Numarul mamelor care vor sta doi ani in concediu de crestere a copilului se va dubla, incurajate de noua forma a legii privind indemnizatiile, se arata intr-o analiza realizate de Smartree.

Principalele modificare ale legii care le determina pe acestea sa ramana mai mult timp acasa in concediu de crestere si ingrijire a copilului sunt eliminarea plafonului de indemnizatie si prelungirea perioadei de concediu.

Astfel, daca anii trecuti, potrivit calculelor Smartree, circa 42% din mamele din Romania optau pentru concediul de crestere a copilului cu durata de doi ani, in conditiile in care indemnizatia acordata de stat in acest caz este de maxim 1.200 lei, incepand cu acest an ponderea ar putea creste la aproximativ 85%.

Primele efecte ale legii ce a intrat in vigoare la 1 iulie 2016 se vor vedea in aproximativ un an. Insa analizele noastre arata deja ca aproximativ 85% dintre femeile ce urmeaza sa intre in concediu de maternitate iau in calcul sa petreaca doi ani acasa, fata de un procent de 42% in anii trecuti”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Cum se calculeaza valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Pana in data de 1 iulie 2016, indemnizatia de crestere a copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar in limita maxima de 3.400 lei in cazul concediului pentru cresterea copilului de pana la un an (trei ani in cazul copilului cu handicap) si 1.200 lei in cazul concediului de pana la doi ani.

Insa, incepand cu aceasta vara, limitarea maxima a fost eliminata, astfel mamele beneficiind de o indemnizatie de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, fara a avea o limitare, pe parcursul celor doi ani de concediu (trei ani in cazul copilului cu handicap).

„Intrarea in concediul de crestere a copilului nu are legatura cu durata de cand mama este angajata la actualul loc de munca. Atat timp cat conditia de realizare de venituri in ultimele 12 luni este indeplinita, parintele care opteaza pentru acest concediu va beneficia de indemnizatie, indiferent ca a avut un singur angajator, sau mai multi, in ultimul an”, a mai spus Raluca Penes.

Potrivit afirmatiilor sale, acum numarul mamelor care aleg sa petreaca mai mult timp alaturi de copii va creste simtitor, deoarece noua lege asigura stabilitate familiei si ofera posibilitatea de a avea acces la un venit aproape similar cu cel din perioada de activitate.

Pe de alta parte, potrivit Smartree, exista si o categorie de mame care vor opta pentru perioade mai scurte de concediu de maternitate. Acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care au pozitii de top si middle management si care nu pot lipsi doi ani, dorindu-si sa nu puna pauza in cariera.

Reintegrarea in campul muncii dupa concediu de crestere a copilului

Analiza Smartree a mai aratat ca, de cele mai multe ori, mamele care petrec mai mult de un an in concediul de crestere al copilului aleg sa revina la jobul de dinainte. De altfel, acest lucru este recomandat si de specialistii companiei care considera ca reintegrarea este mult mai usoara intr-un mediu deja cunoscut.

“Pe de alta parte, din experienta noastra, companiile ezita sa recruteze mame dupa o perioada de doi ani de zile. Acesta este un alt motiv ca femeile revin la vechiul loc de munca, urmand o perioada de adaptare si abia ulterior, daca isi doresc o schimbare, cauta un alt job”, a incheiat Raluca Penes.

Compania Smartree a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de externalizare precum salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, consultanta in domeniu. Compania proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.

Sursa foto: dubova, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri