Multi adolescenti aleg universitatea in care vor studia indrumati de parinti sau luand in calcul materiile la care s-au descurcat cel mai bine in liceu. Insa nimic nu le garanteaza ca lucrurile pe care le vor invata vor fi pe placul lor. Mihaela Feodorof, fondator Yourway, considera ca fiecare tanar ar trebui sa ia parte la o evaluare vocationala, care il va oferi toate datele necesare pentru a pune baze solide unei cariere potrivite.

Compania Yourway Life & Career Counseling, pe care o conduce Mihaela Feodorof, realizeaza evaluari vocationale ale tinerilor, care le arata acestora domeniile de activitate pe care este bine sa se axeze in cariera sau daca vor fi antreprenori de succes ori se vor simti mai bine ca angajati in companii.

"Aceste evaluari vocationale sunt un bun predictor al domeniului pe care un tanar il va studia cu placere. Sigur ca va face un efort, dar nu va simti, pentru ca il pasioneaza acel domeniu", a explicat Mihaela Feodorof.

Cum isi aleg tinerii facultatea

In cele mai multe cazuri, tinerii opteaza pentru o anumita universitate si facultate ghidati de planurile pe care le au parintii lor pentru ei sau luand in calcul materiile la care s-au descurcat cel mai bine in trecut.

"De cele mai multe ori, daca nu isi fac evaluari sau nu incearca sa se cunoasca suficient, fac alegeri pe calea cea mai simpla si comoda – «daca eu sunt foarte bun la 2-3 materii inrudite si ajung chiar la performanta acolo inseamna ca voi studia in domeniul respectiv. Asta nu inseamna neaparat ca imi si place, ci inseamna ca pot»", a explicat Feodorof, citandu-i pe tinerii cu care interactioneaza.

Potrivit acesteia, tinerii absolventi de liceu pot face o alegere potrivita cu potentialul lor doar evaluandu-se si tinand cont de pasiunile lor.

"Calea anevoiasa este sa explorezi, sa te intrebi ce te reprezinta, care sunt lucrurile care te intereseaza, pentru ce aloci timp, te sacrifici. Copiii din ziua de azi sunt foarte aglomerati, iar daca gasesc timp (pentru o activitate - n.red), inseamna ca acolo este pasiune. In acest mod, este mai greu de convins publicul tinerilor, familia, parintii, profesorii, care spun ca daca tanarul este asa de bun la informatica, de ce sa faca arte?!", a aratat Mihaela Feodorof.

Noi avem capabilitati, abilitati innascute si o structura mentala care ne ajuta sa progresam, dar avem si dorinte, inclinatii, preferinte

Ce inseamna evaluarea vocationala

Astfel, o evaluare vocationala le arata tinerilor si familiilor lor care sunt domeniile de activitate cele mai potrivite pentru ei, precum si daca sunt facuti pentru antreprenoriat sau, mai degraba, pentru a lucra intr-o multinationala.

"Lucram cu pshilogi specializati, care sunt abilitati sa instrumenteze acele tipuri de evaluari dedicate identificarii vocatiei. Este un proces personalizat, evaluarea dureaza o ora sau o ora si jumatate. (...) La evaluare se ordoneaza 32 de preferinte, afland care pot fi domeniile de activitate si de studiu care sunt potrivite sau nepotrivite pentru un individ. Multi dintre tinerii care vin la noi sunt incantati ca isi completeaza posibilitatile in care pot pot sa studieze si sa isi contruiasca singuri parcursul de cariera", a explicat Feodorof.

O evaluare standard costa aproximativ 100 de euro.

Profilarea vocationala se poate face de la 14 ani. Cu cat se face mai devreme, cu atat ii va fi mai usor unui copil sa parcurga anii de liceu

Potrivit Mihaelei Feodorof, persoanele care nu isi fac o evaluare proprie, nu se uita la pasiunile lor, au rezultate mai slabe in cariera.

"Se resimte, ajungem sa facem un ocol (in cariera -n.red), daca nu mergem din prima pe calea potrivita, vom avea un parcurs mai lung, cu rezultate mai slabe", a completat aceasta.

Intrebata daca modelul de evaluare profesionala ar trebui sa fie implementat in scoli, Mihaela Feodorof a spus ca nu, pentru ca, cel mai probabil, nu va fi tratat cu interes de parinti.

"Tot ceea ce vine din partea sistemului si a scolii nu este bun, este o solutie nepotrivita, pentru ca vine din aceasta directie. La nivel national, cred ca daca va fi obligatoriu, va fi nesemnificativ, deci trebuie sa fie alegerea familiei", considera fondatoarea Yourway.

Iti recomandam sa citesti si articolul Mihaela Feodorof, Yourway: Tinerii trebuie sa se evalueze, sa isi identifice pasiunile, inainte de a-si alege o facultate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri