Pe piata locurilor de munca se manifesta, in fiecare an, anumite trenduri, iar 2016 nu este o exceptie.

Romania pare sa-si fi revenit dupa criza financiara care a debutat in 2008. Cu un somaj de doar 6,8% in 2015, Romania marcheaza una dintre cele mai mici rate ale persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca din randul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Romania este bine integrata in sistemul economic european, iar trendurile de pe piata locurilor de munca ce se manifesta in Occident influenteaza si situatia locala. In plus, locurile de munca sunt disponibile chiar si in unele dintre cele mai mari companii din Romania, precum Arabesque, o companie romaneasca de succes si cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si finisaje.

Iata care sunt principalele trenduri care se manifesta pe piata locurilor de munca in 2016:

1. Cei care cauta un job vor mai multe informatii

Anii in care romanii acceptau aproape orice conditii de munca atunci cand se aflau in cautarea unui job au apus de mult. Situatia este, in mod evident, similara si in Occident, unde peste 75% dintre cei aflati in cautarea unui job vor mai multe informatii cu privire la locul de munca respectiv atat din partea angajatorilor, cat si din partea celor care lucreaza sau au lucrat deja acolo, conform independent.co.uk.

2. Angajatorii care ofera transparenta vor fi preferati de potentialii angajati

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, la inceputul acestui an, ca angajatorii pot spiona mesajele private ale angajatilor si s-a pronuntat astfel in cazul unui inginer roman care a fost concediat dupa ce a folosit Yahoo Messenger nu doar pentru a comunica in scop profesional, dar si pentru a trimite mesaje private catre logodnica si fratele sau, noteaza bbc.com. Acesta este si motivul pentru care companiile care ofera transparenta si evita astfel de practici vor fi tot mai preferate de angajati.

3. Beneficiile si avantajele pentru angajati sunt tot mai importante

Peste o jumatate dintre angajati sunt de parere ca beneficiile si avantajele pe care le ofera angajatorii se afla in topul celor mai importante criterii dupa care cei aflati in cautarea unui loc de munca accepta sau nu un anumit job. Spre exemplu, compania Airbnb ofera angajatilor sai o prima de 2.000 de dolari pe an pentru a calatori oriunde in lume. Alte companii din Marea Britanie au decis ca ziua de munca sa dureze doar sase ore.

4. Cautarile de joburi cu ajutorul telefoanelor mobile sunt in crestere

Smartphone-urile castiga tot mai mult teren in lupta gadgeturilor prin care utilizatorii acceseaza internetul si cauta un loc de munca. Acesta este si motivul pentru care site-urile de recrutare sunt tot mai atente cu modul in care isi optimizeaza layout-urile pentru varianta de mobil si in care abordeaza potentialii angajati.

5. Tinerii sunt tot mai atenti la conditiile de lucru

Un studiu efectuat de compania Daedalus Consulting cu privire la asteptarile tinerilor vizavi de domeniul profesional si de angajator a aratat ca acestia isi doresc sa lucreze intr-o companie care sa le ofere sansa de a se dezvolta in cariera. Peste 80% dintre persoanele intervievate, atat angajati, cat si tineri fara un loc de munca au declarat ca modul in care compania are grija de angajati, mediul placut de lucru si programele de training sunt cele care fac diferenta atunci cand aleg un job. Salariul se afla pe locul secund in topul preferintelor lor si este important doar pentru 75% dintre respondenti. Cu toate acestea, cea mai mare sursa de insatisfactie pentru tineri este, insa, salariul. Salariul neatractiv si oportunitatile oferite de alte joburi duc, de cele mai multe ori, la schimbarea locului de munca. Telefonul mobil, bonusurile de vacanta, cateringul, decontarea meselor si a transportului, precum si accesul gratuit la sali de fitness sunt printre avantajele pe care tinerii le doresc la angajare.

Sursa foto: hutterstock.com/Eviled/Production Perig/StockLite

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri