KMG International, fostul Rompetrol, unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania, va inlocui in urmatorii doi ani un numar de aproximativ 300 de specialisti din rafinaria de la Petromidia, care vor iesi la pensie. Una din principalele surse din care compania va atrage candidati sunt programele de internship si de transfer de cunostinte, a declarat Simona Popovici, director de HR al KMG International, acestea fiind necesare in contextul in scoala nu pregateste tinerii pentru nevoile specifice ale unui angajator din industrie.

Simona Popovici este de 11 luni directorul de HR al grupului KMG International, iar una dintre provocarile functiei pe care o ocupa este crearea unor politici de resurse umane care sa fie adaptate tuturor generatiile de angajati, de la cei mai tineri la cei cu cea mai mare experienta.

"In momentul acesta, noi avem cinci generatii la munca si una pe drum. Este singura data in istoria omenirii cand sunt cinci generatii la serviciu in acelasi timp si una pe drum, ceea ce inseamna ca ai cinci tipologii diferite de angajati, cu nevoi diferite si cu contributii diferite. Si ma refer aici incepand de la oamenii care urmeaza sa iasa la pensie pana la cei care inca nu sunt intrati pe piata muncii. Cand iti faci politicile de personal si ofertele de angajare trebuie sa le faci asa incat sa iti satisfaca prezentul si viitorul, sa ajuti cele cinci generatii sa lucreze impreuna, iar ce construiesti trebuie sa faci pentru generatiile viitoare, pentru ca altfel nu mai esti atractiv ca angajator. Noi am reusit sa avem o imbinare, astfel incat aceste cinci generatii sa isi maximizeze valoarea adaugata si chiar avem un program de knowledge transfer", a explicat Simona Popovici.

300 de oameni urmeaza sa iasa la pensie si trebuie inlocuiti

Un numar de aproximativ 300 de persoane de pe platforma Petromidia, unde lucreaza peste 1.800 de oameni, urmeaza sa iasa la pensie, potrivit lui Popovici, iar cum tinerii pregatiti pentru nevoile companiei sunt greu de gasit in piata, solutiile companiei sunt programele de internship si mentorat.

"Avem aproximativ 300 de oameni din Petromidia cu o expertiza mare si care urmeaza sa iasa la pensie pana in 2018, pe care i-am implicat intr-un program de mentorat cu tineri proaspat intrati pe piata muncii. (...) Acest program de knowledge transfer este foarte important pentru ca in industrie noastra dureaza mult pana pregatesti un om", a detaliat Popovici.

Pentru rafinarie planurile noastre sunt ca acest transfer de generatii sa se faca prin programe de internship si knowledge sharing

Simona Popovici a aratat ca un astfel de program este necesar in contextul in care tinerii nu dobandesc experienta practica specifica in scoli.

"Vorbim de transfer de cunostinte la nivel de expertiza, care poate fi la nivel managerial, la nivel de maistru sau de muncitor. Tinerii trebuie sa dobandeasca o baza in scoli, dupa care trebuie sa dobandeasca o pregatire practica si specifica de industrie, pe care scoala nu le-o poate da, ci noi. Ii invatam cum trebuie sa lucreze, cum lucreaza in echipa, ce atitudine trebuie sa aiba la locul de munca, ce cunostinte le sunt necesare pentru jobul in care urmeaza sa lucreze. Nu asteptam ca scoala sa ii specializeze", a aratat directorul de HR al KMG International.

Intre functiile pentru care compania are posturi deschise pe platforma de la Petromidia se numara cele de inginer automatist, laborant chimist, lacatus, macaragiu, maistru electromecanic, mecanic utilaj, metrolog, operator dana, sef laborator in industria prelucratoare, subinginer petrochimist, tehnician chimist sau tehnician electromecanic.

Nu putem spune ca luam oameni cu certificari de genul acesta din piata, luam oameni cu potential si ii formam

Iar formarea oamenilor poate sa dureze, astfel ca angajatorul isi pregateste angajatii in medie minim un an de zile, dupa ce el absolva un liceu sau o facultate de profil, pentru ca acesta sa ajunga sa lucreze cu supraveghere minima.

Acesti oameni sunt o pierdere pentru noi cand ies la pensie. Noi ne asiguram continuitatea in business prin faptul ca toate cunostintele pe care ei le-au acumulat in acesti ani se transfera

Si programul de internship al companiei, care nu este platit, dureaza pana la un an de zile, insa tinerii il urmeaza fara retineri, mai ales ca mare parte dintre ei devin angajati ai companiei.

"Tinerii accepta sa ia parte la un intership neplatit care dureaza pana la un an, insa nu in fiecare zi, pentru ca pot invata foarte multe lucruri si au mari sanse sa ii angajam in acel an. Angajam peste 60% dintre interni", a subliniat managerul, care a adaugat ca in viitor vor fi acordate si burse pentru participanti.

De asemenea, atunci cand compania nu gaseste oamenii potriviti pentru inlocuiri apeleaza la promovari succesive ale angajatilor.

Cat de atrasi sunt tineri de un job in industria de petrol si gaze

Simona Popovici a aratat ca in prima faza tinerii nu sunt neaparat atrasi de un job in industria de petrol si gaze, insa pe masura ce se familiarizeaza cu domeniul devin tot mai interesati.

"Tinerii nu sunt foarte atrasi de joburile din industrie la inceput, devin mai atrasi dupa ce incearca. Mai exact, pana nu cunosc, nu stiu daca le place sau nu si exista o oarecare rezerva", a precizat ea.

Ea a adaugat insa ca angajatii cu vechime in companie apreciaza atmosfera de lucru, au relatii bune cu colegii si sunt atrasi de beneficiile extra salariale pe care angajatorul le ofera, intre care cele mai apreciate cel medical si cantina cu mancare calda de pe platforma de la Petromidia.

Citeste si:

    Recent, proiectul realizat de departamentul de Resurse Umane al KMG International denumit "Collaboration of activities for continuous development and succession - in categoria Development and Succession" a intrat in finala competitiei HR Transformation Challenge, sustinuta de SAP SuccessFactors, care premiaza cele mai bune programe de acest gen implementate de companii din Europa Centrala si de Est.

    KMG International (fosta Rompetrol Group N.V.) este controlata de compania kazaha de stat KazMunayGas. Cele mai importante companii din cadrul KMG International sunt Rompetrol Rafinare, companie care opereaza rafinariile Petromidia Navodari, incluzand divizia de petromichimie si rafinaria Vega Ploiesti, precum si Rompetrol Well Services, care ofera servicii specializate pentru sondele de titei si gaze naturale. Grupul KMG International are 6.000 de angajati.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alice Gheorghe
      Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri