Ore in sir petrecute in ateliere invechite, din care instrumentele de lucru lipsesc, si scurte vizite la sediile angajatorilor o data pe an sau pur si simplu o foaie care sa ateste ca au trecut pe acolo. La asta se reduce, in general, experienta practica a elevilor din liceele tehnologice sau din scolile profesionale din Romania, care ar trebui sa cunoasca o meserie atunci cand ies din scoli. Cat va mai dura pana nu vom mai avea meseriasi priceputi, daca ceva nu se schimba in sistemul de educatie? Vor reusi companiile si institutiile de invatamant sa imbunatateasca lucurile curand?

Stefania si Mihai sunt elevi la Liceul Tehnologic Rosia de Amaradia si Colegiul Tehnic Henry Coanda din Targu-Jiu, urmand sa obtina la absolvire diplome de tehnician mecatronist, respectiv tehnician in transporturi.

Amandoi au vise mari, Stefania vrea sa urmeze Academia Militara si sa devina maistru militar, pentru ca asa crede ca isi va asigura un serviciu sigur, iar Mihai vrea sa isi deschida un atelier de mecanica.

I-am intalnit in tabara din cadrul programului Romania Meseriasa, un proiect de schimbare a invatamantului profesional, derulat de Petrom. Erau la atelierul de mecanica de langa Brasov al lui Gabi Onofrei, presedintele Asociatiei Romane de Tunning, alaturi de alti 50 de elevi de liceu si scoli profesionale, unde timp de cateva zile au avut ocazia sa vada ce inseamna sa faci practica cu adevarat.

"Cred ca prin mecanica poti sa dobandesti cunostinte pe care sa le folosesti in viata de zi cu zi. (...) Noi, la scoala, practica facem in atelier si ne mai plimba pe la firmele din zona. La atelierul lui Gabi Onofrei am pus in practica teoria pe care o stim de la scoala si am invatat o multime de lucruri noi. Mi-a placut sa sudez, chiar m-am oferit singura", a spus Stefania.

Desi a incantat-o experienta in domeniul mecanicii, ea considera ca pentru a reusi in viata va avea totusi nevoie sa urmeze cursurile unei universitati.

Pe de alta parte, Mihai este sigur ca isi poate asigura un trai bun din mecanica si ca meseria pe care el viseaza sa o faca va avea intotdeauna cautare.

"Orice baiat are loc in inima pentru masini, iar la mine este un loc mare. Pana sa ajung aici nu stiam ca un mecanic face lucruri atat de interesante, noi la scoala facem banci pentru curtea scolii. (...) Din pacate, la scoala nu ne invata despre mecanica in sine, invatam lucruri foarte simple, cum ar fi despre lucrul cu piulite", a aratat el.

Mihai spune ca isi doreste ca pe viitor sa urmeze o facultate de inginerie mecanica si sa isi deschida propriul atelier.

Nu mi-e rusine sa ma murdaresc pe maini, mai ales ca voi face aceasta meserie cu pasiune. Targu-Jiu nu este un oras prea dezvoltat pe zona aceasta, insa masini sunt peste tot, in orice oras, asa ca de lucru ai oricand in domeniul mecanicii

"Copii nu cred ca pot sa faca lucruri"

Pe langa partea practica, copiii care ajung in tabara au sansa sa lucreze cu traineri care ii ajuta sa inteleaga cerintele pietei muncii si ii pregatesc pentru angajare.

Pentru mare parte dintre adolescenti este pentru prima data cand aud despre notiuni precum "lucru in echipa", "spirit civic", "spirit antreprenorial" sau "angajabilitate". Despre toate acestea ii invata o echipa de traineri specializati in dezvoltare personala.

"In ateliere ne propunem sa atingem mai multe lucruri pe care sa le foloseasca ei mai tarziu in viata, nu neaparat in cariera. (...) La inceput, observ la ei o reticenta la noi, la nou, la orice. Copiii nu au fost expusi la genul acesta de activitati si prefera sa fie retrasi. Partea cea mai frumoasa este ca pe masura ce trecem cu ei prin ateliere se deschid din ce in ce mai mult", a declarat trainerul Robert Iancu.

Potrivit acestuia, daca la inceput elevii vin cu bariere, considerandu-se marginalizati pentru ca fie nu au intrat la liceu, fie pentru ca sunt din zone defavorizate ale tarii, cu sprijinul trainerilor si a tuturor celor implicati, "pleaca cu atitudinea ca se poate, ca si ei, chiar daca sunt mici, pot sa schimbe lucruri, si invata ca sunt singurii responsabili de constructia viitorului lor".

Meseriasi imbatraniti, calificari depasite

Si Mona Nicolici, cea care se afla in fruntea proiectului Romania Meseriasa, a subliniat ca intre problemele sistemului educational se numara lipsa practicii, curriculumul depasit si neadaptarea calificarilor la nevoile actuale ale pietei muncii.

Nicolici a aratat ca, in ultima perioada, angajatorii se indreapta spre Ministerul Educatiei si incearca sa gaseasca solutii, deoarece raman fara oameni in companii, in contextul in care meseriasii buni imbatranesc, iar tinerii nu sunt pregatiti conform nevoilor pietei muncii.

Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei se afla la cea de a 2-a editie si pregateste anul acesta o noua generatie de 270 de elevi din scolile profesionale si liceele tehnologice din judetele Gorj, Arges, Dambovita si Bacau care studiaza in urmatoarele domenii: petrolier, electric, mecanic, constructii, turism si alimentatie. Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei face parte din campania“Romania Meseriasa“, programul prin care OMV Petrom sprijina invatamantul profesional din Romania.

Iti recomandam sa citesti si articolul Mona Nicolici: Invatamantul profesional, Cenusareasa educatiei. Cum dam o sansa viitorilor meseriasi?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri