pot fi utilizate in diverse domenii de activitate: resurse umane, psihologie aplicata, coaching, sub forma unor rapoarte care faciliteaza eficienta si obiectivitatea procesului de evaluare psihologica. Specialistii din domeniul resurselor umane pot utiliza produsul in diverse contexte profesionale, precum orientarea in cariera, managementul aptitudinilor sau in evaluarea si dezvoltarea grupurilor si echipelor formate la locul de munca.

Principalul avantaj al instrumentului de evaluare este ca reduce semnificativ perioada testarii candidatului.

"Discutam despre un instrument care poate sa schimbe paradigma evaluarilor psihologice, intr-un context in care clasicele formule bazate pe «pen and pencil text» si-au dovedit limitele. In general, evaluarile au loc cu ajutorul bateriilor de test clasice, care presupun efort pe o durata extinsa de la 45 de minute la ore in sir", a declarat pentru wall-street.ro Mihai Talpos, director de marketing al companiei.

Potrivit reprezentantilor companiei, sistemul MindMi poate fi folosit in diverse procese, cu focus in domeniul resurselor umane.

Astfel, o companie poate crea un profil de succes al unui angajat pe o anumita functie, dupa care candidatii sa fie evaluati si raportati la profilul respectiv. De asemenea, angajatii existenti pot fi evaluati si raportati la modelul de succes si apoi demarata o etapa de dezvoltare profesionala, astfel incat sa se apropie cat mai mult de profil.

Scanarea mainilor dureaza cinci minute

Evaluarea angajatilor se realizeaza prin scanarea neinvaziva a mainilor oamenilor timp de cinci minute, dupa care in alte cinci minute este generat un raport despre candidat.

"De exemplu, o companie cu manageri de vanzari regionali, este foarte multumita de rezultatele pe care le are cel din zona Transilvaniei. Ideal ar fi sa il poata clona, insa acest lucru nu este posibil. Insa cu ajutorul instrumentului poate sa identifice profilul candidatului ideal, sa il transforme intr-un sablon, la care sa ii raporteze pe toti ceilalti manageri", a explicat Mihai Talpos.

De asemenea, companiile pot testa capacitatea oamenilor de a lucra in echipe.

Poate fi evaluat potentialul vocational al copiilor

Instrumentul dezvoltat de Psychometric Sistems poate fi utilizat si in cabinetele pshilogilor pentru evaluarea potentialul vocational al copiilor. Potrivit dezvoltatorilor, raportul legat de talentul copiilor ar trebui sa coste in jur de 80 de lei.

Toti copiii ar trebui sa treaca prin astfel de evaluari, care ii pot indruma pe parinti catre domeniile spre care sa ii orienteze. In SUA, toti copiii trec printr-un test vocational, la inscrierea la scoala. La noi nici la nivel de liceu nu se face treaba asta si ajung in licee si facultati alese de parinti, cu care copiii nu au nicio legatura

Investitii de 500.000 de euro

Produsul, brevetat de fizicianul Dumitru Grigore, a beneficiat in ultimii doi ani de investitii de 500.000 de euro din partea angel investor-ului Alexandru Galos, cu afaceri in domeniul real estate, parte din board-ul Olimpia Business Center, prima "cladire verde" din Cluj-Napoca.

El estimeaza, pe baza precomenzilor, ca va vinde 100 de aparate in primul an de la punerea pe piata a produsului, estimata pentru luna iunie a acestui an. 20% dintre acestea ar urma sa mearga la export.

Investitorul a mai spus ca in prezent are cereri de produs atat din tara, cat si din tari din Africa de Sud.

Preturile diferite pentru Romania si strainatate

Clientii tintiti in special de investitor sunt departamentele de HR din companii si companiile de recrutare. Preturile pentru achizitia sistemului care realizeaza profiluri psihologice sunt mai mici pentru firmele din Romania.

"Am incercat sa ajustam preturile pentru piata romaneasca. Daca pentru piata externa achizitionarea scannerului costa 3.000 de euro, in Romania costa 11.250 de lei plus TVA. In aceasta suma, sunt incluse si 600 de puncte, din care pot fi realizate rapoarte, un raport, in functie de complexitatea sa, variind intre 40 si 100 de puncte", a explicat Alexandru Galos.

Companiile au posibilitatea sa achizitioneze alte puncte, pretul a 500 de puncte fiind in Romania de 1.000 de lei, iar in afara 500 de euro.

Citeste si:

    Sistemul MindMi are in spate o echipa de specialisti ce include psihologi, cercetatori, ingineri, statisticieni si manageri implicati direct in procesele de creare, dezvoltare, marketare si vanzare a solutiilor create special pentru nevoile unei piete complexe.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri