Piata muncii este intr-o continua schimbare, iar ceea ce ieri era actual, maine poate fi deja perimat. Sunt insa si aspecte care raman neschimbate, cum ar fi perceptia angajatorilor fata de schimbarile dese de joburi. Chiar daca s-a vorbit mult despre avantajele schimbarii unui job la 2-3 ani si despre tanara generatie care s-a dovenit nestatornica, specialistii din piata muncii considera in continuare ca angajatorii apreciaza candidatii care raman multi ani intr-o companie.

Pe piata muncii, la nivel international, se vorbeste, in ultima perioada, despre tendinta tinerilor de a renunta mai usor la un job pentru a se indrepta spre un altul, cu noi provocari.

Un studiu realizat recent de reteaua profesionala LinkedIn arata cum angajatii tineri isi schimba realmente joburile mult mai des decat o faceau parintii lor, de exemplu, scrie CNN.

Astfel ca angajatii din generatia millennials "sar" de patru ori dintr-un job in altul in primii zece ani de la absolvirea colegiului, ceea ce inseamna de doua ori mai mult comparativ cu generatia anterioara.

Studiul arata ca angajatii din Generatia X, care au absolvit intre anii 1986-1990, au schimbat in medie doua joburi, in prima decada de la absolvirea facultatii, in timp ce tinerii care absolva in prezent nu doar ca schimba joburile mai des, ci intra in cu totul alte industrii, la fiecare schimbare a locului de munca.

Ce considera specialistii din Romania

"S-a scris ca este recomandat sa schimbi jobul o data la doi ani, spun unii, o data la patru ani, spun altii. In realitate, nu exista nicio companie din lume care sa nu valorizeze superior faptul ca un om este dedicat unei companii si sta mult timp acolo. Nu exista nicio companie care sa nu recompenseze acest aspect", considera Cristina Pasat, director general in cadrul agentiei de recrutare Professional.

Ea a aratat ca o persoana are doar avantaje daca ramane mai multi ani intr-o companie, in contextul in care pe masura ce capata experienta primeste mai multe responsabilitati si, in felul acesta, se dezvolta.

"Asta nu inseamna ca trebuie sa iesi la pensie dintr-o firma, dar nici ca trebuie sa iti schimbi locul de munca pentru ca lumea te va vedea ca plafonat.
In aceeasi companie poti sa migrezi orizontal, de exemplu, dar, in general, intr-o companie daca ramai 5-7 ani acumulezi responsabilitati, jobul se schimba, chiar daca se numeste la fel", a precizat aceasta.

Ce ii determina cu adevarat pe angajati sa plece din companii

Cristina Pasat a aratat ca si in companiile din Romania fluctuatia este mai mare in randul tinerei generatii, pe care o caracterizeaza ca fiind "dornica de provocari si de a-si afla limitele".

Pentru ei este normal sa migreze de la job la job, pana isi dau seama ce job vor sa aleaga

Cand vine vorba de angajatii cu experienta, aceasta categorie este mai statornica, face schimbari mai rar si este orientata catre consolidarea carierei. Principalul motiv care ii determina pe acestia sa paraseasca o companie nu este salariul, ci relatia cu cei din conducere.

"Acestia migreaza din cauza schimbarii managementului, care poate fi un imbold puternic pentru ei. Relatia cu managerul este un factor foarte important, pentru ca managerul este cel care le influenteaza sarcinile, bonusurile si, practic, prin manager se realizeaza relatia cu compania.

Salariul nu este factorul decisiv, nici macar in decizia schimbarii unui loc de munca. La nivelul de varf nu este o presiune mare, in sensul cresterii salarile. Adica raportul dintre cerere si oferta nu este atat de presant vis-a-vis de resursele din piata, asa incat sa existe posibilitatea ca trecand de la un job la altul sa obtina 1.000 de euro in plus la salariu, de exemplu

Compania Professional are o istorie de 20 ani pe piata resurselor umane si ofera servicii de recrutare, executive training, training si dezvoltare organizationala. Organizatia este membra a Association of Executive Search and Leadership Consultants (AESC).

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Adecco, Lugera, ManpowerGroup Romania, Gi Group, APT Resources & Services.

Sursa foto: wrangler, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri