De ce este important sa imbinam inovatia cu antreprenoriatul? Pentru ca fara antreprenoriat, inovatia va esua. Exista oameni care au avut inventii minunate, insa au esuat pentru ca nu le-au transformat in business. Noile tehnologii vor elimina job-urile care au sarcini de rutina.

Inovatia si antreprenoriatul sunt strans legate pentru a avea succes. Daca o persoana vrea sa aiba succes atunci cand face ceva sau incepe ceva, trebuie sa stie din start ca inima acelei activitati trebuie sa fie ceva nou.

Esti interesat de domeniul Resurselor Umane? wall-street.ro organizeaza in data de 2 martie conferinta Conferinta HR 2.0 2017 - Deficitul de talent, lovitura puternica pentru angajatori. Cum poti atrage si retine oameni. Te invitam sa te inscrii gratuit la eveniment.

"Un antreprenor nu are mereu garantia ca ideea lui va excela si cateodata merge la risc. El se documenteaza despre piata in care vrea sa intre, vorbeste cu potentiali consumatori ai produsului si monitorizeaza reactiile acestora. Un antreprenor trebuie sa fie rapid, flexibil, sa se adapteze la reactii si dupa asta sa inceapa procesul in fuctie de ce a descoperit", a mentionat profesorul Nikolaus Franke, director al Institutului de Antreprenoriat si Inovatie de la Vienna University of Economics and Business.

Profesorul Franke sustine ca afirmatia lui Victor Hugo: “Nimic nu este mai puternic decat o idee careia i-a venit vremea” nu este corecta. El subliniaza ca ideile in sine nu sunt puternice si ca sunt ca niste bebelusi. Sa ai o ideea minunata, poate chiar revolutionara, nu mai este de ajuns astazi. Pentru a transforma o idee intr-o afacere de succes trebuie sa crezi intr-adevar in aceasta.

Antreprenorii au nevoie de inovatie si inovatia are nevoie de antreprenori, a subliniat profesorul Nikolaus Franke.

Noile tehnologii vor elimina job-urile care au sarcini de rutina. Profesorul a explicat ca, toate activitatile care au un algoritm, mai devreme sau mai tarziu, vor fi digitalizate. Ultimul lucru care va fi inlocuit peste sute de ani va fi creativitatea, inovativitatea si activitatile antreprenoriale.

Ce calitati ar trebui sa aiba un antreprenor de succes

Antreprenorii ar trebui sa aiba o intuitie buna, creativitate si pasiune. Apple, Google, Tesla si alte companii de succes sunt relativ noi si au devenit asa mari si de succes datorita inovatiei. Pe partea cealalta companiile care au refuzat sa inoveze sau care au intarziat cu inovatia au fost elimitate de piata rapid, la fel cum s-a intamplat cu compania americana Kodak.

Companiile care cred ca daca au avut parte de succes in trecut acest lucru le va asigura succesul mereu, gresesc.

Potrivit studiilor, multi antreprenori sunt imigranti sau au imigrat in trecut. Profesorul Franke a povestit ca in cadrul facultatii s-a facut un experiment in care au trimis un grup de studenti sa invete un semestru in afara tarii si un alt grup a ramas in Viena. Au fost analizate rezultatele acestora si s-a ajuns la concluzia ca, grupul din Viena a ramas la acelasi nivel de oportunitate, iar celalalt grup a avut o crestere de 20% si a devenit mai productiva. Experimentand o noua cultura, studentii au cautat noi oportunitati si au fost capabili sa creeze lucruri noi si interesante.

Este intr-adevar necesar sa studiezi despre antreprenoriat si inovatie pentru a deveni un antreprenor? Profesorul compara acest lucru cu studierea unui instrument muzical sau practicarea unui sport de performanta. "Trebuie sa ai talent, dar, doar talentul nu te duce prea departe. Cei mai buni muzicieni din lume au avut profesori sau persoane langa ei care i-au ajutat sa constientizeze de potentialul pe care il au si sa faca ceva cu abilitatea lor. Nimeni nu s-a nascut antreprenor, dar se poate invata“, a mai adaugat Nikolaus Franke.

Cele mai comune greseli pe care le fac antreprenorii la inceput

- O companie, care nu considera functia manageriala importanta, risca sa esueze. Companiile ar trebui sa puna accent pe management, strategii de dezvoltare, markenting si leadership.

- Antreprenorilor nu ar trebui sa le fie frica sa impartaseasca ideea lor de business si cu altii. Unii cred ca totul ar trebui sa fie tinut in secret pana nu vor avea succes. “Am intalnit multi tineri care m-au intrebat daca am un sfat pentru ei pentru ca au nevoie de finantare, dar nu au vrut sa spuna care e ideea lor. Nu poti sa-mi spui, nu te pot ajuta”, a spus profesorul Franke.

- Uneori antreprenorii isi ascund ideile pentru ca le e frica de critica, insa ei nu inteleg ca asta ii poate motiva mai mult. Ideea trebuie analizata si de alte persoane pentru a avea o idee buna de afacere.

Vienna University of Economics and Business (WU) este cea mai mare universitate de business din Europa, cu peste 23.000 de studenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri