Chiar daca se tot vorbeste ca generatiile noi vin cu multe atuuri in piata muncii, salariile lor raman, totusi, in toate etapele carierei, sub nivelurile pe care le ating colegii lor mai in varsta. Generatia X continua sa fie cel mai bine platita de pe piata locala, un executiv de top obtinand in medie un castig anual de aproape 150.000 de euro, se arata intr-un studiu realizat de compania Mercer.

Astfel, anul acesta, un executiv de peste 35 de ani (35-49 de ani), din generatia X, castiga 145.500 de euro pe an, ceea ce inseamna o medie de 12.000 de euro pe luna. In acelasi timp, un executiv din generatia Y (25-34 de ani) nu obtine mai mult de 68.400 de euro pe an, respectiv 5.700 de euro pe luna. Mai mult, cei din generatia X ii depasesc si pe predecesorii lor, managerii ajunsi in jurul varstei de 50 de ani, asa-numitii baby-boomers, care castiga anual 135.000 de euro.

Castigurile sunt formate din salarii de baza plus bonusuri si alte remuneratii variabile.

Si pe nivelul de middle management, reprezentantii generatiei X conduc topul castigurilor la locul de munca, cu venituri si bonusuri care se ridica la 51.500 de euro (4.300 de euro pe luna). Managerii din generatia Y isi pastreaza nivelul mai scazut al remuneratiilor, castigand in medie 43.700 de euro pe an (3.650 de euro).

Cand vine vorba despre categoria specialistilor, diferentele sunt mai reduse, cei din generatia X avand castiguri anuale de 14.200 de euro (1.200 de euro pe luna), fata de 13.500 de euro (1.100 de euro) cat primesc colegii lor mai tineri.

Salariu mediu anual Generatia X Salariu mediu Generatia Y
Executivi 145.500 de euro 68.400 de euro
Manageri 51.500 de euro 43.700 de euro
Specialisti 14.200 de euro 13.500 de euro

Specialisti, dar cu salarii mici

Companiile din Romania aleg sa acorde salarii mult mai mari angajatilor din management, chiar daca este vorba de nivelul de middle management, in timp ce remuneratiile specialistilor sunt de cateva ori mai mici.

Astfel, un manager de nivel mediu castiga in medie un salariu de baza in valoare de 208.600 de lei pe an (46.500 de euro), in timp ce un specialist primeste de patru ori mai putin intr-un an, resprectiv 54.740 de lei (12.200 de euro).

“Se pastreaza o diferenta importanta, managerii castigand chiar de patru ori mai mult. Chiar daca vorbim de diversitate, Romania este inflexibila, isi pastreaza pachetele foarte mari pentru manageri. De aici si angajatii isi doresc sa creasca la nivel de manageri, pentru ca acolo primesc un salariu mai mare, nu daca raman la un nivel de specialisti”, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader in cadrul Mercer.

O alta particularitate a tarii noastre consta in faptul ca exista in continuare o pondere mare a salariului de baza in totalul pachetului de remuneratii, respectiv 72% in cazul executivilor si 77% cand vine vorba despre specialisti. Spre comparatie, in tarile din vestul Europei, salariul de baza reprezinta doar 65% din pachetul executivilor si 74% din pachetul primit de specialisti.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2016 sunt majoritatea multinationale, din 12 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea si usoara, Industria energetica, Retail, Servicii, Constructii, Logistica etc.), si analizeaza pachetele de remunerare a peste 71.000 de angajati din Romania.

Sursa foto: MilanMarkovic78, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri