Cateva zeci de mii de tineri romani studiaza in strainatate. Pe langa acestia, mult mai multi isi doresc sa aiba aceasta sansa, insa pentru ei banii sunt o problema. Cu exceptia copiilor care provin din familii de manageri sau antreprenori de succes, foarte putini tineri cu venituri medii sau mici isi pot permite sa sustina costurile unui an de studiu in strainatate. wall-street.ro iti prezinta destinatiile in care acestia pot studia fara bani sau cu sume similare taxelor din Romania.

Peste 45.000 tineri romani studiaza in strainatate, la diverse niveluri educationale, licee sau universitati, iar numarul acestora este in crestere cu aproximativ 20% pe an, arata date furnizate anterior de IntegralEdu, companie care ofera oportunitati de studiu in straintate.

Liceu si facultate fara niciun ban

Pentru familiile care au curajul sa isi trimita copiii la studii inca din anii de liceu cea mai la indemana varianta sunt scolile de tip Academie din Marea Britanie, unde scolarizarea este gratuita pentru anumiti ani de studiu, familiile acoperind doar cheltuielile de cazare si masa. De asemenea, exista si scolile de stat, cu invatamant gratuit, dar si aici trebuie acoperite cheltuielile de cazare si masa.

Trebuie tinut cont insa ca exista totusi diferentele intre scolile de stat si cele de tip Academie, cele mai des intalnite fiind:

  • numarul elevilor in clasa: in scolile private si in cele de tip Academie numarul elevilor in clasa este considerabil redus fata de scolile de stat;
  • conditiile de studiu: scolile private si cele de tip Academie au dotari mai moderne, dispun de mai multe resurse alocate studiului si ofera mai multe programe de pregatire fata de scolile de stat;
  • sunt foarte putine scoli de stat ce ofera elevilor posibilitatea sa fie cazati la camin, majoritatea scolilor de stat fiind scoli de zi.

Tinerii care absolva liceu in Romania si vor sa isi continue studiile in strainatate cele mai bune variante sunt universitatile cu predare in limba engleza din Tarile Nordice (Suedia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda si Insulele Feroe), unde taxele sunt complet subventionate de stat.

De asemenea, o alta tara unde cursurile sunt predate in limba engleza este Olanda, iar taxele in universitati sunt de 1.984 euro pe an.

Daca vorbim de programe cu predare in alte limbi: Franta, Germania, Italia, Spania au taxe mici, pentru studentii europeni, acestea variind intre 600 si 3.500 euro pe an.

Desi exista aceste variante bune din punct de vedere financiar, in topul preferintelor parintilor romani raman institutiile de invatamant din Marea Britanie, cu taxe de 14.000 - 44.000 de lire sterline in licee, 8.500-9.000 de lire pentru un an de facultate si intre 7.000 si 40.000 de lire sterline pentru programe de master sau MBA. Aici, exista insa un sistem bine pus la punct de imprumuturi, reiese din datele furnizate de IntegralEdu.

Iti recomandam sa citesti si articolul Cat de constienti suntem de valoarea educatiei? Doar 5% dintre romani pun bani deoparte pentru studiile copiilor

Sursa foto: Naruedom Yaempongsa, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri