Romanii si, in special, tinerii nu sunt interesati sa lucreze in domeniul turismului, principalul motiv care ii indeparteaza de acest sector fiind salariile mici, ceea ce a dus in timp la un deficit important de forta de munca. Calin Ile, directorul general al hotelului Ibis Nord, a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre dificultatile de a gasi candidati in acest sector, unde pregatirea viitorilor specialisti se face cu un curriculum depasit, iar joburile din strainatate "musca" din felia potentialilor angajati.

"Noi trebuie sa facem o campanie de crestere a atractivitatii sectorului, pentru ca lumea se uita ca turismul este pe ultimul loc la salarii si daca un tanar de 18-20 de ani ar dori sa lucreze in domeniu vede acest lucru, turismul nu va mai fi pentru el prima optiune. Este o problema faptul ca salariile in turism sunt cele mai mici, iar o contributie la aceasta problema o are inca economia la negru, dar care incet-incet se curata. Astfel, trecerea de la negru la gri si la alb va duce la cresterea salariilor", a explicat Calin Ile.

In datele statistice prezentante de Institutul National de Statistica, domeniul "Hoteluri si Restaurante" se claseaza luna de luna pe ultimul loc in ceea ce priveste valoarea salariului mediu pe economie. De exemplu, daca in luna octombrie 2016 salariul mediu net la nivel national se ridica la 2.108 lei, angajatii din hoteluri si restaurante incasau doar 1.281 de lei. In acest domeniu lucreaza aproximativ 300.000 de oameni.

Calin Ile spune ca nivelul salarial din turism este influentat si de nivelul incasarilor pe care le au unitatile la nivel national.

Singura frana ca oamenii sa lucreze in turism este nivelul de salarizare, iar ca salariile sa creasca trebuie sa se majoreze si tarifele, pentru ca nu putem sa fim o tara ieftina in turism si sa platim bine angajatii

Meseria din turism, considerata servilism

Chiar si in conditiile salariilor mici, Calin Ile considera ca un job in turism poate fi cea mai buna varianta pentru un tanar care doreste sa isi completeze veniturile. Insa, de multe ori, parintii acestora ii impiedica sa se angajeze ca ospatari sau sa practice meserii creative.

"Pentru un tanar, jobul in turism este cel mai bun pentru completarea veniturilor. Nu ma opreste nimeni daca sunt student la istorie, geografie, limbi straine, sa fiu ghid in Centrul Vechi doua ore pe saptamana. Nu ma opreste nimeni daca sunt student la sport sa fiu in weekend entertainer intr-un centru spa. In felul acesta imi completez veniturile intr-o formula onesta, insa in Romania nu se intampla aceste lucruri, pentru ca este o bariera de mentalitate, si din start o mare bariera vine din partea generatiilor vechi, a parintilor, care nu vor sa isi lase copii sa lucreze doua luni pe terase, sa cante la pahare in Centrul Vechi sau sa faca pictura in fata Teatrului National. Insa tinerele generatii incet-incet isi vor urma pasiunile", spune Calin Ile.

In SUA, turismul este considerat cel mai atractiv domeniu pentru primul job. De exemplu, Bon Jovi si Madonna au inceput cu joburi in turism.

Acesta a mai aratat ca in Romania exista inca o perceptie gresita asupra meseriilor din turism, cu radacini din perioada comunismului.

"Si afara sunt probleme cu forta de munca din turism, dar afara situatia se rezolva printr-un sistem educational bun si stima pentru meseria aceasta, in timp ce noi am ajuns la o anumita denigrare a meseriei, cu radacini in comunism, unde sa fii ospatar era o munca in care faceai servilism, nu servire", a precizat acesta.

In ceea ce priveste sistemul educational din tara noastra, managerul a aratat ca perioada de practica este prea mica, iar curriculum este depasit.

"Curriculum la liceele de profil este absolut depasit si avem o reactie majora de rezistenta din partea cadrelor si a Ministerului Educatiei", a mai spus Calin Ile.

Job de tranzitie, dar cu avantaje pe viata

Seful Ibis Nord a aratat ca salariile mici din turism sunt adesea compensate de bacsisurile pe care romanii sunt obisnuiti sa le ofere, insa si de alte avantaje, precum dobandirea unor abilitati necesare pe tot parcursul profesional.

"Trebuie sa consideram industria hoteliera ca un sector in care intra multi tineri si nu neaparat pentru salariu, ci pentru alte avantaje. Aici as enumera flexibilitatea, disponibilitatea de a te muta in orice alte locuri din lume, partea de interactiune cu oamenii, pe care multi o cauta si nu o pot gasi in alte industrii. Si sa nu uitam ca in turism se mai fac bani si din clasicul tips pe care toti il acceptam, dar nimeni nu vorbeste de el", a precizat Ile.

Turismul iti da niste capabilitati pe care le vei folosi toata viata, indiferent ca vei ajunge presedinte sau actor, pentru ca te invata sa deservesti, sa daruiesti, sa fii o persoana sociala.

Dificultati in recrutare

Intr-un domeniu cu salarii mici, deficit de personal si o imagine proasta a meseriei, angajatorii din domeniu se confrunta cu dificultati in gasirea angajatilor, mai ales cand vine vorba de meserii care nu sunt "la moda" in randul tinerilor.

Astfel, daca tinerii obisnuiti cu tehnologia sunt mai usor de recrutat prin intermediul site-urilor de profil, seful Ibis spune ca pentru pozitiile de cameriste sau tehnicieni procesele de recrutare se complica, iar mijloacele noi nu sunt utile.

"Pentru joburile de cameriste si tehnicieni buni la toate mergem in sate de pana in 20 kilometri, anuntam la primarii, la biserici. Nu este un proces usor, pentru ca tot timpul vin si pleaca, tot timpul sunt inlocuiri. Este mult mai greu la acest nivel pentru ca pentru ei brandul companiei nu conteaza", a spus Ile.

Citeste si:

    O camerista la Ibis Nord castiga 1.200 de lei, insa isi poate mari veniturile daca isi depaseste norma.

    De asemenea, lucratorii de pe aceste functii sunt adesea tentati de ofertele de joburi din strainatate, unde chiar daca salarii nu sunt cu mult peste media din Romania, valoarea bacsisurilor este mult superioara.

    Hotelul Ibis Nord are 82 de angajati, dupa ce numarul salariatilor a fost marit cu 10% in acest an. In acelasi timp, tot in 2016, managementul hotelului a facut 30 de inlocuiri in functii. Grupul Ibis are in Romania 267 de angajati.

    Sursa foto: Mircea Dragos Photography

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri