Executivii inteligenti stiu ca intrebari de interviu precum „Care este cea mai mare calitate a ta?” si „Unde te vezi peste 4 ani” nu sunt originale si nici nu releva prea multe despre potentialul angajat. Asa ca marii lideri recurg la alte intrebari care evita cu succes cliseele.

Mai jos, enumeram opt manageri si opt intrebari pe care acestia le pun, uneori, la interviurile de angajare.

Richard Branson – Ce nu ai avut ocazia sa incluzi in CV-ul tau?

Richard Branson, fondatorul si seful Virgin Group, explica in noua lui carte „The Virgin Way: Everything I Know About Leadership”, ca nu este fan al interviurilor traditionale.

„Evident, un CV bun este important, insa daca ar fi sa angajezi oameni ghidandu-te doar dupa ce acestia scriu pe hartie, nu ar trebui sa pierzi timp la interviuri”, scrie Branson. De aceea lui ii place sa intrebe: ce nu ai avut ocazia sa incluzi in CV-ul tau? TU ce ai raspunde astfel incat sa captezi atentia miliardarului?

Larry Ellison – Esti cea mai inteligenta persoana pe care o cunosti?

Larry Ellison, presedintele executiv si fondatorul Oracle, a subliniat intotdeauna ca nu va angaja decat varfurile varfurilor – cei mai inteligenti si cei mai bine pregatiti oameni. Daca respondentul ar raspunde cu „nu” la intrebarea de mai sus, Larry ar intreba cine este cel mai inteligent din perspectiva lor, si uneori ar incerca sa il angajeze pe acela.

Daca insa raspund cu „da”, sincer, l-ar angaja. Evident, intrebarea vine dupa un scrutin extrem de amanuntit si lui Larry nu ii este teama sa angajeze un om mai inteligent decat el, ci din contra – oamenii mai bine pregatiti, cel putin pe anumite segmente, l-ar putea provoca sa gandeasca diferit.

Tony Hsieh – Pe o scara de la 1 la 10, cat de ciudat(a) esti?

Tony Hsies, seful Zappos, spune ca una dintre valorile de baza ale companiei de fashion este de a „crea un mediu amuzant si putin iesit din comun”.

Pentru a se asigura ca angajatii s-ar adapta, Hsieh intreaba, uneori, cat de dubios/ciudat este angajatul, pe o scara de la 1 la 10. Spune ca numarul nu este important, ci felul in care oamenii raspund. „Oricum, daca raspund cu 1, poate esti prea putin non-conformist, iar daca raspund cu 10, poate esti prea…psihopat pentru noi”, glumeste el.

Elon Musk: Te afli la suprafata Pamantului. Mergi o mila la sud, una la vest si una la nord. Te regasesti exact de unde ai plecat. Unde esti?

Conform biografiei vizionarului sef al Tesla: „Elon Musk: Tesla, SpaceX si aventura pentru un viitor fantastic”, CEO-ului ii place sa intrebe lucruri care testeaza inteligenta viitorilor angajati.

La cea de mai sus, exista multiple variante corecte de raspuns, una dintre ele fiind Polul Nord.

Peter Thiel – Spune-mi ceva ce este adevarat, dar aproape nimeni nu este de acord cu tine

Cofondatorul PayPal si managing partner-ul Founders Fund cauta in permanenta sa angajeze oameni carora nu le este frica sa isi sustina ideile.

Pentru a se apropia de acest scop, deseori roaga intervievatii sa ii spuna un lucru care este adevarat, dar aproape nimeni nu este de acord cu el.

Intr-un interviu din 2012 cu Forbes, Thiel a spus ca motivul pentru care ii place aceasta intrebare este ca „intr-un fel testeaza originalitatea vorbirii si, intr-o anumita masura, testeaza curajul oamenilor de a vorbi intr-un context dificil”.

Stewart Butterfield – Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?

Stewart Butterfield, cofondatorul Flickr si directorul executiv al Slack, pune intrebarea de mai sus indiferent de varsta intervievatului.

„Raspunsurile bune sunt, in general, in zonele in care doresc sa creasca, lucruri pe care vor sa le invete, lucruri pe care simt ca nu au reusit inca sa le stapaneasca din varii motive”, spune acesta, citat de New York Times. „Un raspuns foarte scurt la aceasta intrebare ar fi un raspuns gresit”.

Ashley Morris – Ce ai face in situatia unei apocalipse Zombie?

Pare o intrebare ridicola, insa este pusa oricarui potential angajat de la Capriotti Sandwich Shop, o franciza de restaurante mare din SUA. Ashley Morris, CEO-ul companiei, spune ca cel mai bine isi poate da seama de personalitatea si temperamentul angajatilor in momente de presiune.

„Chiar nu exista raspuns corect, asa ca este interesant sa primim opinii si sa incercam sa intelegem ce fel de oameni am putea angaja. Iti poti da seama de destule lucruri despre caracterul unui om pe baza raspunsurilor oferite, cat de morala este, cat de lasa, cat de altruista”.

Drew Houston: Cine este cel mai bun in lume pe ceea ce faci tu?

Drew Houston, miliardarul de 33 de ani fondator al Dropbox, are de fapt cinci intrebari pe care le adreseaza potentialilor angajati:

  1. Cine este cel mai bun in lume pe ceea ce faci?
  2. Cine sunt persoanele care te influenteaza?
  3. Ce ai invatat in ultimul an?
  4. Daca ai avea posibilitatea de a sta cu tine in urma cu 10 ani, ce sfat ai oferi mai tanarului tu?
  5. Care sunt cele mai importante lectii pe care le-ai invatat de-a lungul anilor?

Sursa foto: Shutterstock: Prometheus72

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri