Walt Disney

Walt Disney

Walt Disney a fost concediat de la ziarul Kansas City Star din cauza ca unul dintre editori a considerat ca acesta nu este suficient de creativ. Disney a fondat ulterior The Walt Disney Co., o companie care astazi valoreaza 160 mld. dolari si care controleaza televiziuni si retele TV precum ABC sau ESPN Sports.

Americanul a ramas insa cunoscut datorita personajelor de desene animate (Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, etc.) pe care le-a creat folosindu-se tocmai de criticata imaginatie.

Foto: Shutterstock / GongTo

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg

Cand Michael Bloomberg a fost disponibilizat de catre banca de investitii Salomon Bros, in 1981, acesta se putea deja lauda cu o avere semnificativa dupa ce a primit plati compensatorii in valoare de 10 mil. dolari.

Totusi, in loc sa plaseze banii in titluri de stat si sa incaseze linistit cateva sute de mii de dolari in fiecare an, Bloomberg si-a investit averea intr-o idee noua de afaceri: un centru de servicii de date ce furniza informatii traderilor de obligatiuni, adica oamenilor care ocupau fostul sau job.

Michael Bloomberg a devenit astfel CEO-ul companiei cu acelasi nume, reusind intre timp sa acumuleze o avere de 43,5 mld. dolari si sa castige trei mandate de primar al New York-ului.

Foto: Shutterstock / Lee Snider

Steve Jobs

Steve Jobs

La 30 de ani, Steve Jobs era deja bogat si celebru. Totul s-a naruit insa cand John Sculley, CEO-ul Apple de la acel moment l-a concediat pe Jobs ca urmare a unei lupte pentru putere in cadrul companiei. In cele cateva luni in care a fost “somer”, Steve Jobs si-a facut ordine in viata, a fondat NeXT, a reinventat Pixar Animation si si-a intalnit viitoarea sotie. A urmat revenirea acestuia la Apple, lansarile iPod, iPhone si toate celelalte device-uri pentru care Apple ramane in istorie.

“Singurul fel in care poti face lucruri marete este sa faci ceea ce iti place. Daca inca nu ai descoperit care este acest lucru, cauta in continuare, nu renunta… cauta pana cand il vei descoperi”, a spus Steve Jobs in celebrul sau discurs sustinut in fata absolventilor Universitatii Stanford.

Foto: Anton Ivanov

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Autoarea seriei “Harry Potter” a fost la un moment dat secretara in cadrul Amnesty International, organizatie neguvernamentala care promoveaza drepturile omului.

J.K. Rowling le-a povestit absolventilor Harvard ca scurta experienta avuta la Amnesty International a fost cea mai importanta din viata ei.

“Acolo in micul meu birou, citeam scrisori scrise in graba si scoase pe furis din tari cu regimuri totalitare. Am vazut fotografii ale unor persoane care au disparut fara urma (…) am citit marturii ale unor persoane torturate. Am deschis scrisori scrise de mana de martorii unor procese injuste, ai unor rapiri sau violuri. In fiecare zi am vazut ce sunt in stare sa faca oamenii pentru a obtine sau pentru a mentine puterea. Si totusi, la Amnesty International, am invatat mai mult decat oriunde despre ce inseamna bunatatea umana”, a spus J.K. Rowling.

Scriitoarea a ajuns ulterior la o avere de 1 miliard de dolari, pe care insa a redus-o semnificativ prin intermediul donatiilor realizate.

Foto: Shutterstock / Featureflash Photo Agency

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey, considerata o legenda a talk-show-urilor americane, a fost concediata in 1970 de la un post TV local, unde era prezentatoare de stiri. “Am pierdut acel job. Mi-au spus ca sunt prea emotionala, insa din moment ce nu vroiau sa imi plateasca restul contractului, m-au trimis la un talk-show din Baltimore. De cand am intrat pentru prima data in acea emisiune, mi-am dat seama ca ma simt ca acasa”, povesteste Oprah Winfrey.

Show-ul a devenit ulterior celebru in SUA, iar Oprah Winfrey a reusit astfel sa acumuleze o avere de 3,1 miliarde dolari. Realizatoarea detine in prezent propria retea de televiziune.

Foto: Shutterstock / Joe Seer