Invatatorii si profesorii, in special cei de matematica si de limba romana, care predau in scoli de stat, nu sunt tentati sa lucreze in scoli private, unde ar putea castiga mai mult decat salariul de baza de la stat, pentru ca si-ar pierde timpul in care fac meditatii sau predau in afterschool-uri, a declarat Dana Papadima, director educational la Avenor. Potrivit acesteia, veniturile unui cadru didactic, care are activitati pe langa orele de la clasa, pot sa urce si la 8.000 de lei intr-o luna.

Dana Papadima a aratat ca, daca angajatorii se plang ca nu gasesc oamenii potriviti, in invatamant, procesul de recurtare de cadre didactice, care sa se potriveasca profilului cautat, este si mai provocator.

"Profesorul reprezinta un profil profesional mai aparte. Asta pentru ca exista o mare cantitate de orgoliu profesional, pe care trebuie sa stii sa i-o cultivi, dar sa nu depaseasca niste limite, si exista o nevoie de autoritate, pe care acesta si-o doreste", a precizat Dana Papadima, directorul educational la insititutia privata de invatamant Avenor, detinuta de familia Segarceanu.

Vechimea poate fi un minus la recrutare

Avenor a recrutat anul trecut opt cadre didactice, odata cu deschiderea claselor de liceu. Dintre acestea, jumatate sunt profesori britanici, iar restul sunt romani care au lucrat in scoli private si au experienta internationala, insa niciunul dintr-o scoala de stat.

"Avem o retinere mare sa cautam profesori din sistemul de stat, mai ales pe aceia care se considera super pregatiti, pentru ca au nenumarate grade sau cursuri si au vechime. Pentru noi vechimea este o restrictionare, pentru ca de multe ori inseamna o experienta care nu ne aduce bine in scoala, inseamna suficienta, lipsa de comunicare cu ceilalti prodesori si lipsa de atentie acordata copiilor, altfel decat in ora", a explicat Papadima.

Potrivit acesteia, printre motivele pentru care evita sa recruteze profesori de la statse numara dorinta acestora de a lucra putine ore, care nu se potriveste cu ritmul de lucru dintr-o scoala privata, precum si implicarea in educarea elevilor, care se opreste odata cu finalul orei.

"In randul celor care vin din sistemul de stat exista o anumita comoditate a spiritului si spun «prefer sa am un salariu mic, ca ma scot eu din meditatii sau de ce sa stau opt ore la un patron, care poate sa intervina in actul educational, care poate sa aiba comportamente si atitudini care sa-mi pericliteze statutul». Acestea sunt cliseele sociale care circula pe piata, unde opt ore de munca inseamna mult, comparativ cu patru sau cu doua ore de predare", a evidentiat Dana Papadima.

Stiu o invatatoare de la o scoala de stat din Bucuresti. Am incercat sa o conving sa aplice si la noi si mi-a spus ca nu are nevoie de asa ceva, ca ea castiga 8.000 de lei, pentru ca are meditatii cu proprii ei elevi, lucreaza patru ore la scoala si merge si la un afterschool

Dana Papadima a mai spus ca, desi la privat salariile sunt mai mari decat la scolile de stat, remuneratiile lunare nu ajung insa la 8.000 de lei.

Profesorul trebuie sa fie educator 360 de grade

Intre valorile pe care trebuie sa le aiba un profesor se numara blandetea si dorinta de a fi un educator adevarat pentru elevi.

"Pentru noi, profilul profesorului este de educator 360 de grade. Noi educam copiii in pauze, la masa, in excursie, cand ii vedem tristi intr-un colt. Deci educarea nu se intampla numai pe parcursul celor 50 de minute de ora, dupa care ne luam catalogul si mergem in cancelarie sa tragem o barfa. Si atunci este foarte greu sa convingi un om cu aceste tipicuri profesionale sa faca o schimbare de paradigma", a mai spus directorul educational al Avenor.

Caracterul, principiile si valorile sunt uneori mai importante decat cunostintele si calitatile profesionale

Papadima a adaugat ca urmand aceste valori este mai usor sa recrutezi invatatori tineri decat profesori cu vechime.

"Avem mare parte dintre invatatoare aduse de la stat, care s-au integrat foarte bine. In cazul lor, mai ales al celor mai tinere, flexibilitatea vine din interactiunea cu copiii mici, acestea au o mai buna cunoastere a sufletului uman, sunt axate pe investigarea de tehnici noi. Profesorii de la gimnaziu au o doza de suficienta si sunt opaci, insa aceia nu raman la noi", a precizat directorul Avenor.

Ne dorim profesori care sa nu fie stricati de experiente vicioase

Aceasta a explicat ca nu sunt putine situatiile in care cadrele didactice recrutate dau impresia ca se potrivesc cu profilul cautat, insa pana la urma renunta singure dupa o perioada de timp, nefacand fata ritmului, sau reprezentantii institutiei renunta la ele.

"Cand vii aici, renunti la alte preocupari, activitati, inclusiv meditatii, renunti la timp dedicat hobby-urilor sau familiei. Insa capeti un salariu care te face sa te simti recunoscut, capeti traininguri si experienta. (...) Am avut profesori buni, veniti de la stat, dar care nu au rezistat si care, dupa un an, au preferat sa se intoarca la stat si sa isi rotunjeasca veniturile din meditatii", a aratat Dana Papadima.

Este vorba despre legea efortului minim, care ne caracterizeaza pe noi, oamenii

In anul scoalar care tocmai s-a incheiat, in Romania, erau 237.400 de cadre didactice 3,64 milioane de copii, elevi, studenti, cursanti. Dintre acestia, cei mai multi (95,7%) au fost cuprinsi in unitatile scolare publice, iar 4,3% in unitati scolare private, conform datelor INS.

Avenor College este o institutie de invatamant romano-britanic pentru elevi intre 2 si 18 ani, situat in zona de Nord a Capitalei, care ofera, incepand cu toamna anului 2015, cicluri complete de invatare, de la gradinita pana la liceu. O luna de gradinita incepe de la 450 de euro, clasa pregatitoare costa 6.900 de euro pe an, taxa de scolarizare pentru clasele 1-8 este de 7.500 de euro pe an, iar liceul costa 10.500 de euro.

Iti recomandam sa citesti si articolul Liceul International Avenor ofera sase burse pentru liceu in valoare de pana la 10.000 de euro

Sursa foto: Szasz-Fabian Ilka Erika, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri