Daca te uiti la marii oameni politici si de business din lume, vei observa, daca te uiti cu atentie, mici gesturi si pozitii ale trupului care exprima deseori extrem de multe emotii. Necesita zeci sau chiar sute de ore de munca si repetitii, insa, in timp, acestea vor deveni naturale si vor oferi vorbitorului un avantaj competitiv excelent.

Marii politicieni din State, in frunte cu Barack Obama, au mai multi consilieri de imagine care, printre altele, instruiesc staff-ul si in limbajul trupului. Mai jos, cateva posturi si gesturi care, odata stapanite, te vor ajuta in multe situatii de comunicare fata in fata.

Mentine contactul vizual

Multe din cele pe care le spui nu ajung corect si complet la interlocutor, fara contact vizual. Persoanele care lasa privirea in jos sau lasa sa le alunece deseori pe obiecte dimprejur transmit nesiguranta, nestapanire de sine.

A te uita insa in ochii interlocutorului pentru mai mult timp este dificil – o stim cu totii. Nu este un lucru perfect natural, cu atat mai mult cu cat trebuie sa ai un control complet al mimicii, astfel incat sa nu deranjezi. Exista insa cateva tehnici simple pentru a mentine mai bine contactul vizual – cartea How To Talk to Anyone, de expertul in comunicare Leil Lowndes, ar trebui lecturata din scoarta, in scoarta.

Tine-ti mainile la vedere

Un foarte inalt manager din telecom-ul romanesc avea obiceiul de a vorbi in fata multimii cu o mana in buzunar. Intr-adevar, ne cunosteam cu totii, insa, de la un nivel incolo, este recomandat sa eviti sa iti ascunzi mainile in fata interlocutorilor.

Este uneori greu sa stii ce sa faci cu mainile, mai ales daca esti o persoana mai emotiva. Este insa foarte important sa iti tii mainile tot timpul la vedere, pentru a nu proiecta impresii negative asupra interlocutorului/interlocutorilor. Evita, de asemenea, pozitiile defensive (maini incrucisate, de exemplu, sau intre picioare), desi uneori simti ca intri in aparare.

Nu te agita sau balangani, insa nici nu sta stana de piatra

Unii oameni pur si simplu parca nu sunt facuti sa stea locului. Unii, din contra, stau nenatural de nemiscati. Problema este ca cei din exterior vad in aceste atitudini nesiguranta, frica sau chiar lipsa de onestitate.

Dr. Lillian Glass, expert in limbajul trupului, care a lucrat pentru FBI, a subliniat pentru Business Insider ca, atunci cand pornesti intr-o discutie normala, este natural sa te misti, usor, relaxat, insa daca esti extrem de rigid, stare aproape catatonica, omului ii transmiti ca, in mod clar, ceva nu este in regula.

Daca reusesti sa gasesti un balans intre miscari line, previzibile, normale, si a sta nemiscat, vei reusi sa faci o impresie mult mai buna oamenilor din jur.

Stai drept/dreapta

Parintii ne-au spus constant “stai drept, faci cocoasa!”. Intre timp, am realizat cata dreptate aveau – nu neaparat ca facem cocoasa, insa sigur nu ajuta sa stai cocosat, atat pentru coloana, cat si pentru ca nu faci tocmai o impresie buna celor din jur.

“Daca te arunci in scaun, HR-ii interpreteaza acest lucru ca pe un semn ca nu esti interesat, sau ca nu iei interviul in serios”, spune Amanda Augustine, advisor in cariere. Mai mult, a te tolani in scaun indica si lipsa de incredere.

Sugestie – stai jos ca si cum ai fi o marioneta prinsa de cap, de tavan. Stai cat mai vertical. Acest lucru transmite incredere in sine, inteligenta, credibilitate.

Mergi cu scopuri clare, cu energie

Nu toti oamenii transmit energie atunci cand merg. Multi par ca se tarasc si o fac in lehamite, chiar – e de ajuns sa te uiti in metrou, dimineata, cand mergi la munca, sau pe strada.

Conform Scientific American, mersul poate fi schimbat si imbunatatit.

“Imitarea” omului cu care vorbesti

In engleza, mirroring, reprezinta tehnica prin care pozitia ta se potriveste cu cea a interlocutorului. Este o tehnica care poate fi destul de greu de invatat, insa daca reusesti, indica interesul sau admiratia ta fata de persoana de fata, spune Rosemary Haefner, director de resurse umane la CarrerBuilder.

Poate fi greu sa o faci subtil, fara sa te uiti fix la om sau sa para ca il imiti luandu-l peste picior, insa este in mod clar un truc excelent daca vrei sa impresionezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri