Multe dintre locurile de munca din ziua de azi vor disparea sau vor fi profund influentate de noile tehnologii, potrivit un studiu publicat de Universitatea Oxford, care arata ca cele mai afectate vor fi meseriile din industria financiara, audit, contabilitate, precum si in telecom si in administratia publica.

Astfel, robotii vor scuti angajatii de procesele repetitive, consumatoare de timp, si, in acelasi timp, vor contribui la reducerea cheltuielilor operationale.

"Aceasta transformare va avea un impact semnificativ si asupra fortei de munca din Romania", se arata intr-un comunicat al EY.

Daca ofiterii de credite, operatorii de telefonie, colectorii de taxe si impozite, contabilii si auditorii sunt in mare pericol sa fie inlocuiti de roboti, oamenii din vanzari, preotii si avocatii pot sta linistiti, pentru ca vor fi in continuare cautati de angajatori.

Un exemplu de tehnologii ale viitorului este Robotics Process Automation (RPA), care deja adoptata de mari companii internationale.

RPA genereaza dezbateri intense cu privire la viitorul pietei muncii, in contextul „angajarii” robotilor software care sa realizeze activitati specifice oamenilor. Acesti roboti lucreaza 24 de ore pe zi, sapte zile din sapte, fara concedii, pauze de masa si care nu genereaza erori.

Robotul poate fi considerat cea mai flexibila „mana de lucru”, care reactioneaza instant la comenzi. In plus, in functie de piata in care se face aceasta implementare, costul unui asemenea „angajat” poate fi de numai 20% din costurile pe care le implica un salariat obisnuit.

De exemplu, Barclays Bank, o companie bancara britanica, utilizeaza tehnologia RPA pentru a obtine o reducere anuala de 175 milioane de lire sterline in provizioane pentru datorii neperformante. De asemenea, Telefonica O2, din Marea Britanie, si-a automatizat 15 procese cheie si aproximativ 100 de sub-procese, folosind mai mult de 160 de roboti si eliberandu-i astfel pe angajati, care au acum mai mult timp pentru activitati care confera un plus de valoare.

„Aspiratia noastra este sa aducem clientilor cele mai inovatoare solutii. Cu acest obiectiv in minte, am dezvoltat in Romania un Centru de Excelenta pe solutii de RPA, care sa deruleze proiecte de implementare la nivel local si international. Deja avem povesti de succes, ca de exemplu prima implementare RPA la o banca din Romania, Piraeus Bank,” a aratat Aurelia Costache, financial services advisory leader EY Romania si RPA leader pentru Europa Centrala si de Est.

Sursa foto: Willyam Bradberry, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri