Specialistii in educatie peste hotare nu se asteapta ca sistemul de invatamant din Marea Britaniei sa sufere modificari importante, in urma deciziei anuntate de iesire din UE, insa, daca acest lucru se se intampla, Olanda, Danemarca si tarile nordice vor deveni cele mai bune variante pentru tinerii romani.

"In prezent, exista multe opinii si speculatii pe aceasta tema. Parerea noastra este ca in ceea ce priveste domeniul educatiei sistemul actual se va pastra si dupa iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana. In urmatorii doi ani nu vor fi schimbari in conditiile de eligibilitate pentru studii si finantare, precum si modificari ale taxelor de studiu in Regatul Unit. Dupa momentul iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, studentii din Romania vor putea sa beneficieze de aceleasi facilitati apeland la statutul de cetateni ai unui stat membru al CEE (Comunitatea Economica Europeana). Astfel taxele, criteriile de admitere, conditiile si modalitatea de finantare vor ramane neschimbate si vor corespunde cu cele impuse cetatenilor din Regatul Unit", a declarat pentru wall-street.ro Ana Maria Papp, manager departament universitati, IntegralEdu.

Ea a adaugat ca nu crede ca romanii care studiaza deja in Marea Britanie vor fi afectati in vreun fel, acestia urmand sa isi pastreze statutul si drepturile, precum si obligatiile, in conformitate cu contractele de studiu incheiate la admitere.

In Europa exista multiple variante de studiu in limba engleza

Ana Maria Papp spune ca si daca vor aparea schimbari in sistemul de educatie britanic, tinerii romani au la dispozitie mai multe tari in care pot studia in limba engleza.

"Ne asteptam pe termen scurt sa nu existe modificari majore ale optiunilor tinerilor din Romania. In cazul unor schimbari majore, dorim sa reamintim tuturor celor interesati ca Regatul Unit este una dintre multiplele destinatii din Europa care ofera studii de licenta si masterale in limba engleza. Putem da drept exemplu oferta completa de programe de studiu din Olanda si Danemarca, precum si restul tarilor nordice", a precizat Papp.

In conformitate cu datele oferite de UKCISA (The UK Council for International Student Affairs) la studii universitare in Regatul Unit anual pleaca aproximativ 6.500 de tineri din Romania.

In Marea Britanie, cea mai populara tara pentru studentii romani, taxele de scolarizare pot ajunge la 9.000 de lire pe an, iar in Scotia la 1.820 lire. In ambele tari tinerii au posibilitatea sa le acopere prin imprumuturi acordate de stat, iar criteriile de eligibilitate sunt usor de atins. In Olanda taxele de scolarizare ajung la 1.984 euro pe an, care pot fi acoperite, de asemenea, prin intermediul unui imprumut, iar in Danemarca invatamantul este gratuit pentru studentii din UE.

Grupul de firme Integral are o experienta internationala de peste 24 de ani in consilierea elevilor, parintilor si a tuturor celor interesati de alegerea celor mai bune programe educationale si institutii de invatamant din strainatate, studii gimnaziale, liceale, universitare si centre de limbi straine. Prezenta in Romania din anul 2008, IntegralEdu reprezinta peste 500 de institutii de invatamant de top din Europa si SUA.

Sursa foto: Syda Productions, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri