Peste cateva zile, in 12 septembrie, incepe un nou an scolar, data la care se va da si startul gradinitelor. Daca spre institutiile de stat se vor indrepta peste 40.000 de copii, alti 4.500 de copii sunt inscrisi intr-o gradinita privata. In institutiile private din Bucuresti costurile lunare incep de la cateva sute de lei si ajung pana la aproape 20.000 de euro pe an.

Daca ani la randul in Bucuresti, si nu numai, s-a vorbit despre o criza a locurilor din gradinite, autoritatile spun ca, odata cu introducerea clasei pregatitoare, numarul copiilor care nu prind un loc in gradinite a scazut considerabil.

"Prin crearea clasei pregatitoare a scazut considerabil numarul copiilor care raman in afara, din lipsa de locuri. Sunt, insa, in continuare, sectoare in care exista putine cereri, cum este sectorul 1, dar si situatii in care exista o populatie numeroasa de copiii, cum sunt in sectoarele 5 si 6", a declarat pentru wall-street.ro Marian Banu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

16.000 dintre copiii care in anii trecuti intrau in gradinite pleaca in acest an in scoli, in clasa pregatitoare

Potrivit lui Marian Banu, in prezent, sunt cuprinsi in gradinitele din Bucuresti intre 87% si 92% dintre copiii cu varste de gradinita.

"Estimam ca intre 1.800 si 2.000 de copii sunt ramasi in afara gradinitelor, insa parte dintre acestia nici nu s-au inscris. Inca sunt situatii in care parintii prefera sa ii tina acasa cu bona sau la tara", a aratat Banu.

In gradinitele de stat parintii nu platesc nimic daca cei mici invata la program redus, iar la program prelungit achita intre 10 si 14 lei pentru masa.

Gradinitele scumpe ale Bucurestiului

Daca multe dintre gradintele din Bucuresti au taxe cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei pe luna, sunt in instititutii in care parintii platesc si de 3-4 ori aceasta suma.

De exemplu, in top se afla doua gradinte in care taxele depasesc 18.000 de euro pe an (83.500 de lei anual). Este vorba despre gradinita British School of Bucharest si gradinita American International School of Bucharest.

La British School of Bucharest parinti platesc 1.500 de euro la inscriere, iar taxa anuala pentru gradinita este de 18.783 de euro. Aceasta suma nu include anumite activitati extrascolare, pretul uniformei sau costuri de transport si masa.

Si Scoala Americana Internationala (American International School of Bucharest - AISB) percepe taxe similare pentru un an de gradinita, respectiv de la 6.800 de euro pentru un an de studiu, in cazul programului de jumatate de zi pentru elevi de 2 ani, si ajung la 18.605 euro pentru un an de studiu in cazul copiilor din grupa 5 - 6 ani.

La AISB taxa anuala include scolarizarea, toate rechizitele si manualele necesare elevului, activitatile extrascolare (sporturi sau activitati) dorite si gustarea copiilor. Se adauga extra costuri daca se doreste transport, masa de pranz din cantina scolii si pentru uniformele sportive obligatorii incepand cu clasa I. Taxa de inscriere este de 200 de euro.

De ce aleg parintii o gradinita de 20.000 de euro pe an

In general, intre principalele motive pentru care parintii aleg sa plateasca atat de mult pentru educatia copiilor se numara reputatia institutiei, a cadrelor didactice, modul de predare, numarul de copii din clasa, si, de ce nu, diversitatea culturala.

"Gradinita AISB reprezinta inceputul carierei de elev, de om care va invata cu placere oricand si din orice situatie. In clasele AISB elevii invata in echipe, in cadrul unor discutii libere, sunt motivati sa isi spuna parerea, sa o argumenteze si sa isi dezvolte astfel o gandire critica pe care sa se poata baza cu adevarat mai tarziu. Inca de la varste fragede precum 2, 3 sau 4 ani, elevii invata limba engleza intr-un cadru social si educational natural, lucreaza cu profesori de muzica, miscare, arta, tehnologia informatiei, limbi straine, care ii ajuta sa isi descopere activitatile prin intermediul experimentelor personale", a declarat pentru wall-street.ro Catalina Gardescu, director de admitere al AISB.

Nivelul prescolar si de scoala elementara la AISB beneficiaza de serviciile a doi consilieri care se asigura de faptul ca tranzitia elevilor la AISB este una de succes si care ii ajuta pe copii sa se descurce in diferite situatii dificile de viata intr-un mod ce mentine deschis dialogul, imbratiseaza diferenta si promoveaza respectul pentru cei din jur si propria persoana

Catalina Gardescu a aratat ca, in general, cei care platesc 20.000 de euro pentru un an de studiu sunt manageri din companii multinationale, relocati pentru o perioada in Romania, sau antreprenori romani de succes, romani intorsi de peste hotare ori romani cu functii de conducere in companii mari.

Bucurestiul are in prezent 128 de unitati de stat cu personalitate juridica de gradinita si 222 de gradinite private.

Sursa foto: Olesia Bilkei, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri