S-a umplut Bucurestiul, in ultimii ani, de parcuri de cartier, ceea ce este minunat, insa se pare ca pe nimeni nu intereseaza de starea lor, fie ca este vorba de primarie sau de Administratia Domeniului Public. Iar daca vrei sa te implici, sa faci un bine pentru al tau copil si pentru ceilalti, reusesti doar sa te umpli te nervi, sa iti dai seama inca o data cat de neputincios esti in relatia cu institutiile statului si sa ramai cu sentimentul ca oricat de mult ti-ai dori sa schimbi ceva, nu este suficient sa vrei tu.

Noi, cand eram copii, ne jucam fie in curtea scolii, fie la leaganele care tineau de gradinita de cartier. Pe atunci, parcurile erau o raritate. Acum, lucrurile stau mai bine, au “inflorit” o multime de parcuri de cartier, in spatele blocurilor gri, iar asta este o bucurie pentru copii.

Insa cum toate minunile tin doar trei zile sau ...cateva luni, “mobilierul din parcuri”, asa cum il numesc cei de la Administratia Domeniului Public, cand arata sus si tare ca “nu tine de ei”, a inceput sa “scartaie”.

Nu vreau sa generalizez, or fi si parcuri mai bune, poate in partea de nord a Bucurestiului, in cartierele de lux, insa in sud, mai exact in Berceni, multe dintre locurile de joaca arata ca dupa razboi. Si cand am zis ca “scartaie” nu m-am referit ca leaganele fac zgomot sau ca pe tobogane au aparut mesaje de dragoste, ci ca efectiv leaganele au fost rupte, toboganele au gauri, iar din multe spatii de joaca lipsesc bucati intregi. Stiu, pe multi nu ii intereseaza lucrurile acestea marunte, insa cine are copil stie cat de periculos este un loc de joaca cu astfel de disfunctionalitati.

Eu sunt din categoria celor pe care ii intereseaza direct, copilul nu intelege ca leaganul este stricat, el vrea sa se dea “uta”.

Asa ca am intrat pe Google, cum face orice om inteligent care vrea sa se informeze, am gasit contactele Primariei Sectorului 4 si m-am pus pe sunat. Cand am gasit destul de repede un contact al Directiei Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4, am zis ca am fler la cautari, ca doar asta face parte din meseria mea. Am sunat insa vreo trei zile la numarul acela si nimeni nu raspundea. Credeti ca mi-a trecut prin cap ca oamenii or fi pe teren, reparand parcurile stricate? Nu, m-am gandit ca pur si simplu ignora apelurile. Hmmm...de ce m-am gandit eu asa? Poate pentru ca m-am obisnuit ca institutiile statului sa fie cele cu care comunic cel mai greu, in fiecare zi, atunci cand caut o informatie.

In fine, nu m-am lasat, am sunat pe toate numele posibile de fix, unele nu mai suna, la altele nu raspunde niciodata nimeni si mai sunt si cele la care cei care raspund “nu se ocupa de aceasta problema”. In sfarsit, mi-a raspuns cineva la numarul general al primariei. Si cand mi-a stat inima in loc de bucurie ca voi vorbi, in sfarsit, cu cineva dornic sa-mi asculte probleme, o voce rece mi-a spus “Momentan, operatorul nostru este ocupat, asteptati”. Hmmm...au si ei un singur operator, mi-am zis, noi suntem multi, si nemultimiti, deci trebuie sa astept. Pana la urma mi-a raspuns o doamna care mi-a zis rastit ca Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 s-a desfiintat demult (cum de mi-o fi scapat informatia asta?!?) si m-a expediat la Administratia Domeniului Public. La ADP, dupa ce am gresit cateva departamente, angajatii m-au trimis de la unii la altii, o alta doamna m-a preluat si si-a varsat naduful pe cei de la Primaria Sectorului 4, care "ii tot trimit apeluri, desi institutia pe care o reprezinta nu se ocupa de mobilierul din parc, ci doar de iarba si de banci".

“La primarie au ei o firma care se ocupa de asta, sa nu ne mai trimita noua apelurile astea, nu avem nicio treaba cu mobilierul din parc”.

Dupa ce am strans din dinti, i-am multumit ca si-a rapit din timp sa ma informeze si am sunat din nou la Primaria Sectorului 4. Din nou, aceeasi doamna, “operatorul”, vazand ca insist, mi-a zis sa iau o foaie si un pix si sa scriu “In atentia Domnului Primar, (si problema)” si sa depun “scrisoarea” la sediul primariei.

Atunci m-am enervat si i-am spus ca problema mea, pe care am detaliat-o in cateva randuri anterior, este urgenta, caci copiii se pot rani in parc in timpul acesta, nu poate astepta dupa foi depuse la primarie, pe care cine stie cand le citeste cineva.

Doamna avea insa toate raspunsurile la ea, mi-a zis ca pot trimite o sesizare si pe e-mailul general al Primariei Sector 4 (contact@ps4.ro) si in maxim 30 de zile solicitarea mea va primi raspuns. Atat! Si mi-a inchis.

Asadar, despre Primaria Sectorului 4 si despre interesul pentru intretinerea parcurilor si pentru siguranta copiilor, numai de bine. Se pare ca e profitabil doar sa instalezi parcuri, nu sa le si intretii. Trimit si emailul, poate voi primi si un raspuns, iar in 30 de zile poate va fi reparat locul de joaca. Intre timp, pot doar sa ma bucur ca a venit vremea rece si ca cei mici petrec din ce in ce mai putin timp in parc.

Sursa foto: Anna Nahabed, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri