Reluarea angajarilor, dupa perioada de criza, dificultatea recrutarii in unele domenii, precum IT, alaturi de infiintarea de centre de servicii, au generat o nevoie mai mare de oameni in departamentele de resurse umane. Iar cei pasionati de lucrul cu oamenii, trebuie sa stie ca salariile din aceasta industrie pot sa urce si pana la cateva mii de euro.

"Nevoia mai mare de oameni de resurse umane, din ultima perioada, a venit din cresterea dimensiunilor companiilor, care au inceput sa recruteze. De exemplu, datele noastre aratau ca peste 70% dintre companii aveau planuri de recrutare la inceput de an. Cand maresti numarul oamenilor din companie ai nevoie de mai multi oameni in departamentele de HR, mai ales in zona de recrutare", a explicat Dragos Gheban, managing partner al Catalyst Solutions, companie de consultanta in domeniul resurselor umane.

Intr-o piata facila, un HR poate inchide 30 de posturi intr-o luna

Un alt motiv pentru care companiile sunt in cautare de oameni pentru departamentele de resurse umane este dificultatea de a recurta in anumite domenii, pe fondul unui numar scazut de candidati care aplica la pozitiile deschise.

"Pe fondul unei usoare crize de personal in anumite domenii, ai nevoie de mai multi oameni de care aveai in trecut. Adica, daca pe o piata facila, unde gasesti candidati cu usurinta, un recruiter poate inchide 30 de pozitii intr-o luna, intr-o piata mai dificila deja numarul de pozitii se restrange, asa cum este cazul domeniului IT", a mai aratat Dragos Gheban.

De asemenea, creste nevoia de angajati cu competente tehnologice noi, necesare recrutarii, precum si de salariati in centrele de servicii ale companiilor multinationale.

Estimez ca 10.000 de oameni lucreaza in domeniul resurselor umane, iar, in prezent, se cauta oameni pentru administrare de personal si recrutare

Cat castiga un om de resurse umane

Potrivit datelor Catalyst, resursele umane sunt un domeniu atractiv pentru candidati, atat datorita reputatiei bune, datorita activitati interesante pe care le deruleaza angajatii, cat si datorita salariilor.

Remuneratiile incep de la 1.200 de lei pentru tinerii care fac un internship in companii si cresc la 1.500 de lei pentru juniori, aflati la primul job.

"Sunt disponibile multe internship-uri, pentru ca strategia de recrutare in acest mod este una foarte buna, iar angajatii din resurse umane sunt primii care isi cauta interni. In medie, acestea sunt platite cu 1.200 de lei. Pentru juniori, aflati la primul job, salariile se ridica in medie la 1.500 de lei pe luna, pentru pozitii de intern resurse umane sau asistent departament resurse umane, junior recruiter sau junior in zona de administrare de personal", a explicat reprezentantul Catalyst.

De asemenea, in unele companii apare o pozitie intermediara pana la management, cea de HR business partner, care este un intermediar intre departamentul de HR si alte departamente, de exemplu de vanzari. Aceasta functie este mult mai bine platita, cu pana la 1.500 de euro.

Functia de manager de HR este cel mai bine platita din departamentul de resurse umane, cu o medie de 2.000-3.000 de euro net pe luna.

"Responsabilitatea si numarul de oameni pe care ii coordoneaza un HR director intr-o multinationala poate sa fie chiar mai mare decat responsabilitatea pe care o are un director general dintr-o companie mai mica. In general, in corporatii, salariile sunt corelate cu impactul pe care il are in succesul companiei un angajat, si cu cat este mai mare, cu atat salariul va fi mai mare. La marea majoritate a pozitiilor depasesc nivelul de 2.000 de euro si 3.000 de euro, insa cred ca pot urca si mai sus, in companiile mari", a precizat Dragos Gheban.

Pentru aceasta functie, companiile cauta persoane cu expertiza mare in domeniu, ideal in companii din domenii similare.

Cariera in resurse umane este ca un puzzle, iti trebuie bucati clare ca sa construiesti o poza completa a departamentului. Pentru a ajunge manager trebuie sa fi fost expus la ariile mari ale recrutarii, dezvoltarii, compensatiilor si beneficiilor, in cazul companiilor mai mari.

Catalyst Solutions este o companie de consultanta in domeniul resurselor umane, specializata in dezvoltarea de solutii de recrutare si employer branding.

Iti recomandam sa citesti si Patru din cinci profesionisti din piata muncii sunt candidati pasivi: cum ii atragi in job-urile disponibile

Sursa foto: EtiAmmos, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri