Pe langa remuneratiile de baza si bonusuri, beneficiile extrasalariale sunt foarte importante pentru motivarea si retentia angajatilor in companii. De la automobile de firma, mese gratuite, pana la pensii private si contributii la achitarea vacantelor, companiile din Romania storc cat pot din bugete pentru a-si multumi angajatii, se arata intr-un studiu realizat de compania Mercer.

Astfel, potrivit studiului realizat de Mercer pe baza raspunsurilor oferite de reprezentantii a 190 de companii, cel mai utilizat beneficiu de companiile cu activitate in Romania sunt masinile de la firma (91% dintre respondenti acorda acest beneficiu), urmat indeaproape de programele de training (90%), iar topul trei este completat de abonamente medicale in mediul privat (71%).

Mai mult, tichetele de masa raman in topul preferintelor angajatorilor si angajatilor (70%), precum si asigurarea de viata (57%) sau pensiile private (15%).

Valoarea medie a tichetelor acordate de companii este de 11 lei

"Se pune din ce in ce mai mult accentul pe acordarea de pensii private angajatilor. Numarul companiilor care acorda acest beneficiu s-a dublat in 2016, comparativ cu anul anterior, respectiv de la 9% la 15%", a explicat Alina Popescu, talent information solution leader in cadrul Mercer.

1 din 10 companii isi lasa angajatii sa aleaga beneficiile

Doar 11% dintre companiile analizate ofera beneficii flexibile angajatilor, adica le dau posibilitatea angajatilor sa aleaga beneficiile de care doresc sa se bucure, in limita unui buget anual.

Intre aceste beneficii se numara asigurarile de viata sau medicale, inclusiv planuri medicale, precum si subscriptii la diverse cluburi, in special de sanatate sau sport. De asemenea, companiile isi lasa angajatii sa isi aleaga si carduri de reducere prin care isi pot cumpara din diverse magazine produsele pe care si le doresc.

De asemenea, un beneficiu interesant pe care companiile il acorda este posibilitatea ca un angajat sa isi cofintanteze vacanta din bugetul anual de beneficii flexibile.

Bugetul anual pentru astfel de beneficii se ridica in medie la 4.950 de lei pentru executivii din companie, 3.950 de lei pentru manageri si 3.390 de lei pentru profesionisti si paraprofesionisti.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2016 sunt majoritatea multinationale, din 12 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea si usoara, Industria energetica, Retail, Servicii, Constructii, Logistica etc.), si analizeaza pachetele de remunerare a peste 71.000 de angajati din Romania.

Sursa foto: pathdoc, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri