Zilele libere sunt preferatele angajatilor, iar romanii tocmai se bucura de un weekend prelungit, odata cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, ocazie cu care pot sta acasa o zi in plus fata de weekend. Iata cate zile libere vor mai avea anul acesta angajatii romani.

Legistatia in vigoare prevede ca angajatii romani au dreptul la zi libera cand sunt sarbatori legale. Aceasta prevedere nu se aplica in anumite domenii, exceptiile fiind unitatile sanitare, unitatile de alimentatie publica si locurile de munca in care activitatea nu se poate intrerupe din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Angajatii aflati in aceste situatii si care sunt chemati la munca trebuie primeasca fie timp liber, fie un spor de 100% din salariul de baza.

"Salariatilor (...) li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", arata textului publicat in Codul muncii.

Zile libere pana la sfarsitul anului

In lunile care au mai ramas pana la finalul acestui an, angajatii romani se mai pot bucura de trei sarbatori legale. Zilele libere conform acestora sunt:

  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfantul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 decembrie (duminica), 26 decembrie (luni) - Craciunul.

Angajatorii care nu tin cont de prevederile Codului Muncii risca amenzi de pana 10.000 de lei.

Sursa foto: Brian A Jackson, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri