Somerii au motive de bucurie. Incepand cu luna decembrie a acestui an, prin modificarea sistemului asigurarilor pentru somaj si al ocuparii fortei de munca, sunt introduse noi servicii acordate persoanelor fara un loc de munca. Cei mai norocosi vor fi somerii care isi vor schimba domiciliul impreuna cu familia pentru a se angaja, acestia urmand sa primeasca 15.500 de lei.

Astfel, incepand cu luna decembrie, va creste cuantumul primelor de mobilitate si se va modifica modalitatea de acordare a acestora, va fi introdusa prima de activare si se vor majora subventiile acordate agentilor economici pentru angajarea somerilor.

Ce prime va acorda statul incepand cu luna decembrie

Prima de instalare – se va acorda persoanelor inregistrate ca someri care se incadreaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de cea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda in doua transe (50% data instalarii si 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferentiat astfel:
a) 12.500 lei pentru somerii care se incadreaza in munca, intr-o alta localitate si isi schimba domiciliul sau resedinta;
b) 15.500 lei pentru somerii care sunt insotiti de membrii familiei care isi schimba domiciliul;
c) in cazul in care ambii soti indeplindesc conditiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celalalt va primi 3.500 lei;

Daca angajatorul sau autoritatile publice locale sau centrale asigura locuinta de serviciu sau suporta cheltuielile aferente din fonduri proprii sau fonduri publice, somerii care se incadreaza primesc o prima de instalare de:
- 3.500 lei pentru situatiile prevazute la punctele a) si c)
- 6.500 lei pentru situatia prevazuta la punctul b).

Persoanele care au locuinta asigurata sau cheltuielile de cazare sunt suportate de angajator primesc prima de instalare intr-o singura transa la data instalarii.

Prima de instalare se acorda si persoanelor de cetatenie romana care si-au exercitat dreptul la libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European pe o perioada de cel putin 36 luni, in cuantumurile si cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

Prima de incadrare se va acorda, lunar, pentru o perioada de 12 luni, somerilor inregistrati care se angajeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil sau resedinta. Cuantumul primei de incadrare se calculeaza in functie de numarul de kilometri (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) proportional cu numarul de zile in care isi desfasoara efectiv activitatea la angajator.

Primele de mobilitate (prima de incadrare si prima de instalare) se acorda persoanelor somere care au domiciliul/resedinta sau isi stabilesc noul domiciliu/resedinta in zonele prevazute in Planul National de Mobilitate. Acesta se aproba si se actualizeaza prin hotarare de Guvern.
Planul de mobilitate va include comunitatile marginalizate cu grad 3 si 4 de saracie si arealele prioritare pentru dezvoltare asumate prin Memorandumul cu tema dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montana - Muntii Apuseni si comunitatile marginalizate din Moldova (Iasi si Vaslui).

Modificarile Legii nr. 76/2002 prevad introducerea primei de activare. Astfel, somerii inregistrati, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, pot primi o prima de activare de 500 de lei, neimpozabila, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni.

Beneficii pentru angajatori

Totodata, incepand cu luna decembrie, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamant (indiferent de nivel) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 900 lei. In cazul persoanelor cu dizabilitati subventia se acorda timp de 18 luni.

De asemenea, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, persoane cu dizabilitati, someri de lunga durata, tineri NEET sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Angajatorii care incadreaza in munca, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 900 lei.

Toate aceste prevederi vor intra in vigoare in decembrie 2016, dupa aprobarea proiectului de Hotarare de Guvern pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Acest document se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familei si Protectiei Sociale, pana in data de 23 noiembrie 2016

Sursa foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri