Autoritatile romane i-ar putea incuraja pe tineri romani plecati la studii in strainatate sa vina sa munceasca in Romania prin acordarea unor facilitati fiscale, cum se practica si in cazul lucratorilor din domeniul IT. De asemenea, angajatorii ii pot atrage prin proiecte care le dau sansa tinerilor sa se dezvolte in cariera, a declarat Alexandru Ghita, presedintele grupului Educativa, la emisiunea WALL-STREET 360.

Conform spuselor acestuia, de la an la an, numarul tinerilor care aleg sa studieze in strainatate este in crestere, ajungand la 6.000-7.000 de persoane anual, insa initiative pentru readucerea acestora inapoi pe piata locala nu au existat pana in 2016.

"Pana anul acesta, nu am vazut nicio masura concreta de aducere a acestor oameni inapoi. Acum, exista initiativa Repatriot de la RBL, care se uita in general la romanii care sunt plecati la munca in straintate, indiferent de varsta. Mai este si programul guvernamental Start-up Diaspora, care isi propune sa ofere pana la 50.000 de euro tinerilor care vor sa se intoarca si sa inceapa un start-up", a spus Alexandru Ghita.

El crede ca pe langa aceste initiative, care se pot dovedi eficiente, autoritatile ar putea lua in calcul acordarea unor facilitati fiscale tinerilor care ar alege sa se intoarca la munca in Romania, dupa ce au studiat in alte tari.

"Cred ca este de luat in calcul un efort de discriminare pozitiva, asa cum sunt scutiti de impozitul pe venit oamenii din IT si din cercetare, s-ar putea face acelasi lucru si cu oamenii care au studiat in strainatate", a adaugat presedintele Educativa.

Cum pot fi companiile tentante pentru tinerii scoliti peste hotare

Ghita considera ca si angajatorii isi pot aduce aportul in atragerea tinerilor inapoi in tara prin joburi care sa le permita acestora sa se dezvolte profesional.

"Tinerii sunt interesati de tipologia proiectului in care poti sa se implice. Principala zona de conversatie cu angajatorii tine de proiectul in care vor lucra, iar daca raspunsul este suficient de ambitios, atunci oamenii stau la masa. Daca li se ofera niste joburi rutiniere, banale, care nu ii provoaca intelectual, nu se uita la ele, indiferent de cat de multi bani ar fi. Si salariul este o dimensiune importanta, insa in cazul a circa 75% dintre oamenii cu care vorbim discutia incepe de la un faptul ca vor un salariu care sa ii ajute sa traiasca decent. Nu vor sa se imbogatesca din salariul acela, ci sa le permita sa se concentreze pe ce au de facut si sa se poata dezvolta", a precizat Alexandru Ghita.

Tinerii inteleg ca nu le stiu pe toate, sunt deschisi la a invata

In continuare, principalul motiv pentru care tinerii care au avut parte de experienta internationala se intorc in tara este dorinta de a fi aproape de familii si de cei dragi.

Iti recomandam sa citesti si articolul Alexandru Ghita, Educativa: Tinerii aleg sa studieze afara pentru ca oferta din Romania nu corespunde planurilor lor de cariera

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri