Notiunile romanilor despre reciclare sunt inca la un nivel scazut, la fel si posibilitatile fizice de a transforma deseurile in resurse. Un segment insa care incepe sa faca pasi marunti in ceea ce priveste informarea si colectarea este cel al reciclarii dozelor de aluminiu, material reciclabil la nesfasit, anul trecut fiind colectate aproximativ 25 de tone prin intermediul singului ONG dedicat exclusiv acestei activitati.

Alucro este singura asociatie non-profit din Romania care desfasoara proiecte de mediu ce vizeaza exclusiv colectarea selectiva si reciclarea dozelor din aluminiu.

De opt ani, cei din asociatie se ocupa de colectarea dozelor de aluminiu la nivel national, implementand si platforma europeana EveryCanCounts, care se adreseaza unor categorii diverse de parteneri precum companii, institutii de invatamant, HeReCa, precum si publicului larg.

Un raport al Comisiei Europene, realizat la inceputul anului, reiese ca eficienta resurselor din Romania este scazuta, economia circulara subdezvoltata, in timp ce nivelurile de reciclare si compostare se afla mult sub media europeana.

Astfel potrivit raportului, Romania are niveluri de reciclare si compostare foarte scazute, respectiv 16%, fata de media europeana de 44%, precum si rate ridicate de depozitare a deseurilor.

Ce fac cei de la Alucro pentru a schimba aceasta situatie

Asociatia Alucro impreuna cu partenerii sai au implementat un sistem automat de colectare a dozelor din aluminiu care este disponibil in magazinele Auchan din intreaga tara.

"Este un sistem inteligent care da cetatenilor, care aduc dozele aici, certitudinea ca aceste doze vor fi reciclate. Sistemul ne ofera controlul direct asupra cantitatii colectate, toate aparatele fiind conectate in retea. Desigur ca nu ne putem asuma responsabilitatea schimbarii totale a acestor cifre, dar daca ne raportam la cantitatea de aproximativ 24.708 kg colectata prin programul Every Can Counts, cu 15% mai mult fata de 2015, putem spune ca necesitatea transformarii deseurilor in resurse este inteleasa tot mai bine de catre romani", a explicat Adina Magsi (foto), director general Asociatia Alucro.

Programul acestora a fost implementat anul trecut in 357 de locatii, peste 2.800 de cutii de colectare fiind distribuite.

Care sunt avantajele reciclarii dozelor de aluminiu

  • aluminiul este reciclabil la nesfarsit fara a-si pierde din calitati, spre deosebire de alte materiale reciclabile care o data reciclate isi pierd din calitate;
  • prin reciclarea aluminiului se economisesc importante resurse naturale si energie
  • recicland dozele din aluminiu economisism cu 95% mai multa energie decat daca le-am produce din materii prime

Sunt deschisi romanii la reciclare?

Adina Magsi spune ca in ciuda multiplelor avantaje ale reciclarii, oamenii au nevoie de o motivatie pentru a transforma in resurse deseurile.

"Oamenii nu isi schimba comportamentul voluntar. Ei trebuie sa aiba o motivatie pentru aceasta schimbare, nu o vor face doar pentru ca asa le cerem noi. Fie ca vor avea un avantaj, fie ca le confera o stare de confort fata de situatia anterioara in care se aflau. Daca vrei sa schimbi comportamentul cuiva trebuie sa te gandesti ce anume va determina persoana respectiva sa se schimbe", a explicat Magsi.

In Romania, cele mai folosite doze sunt cele de 500 de ml (bere) si apoi cele de 330 de ml

Ea crede ca pe langa ONG-uri atat statul, cat si companiile private, ar trebui sa isi aduca aportul in cresterea segmentului de reciclare a dozelor de aluminiu.

"Sinergia cat mai multor categorii in reciclare este un lucru pe care ni-l dorim foarte mult. Daca responsabilitatea nu ar ramane doar pe hartie si asumarea unor greseli ar conduce la evitarea lor in viitor, toata situatia existenta in prezent ar putea fi schimbata. Eu cred ca exista doua trigger-uri importante in domeniul reciclarii: unul se refera la legislatie si aici rolul principal il are statul care determina miscarile din piata prin legislatia pe care o aproba, celalalt se refera la mediul privat unde rolul principal il are rentabilitatea, profitul scos din afacere", a precizat Adina Magsi.

Alte cifre despre reciclare

Trei cetateni din patru considera ca legislatia UE este utila pentru aplicarea normelor de protectia mediului in tara lor si patru din cinci cetateni sunt de acord ca institutiile europene ar trebui sa poata verifica daca aplicarea normelor se face corespunzator. Dezvoltarea unei economii circulare pe termen lung, bazata pe ciclul de viata, in care utilizarea succesiva a resurselor si deseurilor poate ajunge aproape la zero, reprezinta un avantaj atat pentru economie cat si pentru mediu si cetateni in acelasi timp.

Gestionarea deseurilor a fost si ramane in continuare o problema pentru Romania si pentru cetatenii ei. Cu o rata de reciclare a deseurilor de 5% , de numai 11% de compostare si 82% depozitare a deseurilor contrar politicii UE de ierarhizare a deseurilor, desi fata de 2012 s-a inregistrat o scadere a cantitatii de deseuri municipale generate, media deseurilor municipale/an/locuitor este de 481 kg in Romania fata de media UE care este de 254 kg/an/locuitor.
Modalitatile prin care romanii pot incepe a crea o cultura a reciclarii sunt, potrivit Alucro, trei:

  • Obligativitate legala
  • Recompensa
  • Spirit civic

In acelasi timp, cele mai importante beneficii ale reciclarii raman economisirea resurselor naturale si imbunatatirea calitatii vietii.

Sursa foto: Irina Nekrasova, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri